Dagens morgenrapport:

Revidert budsjett og BNP-tall

Dagens viktigste begivenheter er norsk BNP og revidert budsjett.

REVIDERT: Finansminister Jens Stoltenberg (Ap) hos NRK Dagsnytt torsdag morgen. Foto: NTB
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 15. mai 2025
Artikkelen er flere år gammel

Fastlands-BNP som publiseres nå kl. 08:00 ventes (både av oss og konsensus) å øke med 0,6 prosent fra fjerde til første kvartal, etter en nedgang på 0,4 prosent kvartalet før. Vi tror det private forbruket og næringslivets investeringer trakk opp veksten i første kvartal, mens boliginvesteringene antakelig fortsatte nedgangen. Enkelte nøkkeltall fra revidert budsjett kommer også kl. 08:00. Endringene i budsjettet vil i stor grad påvirkes av økte bevilgninger til Ukraina. Økningen i Ukrainabevilgningen på omtrent 70 mrd. fra regjeringens opprinnelige budsjettforslag øker den finanspolitiske impulsen med 1,7pp, men den reelle effekten på økonomien er antakelig liten.   

Også britisk BNP for første kvartal kommer nå kl. 08:00. Det er ventet at veksten fra fjerde til første kvartal vil bli like sterk som i Norge, altså 0,6 prosent. Det gir i så fall en god start på året, men utsiktene fremover ser svakere ut skal vi tro aktivitetsindikatorene som er kommet for april. Mye tilsier derfor at Bank of England vil fortsette med sine gradvise rentekutt, slik markedet og vi venter. Neste kutt kommer mest sannsynlig i august. 

Oppsvinget i aksjemarkedet etter nedskaleringen ebber ut. Etter flere dager med god oppgang, var det i går en liten nedgang på europeiske børser (Stoxx600 -0,2 prosent), mens det endte litt blandet i USA. S&P500 steg kun 0,1 prosent, mens Nasdaq endte dagen opp 0,7 prosent. Amerikansk tiårs statsrente trakk markert opp i går ettermiddag, og endte dagen opp 7 basispunkter. I Asia ser det ut til å bli børsfall i dag etter fem dager på rad med oppgang. 

Riksbanken referat viste full enighet i mai. Alle støttet beslutningen om å holde styringsrenten uendret på 2,25 prosent. Sentralbanksjef Thedéen antydet mot slutten av sitt innlegg at bedømmingen nå tilsier at neste endring kan bli en senkning av styringsrenten, men at det er langt fra sikkert. Ifølge visesentralbanksjef Bunge tilsier informasjonen siden forrige møte at det har blitt mer sannsynlig at renten vil måtte senkes ytterligere. Første visesentralbanksjef Breman ga også uttrykk for at det er mer trolig at neste endring av renten blir en senkning. Muligheten for et nytt kutt ble også antydet da rentebeslutningen kom, og påvirket derfor ikke markedene i går.    

Feds Jefferson nedjusterer vekstutsiktene. I en tale i går sa visesentralbanksjefen at han hadde nedjustert sitt anslag for BNP-veksten i år, men at han fortsatt venter oppgang i økonomien. Han ser også for seg at arbeidsmarkedet vil kjøles ned som følge av tollpolitikken. Han antydet at inflasjonen ville kunne øke, men påpekte at de langsiktige inflasjonsforventningene var godt forankret. Jefferson ga som ventet ingen nye hint om pengepolitikken, som han mente var godt posisjonert til å respondere på begivenhetene. I dag vil sentralbanksjef Powell snakke om den pågående gjennomgangen av det pengepolitiske rammeverket, kalt «Framework Review». 

Amerikanske tall for april kan bli interessante. Detaljomsetningen steg markant i mars, men ventes uendret i april. Det er særlig nedgangen i bilsalget i april som trekker ned, og de underliggende indikatorene ventes å stige med 0,3 prosent denne måneden. Produsentprisene er viktige fordi de gi informasjon som påvirker utfallet av PCE-inflasjonen som kommer senere i mai. Industriproduksjonen steg i mars, men ventes å avta litt i april.