DNB Markets morgenrapport 13. januar:

Robust norsk økonomi

I november i fjor falt fastlands-BNP med 0,9 prosent fra måneden før. Det var en mindre nedgang enn ventet.

MINDRE ENN VENTET: I november i fjor falt fastlands-BNP med 0,9 prosent fra måneden før. Det var en mindre nedgang enn ventet. Foto: NTB scanpix
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 13. jan. 2021
Artikkelen er flere år gammel

Nedgangen skyldes dels opptrapping av koronatiltakene. Dette bidro til en svekkelse i tjenestenæringer der aktiviteten allerede var tydelig redusert. Dette gjaldt blant annet hoteller, restauranter og kultur. På den annen side var det en oppgang for varehandel, noe som kan skyldes at Black Friday ble spredt ut over en uke på grunn av smittevernhensyn. 

I tillegg til strengere smittevern bidro også et fall i produksjonen innen fiske og elektrisitet. Førstnevnte steg unormalt mye i oktober, og det var forventet en reversering. Elektrisitetsproduksjonen er mer væravhengig. Disse to næringene bidro alene til å trekke ned fastlands-BNP med en halv prosentenhet. Utenom disse mer tilfeldige forholdene avtok fastlands-BNP med kun 0,4 prosent fra oktober til november ifølge SSB.

Tilfeldigheter

Norges Bank anslo en nedgang på 1,6 prosent. Konsensus blant økonomene var også en nedgang på 1,6 prosent, mens vi ventet et fall på 1,1 prosent. Fasit så langt ble altså -0,9 prosent, der altså noe av nedgangen skyldes tilfeldigheter. Det kan tyde på at økonomien har vært mer robust enn ventet. 

Dette understøttes av ledighetstallene som viste relativt små endringer i registrert arbeidsledighet i november og desember. Gårsdagens tall for den andre uken i januar viste imidlertid en litt mer tydelig oppgang: Fra 3,8 prosent midt i desember til 4,3 prosent i går. Tar vi med dem som omfattes av arbeidsmarkedstiltak og de som er delvis ledige, utgjorde ledigheten 6,8 prosent. Det er om lag det samme som i desember. Økingen i antall registrerte ledige er langt på vei motsvart av en nedgang i antall delvis ledige, noe som er vanlig på denne tiden av året. Det er dermed så langt lite som tyder på at aktiviteten vil svekkes mer tydelig i desember og i januar. Isolert sett skulle en bedre utvikling i aktiviteten bidra til å øke sjansen for at Norges Bank vil sette renten opp tidligere enn anslått. Samtidig viste mandagens inflasjonstall en lavere inflasjon enn ventet, noe som trekker i motsatt retning for rentevurderingene. Samlet sett bør utslagene i Norges Banks rentebane være små. 

Moderat

Det var en moderat vekst i amerikanske aksjer i går med omtrent uendret nivå på S&P 500 og en oppgang på 0,2 prosent for DJIA. I Europa var det en bred, men liten nedgang. I Japan i dag har NHikkei 225 steget med vel 1 prosent, til tross for at sentralbanken varslet at den vil justere ned sine anslag for den økonomiske aktiviteten. Det er særlig det private forbruket som har fått et nytt tilbakeslag som følge av økte smitterater og strammere smitteverntiltak. Renten på 10-års amerikanske statsobligasjoner steg ytterligere gjennom den europeiske sesjonen i går til en rente på vel 1.18 prosent. Men i den amerikanske sesjonen avtok renten med omtrent 5 basispunkter og alt ytterligere litt i asiatisk handel og noteres i morgentimene til rundt 1,12 prosent. Samtidig svekket dollaren seg noe mot euro i går ettermiddag. Oljeprisen steg videre i går og i natt og noteres i skrivende stund til 57,2 USD/ fat. Oppgangen i oljeprisen så langt i år ser ut til å ha gagnet den norske kronen. I går ettermiddag trakk EURNOK videre ned og noteres til 10,29 i dag tidlig. Det er det laveste nivået siden tidlig i mars i fjor. 

Vil fjerne Trump

I den amerikanske kongressen har Representantenes hus godkjent en resolusjon om å be regjeringen fjerne Trump som president. Resolusjonen ble vedtatt med 223 mot 205 stemmer, men er ikke bindende. Visepresident Pence har gjort det klart at han ikke vil kreve presidentens avgang, som uansett skjer om en drøy uke.

Beige Book

I dag legger den amerikanske sentralbanken fram sin Beige Book. Det er en prosaisk beskrivelse fra sentralbankens distriktskontorer av den økonomiske utviklingen og er et viktig dokument inn mot det kommende rentemøtet. Tidligere på dagen kommer det inflasjonstall for desember i USA. Her er det ventet at kjerneinflasjonen holder seg uendret, men overraskelser på oppsiden kan få renteutslag. ECBs president Lagarde skal foredra og delta i en spørsmålsrunde. Slike begivenheter kan avstedkomme noen oppslag, men det er ingen grunn til å vente at Lagarde skal komme med noen nye signaler nå. Eurostat slipper industriproduksjonstall for november. Her er det ventet en forsiktig oppgang. I smittebølgen som traff Europa i fjor høst ser det stort sett ut til at industrien har greid seg rimelig bra, mens flere tjenestesektorer har fått seg en knekk.