DNB Markets morgenrapport 2. januar:

Rolig avslutning på 2022

Markedsrentene fortsatte å stige moderat og børsene handlet nokså flatt romjulsuka sett under ett.

TIMES SQUARE: Amerikanerne feirer nyttår i New York. Foto: NTB
Lesetid 7 min lesetid
Publisert 02. jan. 2023
Artikkelen er flere år gammel

I valutamarkedet var både euroen, dollaren og norske kroner relativt lite endret. Det ble ikke publisert mange nøkkeltall, men det kommer desto flere viktige tall denne uka.

Markedsrenter med både kort og lang løpetid fortsatte å stige gjennom romjulen. Etter å ha steget med hele 0.6 prosentpoeng (60bp) fra rentemøtet i ECB 15. desember og fram til lillejulaften, steg 10-års EUR swaprente med ytterligere 14bp gjennom romjulen, og endte dermed året på 3,2 %. Det er opp fra bare 0,3 % ved inngangen til 2022 (!). Oppgangen i EUR-renter gir sånn sett kanskje det beste bildet på den trenden som i alle størst grad satte sitt preg på finansmarkedene i 2022, nemlig den kraftige renteoppgangen.  

Den amerikanske tiårsrenta steg også videre gjennom romjulen, med omtrent 8bp, 30bp totalt i desember, og den endte dermed året på rett over 3,8 %, opp fra 1,5 % i starten av året. Renta på 2-års amerikanske statsobligasjoner endte året på 4,4 %, opp fra 0,8 % i starten av året, og den har dermed steget betydelig mer enn tiårsrenta i 2022. Det har resultert i en kraftig invertering av rentekurven (at lange renter er lavere enn korte renter). Forskjellen mellom ti- og toårs amerikanske statsrenter er nå på omtrent -0.6%, det mest inverterte kurven har vært siden 1980. På det tidspunktet var amerikansk økonomi allerede inne i en resesjon, og en ny fulgte et knapt år senere. En invertert rentekurve er sett på som et godt signal på at en resesjon er på vei, fordi det reflekterer en forventning om at rentene i fremtiden skal være en god del lavere enn de er her og nå.

Signalene fra rentemarkedet i 2022 har altså vært at amerikansk økonomi er på vei inn i en resesjon, og dette er også et av de mest sentrale spørsmålene for 2023; hvorvidt amerikansk økonomi vil gå inn i en resesjon eller ikke. Vel så interessant er hvor kraftig en eventuell resesjon vil bli, og om den er kraftig nok til at inflasjonspresset kommer tilstrekkelig ned til at Fed kan kutte rentene. Dette har lenge vært konsensusforventningen, og markedsprisingen har lenge indikert at Fed vil kutte rentene allerede på tampen av året i år, kort tid etter den siste rentehevingen. I dag prises det inn rundt 50 % sannsynlighet for at Fed vil kutte renta allerede på rentemøtet i juli i år, bare to møter etter at de, ifølge markedsprisingen, mest sannsynlig hever for siste gang.

Renteforventningene til Norges Bank påvirkes av forventningene til de store sentralbankene ute, og har dermed også steget noe i siste halvdel av desember. Markedet har i denne perioden gått fra å tvile på om det i det hele tatt kommer en ytterligere heving fra Norges Bank (50 % sannsynlig priset inn i starten av desember) til å prise inn 100 % sannsynlighet for en ytterligere heving, til 3,0 %, nå. 10-års swaprente i norske kroner har også fulgt utviklingen ute, og steget fra rett under 3 % til 3,25 % i løpet av desember. I romjulen har derimot norske renter endret seg lite.

Bevegelsene i valutamarkedet er mye preget av trendskiftet i den amerikanske dollaren, som helt tydelig er på en nedadgående trend, etter å ha styrket seg kraftig gjennom store deler av 2022. Euroen har også fått støtte av at renteforventningene i eurosonen har steget mye relativt til renteforventningene i USA i det siste; og det kan forklare at euroen har styrket seg mot både dollar og norske kroner i desember. EURUSD handler på rundt 1.07 nå, og EURNOK på 10.50. Når børsene har falt er det ikke overraskende at den norske krona har svekket seg mot både euro og dollar gjennom desember, men svekkelsen mot dollaren har altså vært langt mer moderat enn mot euroen, nettopp fordi dollaren også svekker seg. Vi tror dollaren skal fortsette å svekke seg i 2023, og at euroen skal styrke seg, og resultat er nok at norske kroner vil handle ganske ulikt mot euro og dollar i året som kommer.

Det var som nevnt begrenset med nøkkeltallspubliseringer i romjulen, men norske detaljhandelstall ble publisert 3. juledag, og viste solid vekst i november, etter fall i oktober. Norges Bank annonserte på fredag at de kommer til å kjøpe valuta/selge kroner tilsvare 1,5mrd NOK i januar, som var litt mindre enn vi hadde ventet (1,9 mrd.). Denne uka tar det seg derimot opp med publiseringer, der noe av det viktigste blir ISM-indeksen fra USA, norske boligpristall og møtereferat fra Fed på onsdag og inflasjonstall fra eurosonen på torsdag. For mer om uka som kommer, les vår Week Ahead-rapport fra lille julaften her.

