DNB Markets om aksjemarkedet 11. september:

Retningsløst i Asia

Mangelen på retningsdrivende inspirasjon ser ut til å prege de asiatiske markedene i dag.

NIKKEI: Litt opp rett før stengetid. Foto: NTB scanpix
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 11. sep 2020
Artikkelen er flere år gammel

Dette er en morgenrapport fra DNB Markets, skrevet av aksjeanalytiker Ole-Andreas Krohn (*):

Nytt press ned på teknologisektoren, enda svakere arbeidsmarkedstall enn fryktet, en lavere oljepris og en ny runde med fokus på den manglende enigheten om ytterligere støttepakker, sendte etter en mer positiv start det amerikanske aksjemarkedet ned i går.

Dow stengte ned 1.5 %, S&P500 sluttet ned 1.8 % og Nasdaq stengte ned 2 %. Volumet på de tre hovedindeksene kom inn på 92-111% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. VIX-indeksen steg med 3.1 % til 29.7 punkter, mens renten på den amerikanske tiåringen i morgentimene i dag ligger på 0.68 %, hvilket er ned 3 basispunkter i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går.    

Uinspirert

Mangelen på retningsdrivende inspirasjon ser ut til å prege de asiatiske markedene i dag, og de viktigste regionale indeksene ser ut til å bevege seg innenfor et intervall på +/-0.5%. Noe redusert bekymring for pandemitallene og støtte fra makrotall gjør imidlertid at Nikkei-indeksen kort før stengetid ligger opp med 0.6 %.

I det norske markedet får vi i dag en oppdatering av SSBs økonomiske utsikter, mens interessen ute i Europa nok i større grad vil være rettet mot den nye runden med Brexit-forhandlinger og oppdateringen av KPI-tall.

Oracle og Peloton var blant selskapene som la fram kvartalstall etter børs i USA i går og begge disse fikk en positiv mottakelse. Mens Oracle steg med 3 % i handel etter børs var Peloton opp med 10 %.   

En økning i de amerikanske råoljebeholdningene

Oljelagertallene lagt fram i går ettermiddag bekreftet en økning i de amerikanske råoljebeholdningene for forrige uke. WTI-prisen reagerte med en nedgang på USD 0.91 pr. fat til USD 37.10 pr. fat. Prisen har i morgentimene i dag kommet noe opp igjen og ligger i øyeblikket på USD 37.22 pr. fat. Brent-prisen ligger før åpning i Europa på USD 39.92 pr. fat, hvilket er ned USD 0.66 pr. fat i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går. Interessen i oljemarkedet begynner nå etter hvert også å rette seg mot hva som kan komme ut av OPEC+-samtalene avtalt for neste torsdag.   

Nel ned

En kritisk rapport om selskapets kunde Nikola sendt ut før åpning i USA i går, bidro til at Nel ved stengetid i Oslo var ned med 5 % til NOK 21.25 pr. aksje. Samarbeidet med Nikola har vært viktig for kursoppgangen i Nel de siste årene og på våre estimater, som ligger under konsensus, utgjør salget til Nikola rundt 8 % av topplinjen for 2021 og stigende til en andel på like over 50 % i 2024-2025.

Etter vårt syn har imidlertid risikoen knyttet til omfanget av Nels deltakelse i en eventuell stasjonsutrulling steget den siste tiden, også uavhengig av om kritikken mot Nikola er korrekt eller ikke. Vi observerer at ledelsen i Nikola ved flere anledninger den siste tiden har valgt å gå videre med nye partnere på bekostning av tidligere etablerte partnere, at de har flyttet stadig mer fokus over på elkjøretøy, og skjøvet ut lanseringen av hydrogenkjøretøy, samt at de fortsatt arbeider med å få plass en tredjepartspartner for bygging og drift av hydrogenstasjoner.

På tross av at Nikola allerede har bestilt elektrolysører for de første fem stasjonene venter vi at en slik ny partner også vil ha synspunkter på det videre valget av leverandør for de løsningene som skal benyttes. Vi gjentar en salgsanbefaling på Nel med et kursmål på NOK 5 pr. aksje. 

(*) Denne rapporten er utarbeidet av DNB Markets, et forretningsområde i DNB Bank ASA. Rapporten baserer seg på kilder som vurderes som pålitelige, men DNB Markets garanterer ikke at informasjonen er presis eller fullstendig. Uttalelser i rapporten reflekterer DNB Markets’ oppfatning på det tidspunkt rapporten ble utarbeidet, og DNB Markets forbeholder seg retten til å endre oppfatning uten varsel. Rapporten skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som en anbefaling om investeringsstrategi. DNB Markets påtar seg ikke noe ansvar, verken for direkte eller indirekte tap, som følge av at rapporten legges til grunn for investeringsbeslutninger. Her kan du lese den fulle versjonen