DNB Markets morgenrapport 25. januar:
Nå er det ruglete på børsene i Europa, USA og Asia.
Europeiske børser falt mye. Oslo Børs var ned 4,4 prosent, mens Stoxx 600 falt 3,8 prosent. Amerikanske børser falt tungt i starten av sesjonen, men hentet seg inn igjen og endte litt høyere enn fredag (Nasdaq +0,6 prosent, S&P 500 +0,3 prosent). I øyeblikket indikerer negative futurespriser at oppgangen var en pustepause, heller enn starten på en ny trend. At asiatiske børser har falt med litt i underkant av 2 prosent så langt gir samme inntrykk.
Med søken mot plasseringer med mindre risiko trakk lange renter litt nedover. Renta på tyske statsobligasjoner med ti års løpetid falt 4 basispunkter til -0,11 prosent. Den tilsvarende amerikanske renta var i går ettermiddag nede i 1,70 prosent, men etter at stemningen tok seg opp i løpet av den amerikanske sesjonen hentet den seg inn igjen. I øyeblikket noteres tiåringen til 1,76 prosent, det samme nivået som i går morges.
Krona ble, som vanlig når det blåser på verdens børser, dratt med i dragsuget. At prisen på et fat nordsjøolje falt knappe 2 prosent til 86,8 dollar fatet var også negativt for kroneappetitten. EURNOK steg helt opp til 10,23 sent i går ettermiddag. Den har imidlertid hentet seg litt inn og noteres i skrivende stund til 10,18, 11 øre høyere enn i går morges. EURUSD noteres rett over 1,13.
Frykt for en militær konfrontasjon i Ukraina bidrar, men hovedårsaken til de frynsete markedsnervene er Feds nært forestående rentebeskjed. Diverse uttalelser tilsier at sentralbanken er klar for å gå raskere fram med innstrammingen enn planlagt. Markedsaktører spekulerer på om sentralbanken kan komme til å heve renta i større skritt enn vanlig, altså med 50 basispunkter, for å kompensere for den så langt trege responsen på skyhøy inflasjon.
Vi holder en knapp på at marsmøtet blir pekt på som tidspunktet for første renteheving, men at Fed vil nøye seg med 25 basispunkter. Sentralbanken kan ikke la seg skremme av en viss korreksjon i markedet, men ønsker heller ikke å sette i gang et voldsomt nedsalg i aksje- og kredittmarkedet, som i neste omgang kan gi betydelige negative utslag i realøkonomien gjennom økt sparing blant husholdningene og redusert kredittilgang for bedriftene.
Aktivitetsveksten for industribedriftene holder seg godt oppe i eurosonen og Storbritannia i januar, men har avtatt tydelig i USA. Det er budskapet fra gårsdagens foreløpige PMI-indekser.
Flaskehalsene i den globale varehandelen, med knapphet på innsatsvarer og fraktalternativer, kan være i ferd med å bli mindre. Størrelsen på ordrereservene er nedadgående. Andelen bedrifter som melder om økt leveringstid falt i januar (med USA som et unntak), og fortsatte dermed de siste månedenes tendens. Likevel: Nivået er fortsatt unormalt høyt. Andel industribedrifter som melder om økende utsalgspriser holder seg dessuten på historisk høye nivåer. Dermed er det lite tyder på at presset oppover på konsumprisene fra kostnadsøkninger i produksjon- og leverandørkjeden vil avta med det første.
Aktiviteten i tjenestesektoren blir mer direkte rammet av viruset. Selvpålagte og myndighetspålagte restriksjoner er særlig dempende for hotell og restaurant, reiseliv, kultur og underholdning. For europeiske bedrifter framstår utslaget som langt mindre negativt enn i fjor vinter. PMI-indeksene avtar, men er fortsatt litt over null. Altså melder et knapt flertall av tjenestebedriftene fortsatt om økt aktivitet, og ikke nedgang. Det samme ser vi i USA, men dette står i negativ kontrast til situasjonen i fjor vinter, da amerikanske tjenestebedrifter holdt aktiviteten mye bedre oppe enn sine europeiske kollegaer.