Aksjemarkedet i dag ved Ole-Andreas Krohn

Etter et romjulsmarked med lav aktivitet og en relativt begrenset nyhetsstrøm starter hovedindeksen på Oslo Børs i dag 0.9 % under nivået fra stengetid på lille julaften. I tillegg til de globale rente-, inflasjons- og resesjonsutsiktene ser det nå i første omgang ut til at fire tema, i uprioritert rekkefølge, vil være i fokus for investorene ved inngangen av året; hvordan vil kinesisk pandemiutvikling og -håndtering påvirke verdensøkonomien, i hvilken grad, om i det hele tatt, er de allment forventede estimatreduksjonene for 2023 allerede reflektert i kursene, hvordan vil krigen i Ukraina utvikle seg og påvirke markedene, og til sist hvordan skal man på helt kort sikt posisjonere seg i forkant av Q4-rapporteringen mot slutten av måneden og i februar.

Før helgen avsluttet det amerikanske aksjemarkedet med nedgang på henholdsvis 0.2 % for Dow, 0.3 % for S&P500 og 0.1 % for Nasdaq. For året som helhet endte dermed S&P 500 ned 19 %. Volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene lå fredag på 73-92% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. Med børsene i Japan, Hongkong, UK og USA stengt kan det også bli lavere aktivitet enn normalt ved oppstart av handelen i de europeiske markedene i dag. Inn i det nye året tar vi gjennom formiddagen i dag imidlertid med oss andre runde med europeiske innkjøpssjefsindekser for industrien i desember. Med et mulig unntak for de norske tallene er samtlige forventet å komme inn under terskelnivået på 50 punkter. Målinger over 50 punkter tolkes som at bedriftene har forventninger om økende aktivitet i tiden fremover. Vi har i mellomtiden også ha fått en oppdatering av de kinesiske innkjøpssjefsindeksene for desember. Målingene kom inn godt under 50 punkter og klart lavere enn estimert på forhånd, og her vil det i tillegg være usikkerhet rundt i hvilken grad tallene fanger opp de seneste lettelsene i pandemipolitikken og/eller økningen i smittetallene.     

Oljeprisene steg lille julaften, falt tilbake gjennom romjulen, men steg så igjen på fredag. Brent endte på USD 85.91 pr. fat. Det er opp USD 2.63 pr. fat fra ved stengetid 23. desember. Bevegelsene i oljemarkedet ser gjennom romjulen og inn i det nye året ut til å være drevet av vekslende tro på den nye kinesiske pandemipolitikken, de russiske reaksjonene på pristaket for eksporten og også en USD-kurs som har svekket seg noe igjen etter først å ha hentet inn noe av kursfallet forårsaket av den endrede japanske sentralbankpolitikken før jul.

Når det gjelder oppdateringer vi kan vente fra selskapene denne uken ser agendaen i utgangspunktet tynn ut. Det vi vet er at Norwegian og Flyr planlegger å legge fram trafikktall for desember henholdsvis på torsdag og fredag. Utover det er Selvaag Bolig normalt tidlig ute med en oppdatering rett over kvartalsslutt, og Bakkafrost har de siste kvartalene i tillegg har vært først ute med en statusrapport blant aktørene innen sjømatsektoren. Basert på historikken ser det også ut som Salmar, Lerøy Seafood, Salmones Camanchaca, Zaptech og Rana Gruber vil kunne være blant selskapene som kommer med midlertidige Q4-oppdateringer allerede denne uken eller helt ved starten av neste uke. Når det gjelder Flyr og Zaptech har DNB Markets pr. i dag ingen dekning av selskapene og dermed heller ingen anbefalinger på aksjene. Innenfor sjømatsektoren er Lerøy Seafood, sammen med Austevoll Seafood og Mowi, en av våre foretrukne aksjer ved inngangen av året og vi har her en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 60 pr. aksje. Kursen stengte fredag på NOK 55.15 pr. aksje. Større potensial ser vi da for chilenske Salmones Camanchaca med et kursmål på NOK 60 pr. aksje. Kursen stengte fredag på NOK 37 pr. aksje og vi har en kjøpsanbefaling. En utfordring her er imidlertid at likviditeten i aksjen er noe lavere enn for de andre større selskapene innen sektoren, med de begrensningene det innebærer for gjennomføring av eventuelle kortsiktige handler av litt omfang. Rana Gruber endte før nyttårshelgen på NOK 51 pr. aksje. Etter en oppgang på 19 % siden vår siste oppdatering og kjøpsanbefaling i november har dermed kursen lagt seg like over vårt gjeldende kursmål på NOK 50 pr. aksje. Jernmalmprisene er i samme periode opp med 30 % og spørsmålet er i hvilken grad den økonomiske utviklingen i Kina vil løfte prisnivået videre.