Dagens viktigste nøkkeltall er det tyske næringslivsbarometeret IFO, som ventes å ha avtatt marginalt, og amerikansk forbrukertillit, som ventes å ha falt, i januar. I ettermiddag publiserer for øvrig IMF oppdaterte anslag for verdensøkonomien i sin World Economic Outlook Update.
Usikkerheten foran ukens rentemøte i Fed og stigende oppmerksomhet på risikoen knyttet til en eskalert konflikt mellom Ukraina og Russland sendte i første omgang det amerikanske aksjemarkedet ned i går. På lavere kurser og inn mot stengetid kom imidlertid kjøpsinteressen tilbake og løftet indeksene tilbake over utgangspunktet. Dow og S&P500 stengte begge opp 0.3 %, mens Nasdaq innledet uken med et løft på 0.6 %. VIX-indeksen steg samtidig med 3.6 % til 29.9 punkter. Volumet aksjer handlet på de tre hovedindeksene holdt seg opp på 149-179% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. I rentemarkedet balanserer avkastningen på tiårige amerikanske statsobligasjoner mellom bekymringene for en mer aggressiv sentralbank og investorenes behov for å redusere risiko. Renten ligger i øyeblikket på 1.76 % og er dermed opp 5 basispunkter i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går.
Den sene opphentingen i USA har ikke helt overbevist investorene i Asia i dag og i Japan er Nikkei kort før stengetid ned 2 %. De viktigste kinesiske indeksene peker i samme retning og er i øyeblikket ned inntil 2.1 %. Etter at investorene fram til forrige uke la begrenset vekt på retorikken og nyhetene i forholdet mellom Ukraina, Russland og NATO ser det ut til at usikkerheten rundt hvordan situasjonen vil kunne utvikle seg videre nå i større grad, og i kombinasjon med de usikre inflasjons- og renteutsikter, tynger risikoviljen i markedet. Mens investorene følger med på nyhetsbildet kommer det i dag også en runde forventningsindikatorer både fra Europa og USA. I tillegg vil det være fokus på kvartalstall fra flere av de større nordiske selskapene. Etter børsslutt i USA i går la IBM fram en rapport som sendte aksjen opp 6 % i handel etter stengetid. Microsoft er blant aktørene som vil ha lagt fram rapport før åpning i Europa i morgen.
Oljeprisene beveget seg i første omgang medstrøms av aksjemarkedet i går og WTI-prisen i USA hadde ved stengetid falt med USD 1.85 pr. fat til USD 83.09 pr. fat. Prisen har i morgentimene imidlertid snudd opp igjen og den ligger i øyeblikket på USD 83.72 pr. fat. Brent-prisen har samtidig kommet opp med USD 1.08 pr. fat siden stengetid i det norske markedet i går og ligger i før åpning i Europa på USD 86.82 pr. fat.
Atea stengte i går på NOK 152.80 pr. aksje og er ned rundt 7 % så langt i år. Ledelsen presenterer resultater for Q4 den 8. februar. Et usikkerhetsmoment før rapporten er i hvilken grad aktiviteten gjennom perioden har vært rammet av forsyningsproblemene innenfor teknologisektoren. I aksjemarkedet er selskapet imidlertid verdsatt med en rabatt i forhold til sammenlignbare aktører og etter vårt syn bør disse utfordringene allerede være tatt høyde for ved dagens kursnivå. Midlertidigheten når det gjelder forsyningsproblemene, lavere verdsettelse enn sammenlignbare aktører og fortsatt drahjelp av bedre inntjening for den danske virksomheten gjør at vi har en kjøpsanbefaling på Atea med et kursmål på NOK 195 pr. aksje.
I Sverige venter vi at MTG vil få et solid løft ved åpning i dag. Selskapet meldte sent i går at de selger Esport-virksomheten og at de for det vil motta SEK 8.1 mrd. i kontanter. Kursen stengte i går på SEK 88.10 pr. aksje og selskapet har sagt at minst 40 % av salgsprovenyet vil bli tilbakebetalt aksjonærene. Det tilsvarer minst SEK 29 pr. aksje. Øvrig virksomhet vil bli videreført og før eventuelle justeringer på grunnlag av denne transaksjonen har vi en kjøpsanbefaling på MTG og et kursmål på SEK 155 pr. aksje.