Dagens morgenrapport:
Ingen store utslag i finansmarkedene i går, etter mangel på viktige nøkkeltall og Labor Day i USA.
Lange renter steg noen basispunkter globalt, og Oslo Børs endte i minus. Kronen svekker seg noen øre nå i morgentimene, mens dollaren styrker seg.
Brent-olje har ikke oppnådd særlig rekyl etter fredagens fall. Prisen på et fat nordsjøolje (brent) har svingt i intervallet 75 til 83 dollar den siste måneden, og ligger nå rundt 77 dollar etter kontraktsbytte og signaler om produksjonsøkninger fra OPEC. Dersom OPEC avvikler sitt kutt på 2,2 millioner fat per dag fra oktober 2024 og et år fram i tid, anslår vi at Brent-oljeprisen vil ligge i området 60–70 dollar per fat i 2025. Vårt hovedanslag er imidlertid at OPEC ikke vil tilbakeføre fatene i sin helhet, da etterspørselsveksten er avtakende og produksjonen utenfor OPEC fortsetter å være sterk. Selv uten produksjonsøkninger forventer vi at prisen holder seg relativt flat på 77 dollar fatet i 2025. Les mer i vår nylige oljemarkedsrapport her.
I Norge har vi fortsatt vekst i industrien. DNB industri-PMI, utarbeidet i samarbeid med NIMA, falt med 7,7 poeng til 52,1 i august, justert for sesongvariasjoner. Underindeksen for nye ordre falt til 47,3, og trekker ned hovedindeksen, mens underindeksene for produksjon og sysselsetting forblir på nivåer godt over 50. Til tross for fallet, som også skyldes en høy lesing i juli, indikerer et nivå over 50 fortsatt økt aktivitet i sektoren.
Norges Bank kan vente lenger med rentekutt enn USA og eurosonen, som forventes å kutte renten denne måneden. OIS-markedet priser inn et rentekutt fra den norske sentralbanken i år, og nærmere to kutt innen januar. Selv om inflasjonen er lavere enn Norges Banks anslag fra juni og aktiviteten avtar, er presset i økonomien fortsatt høyt. Sentral er også en svakere krone, som kan øke inflasjonspresset fremover. Derfor forventer vi ingen endring i den norske styringsrenten i år. Imidlertid er det bred enighet om at ECB og Fed vil senke renten i september, med diskusjoner i USA om et mulig kutt på 50 basispunkter. Vi forventer et rentekutt på 25 basispunkter fra ECB neste uke, og tilsvarende for Fed den påfølgende uken.
Turbulensen i finansmarkedene i begynnelsen av august ble forsterket av avvikling i belånte posisjoner, spesielt i valutamarkedene. Yen-finansierte «carry trades» ble hardest rammet, da disse strategiene, som innebærer å låne i lavrentevalutaer for å investere i høyrentevalutaer, raskt kan gi store tap når volatiliteten øker. Intervensjoner og renteheving fra Bank of Japan, samt svakere arbeidsmarkedstall fra USA, endret insentivene for mange spekulanter. Økningen i VIX-indeksen, en målestokk for markedsvolatilitet, førte til belåningspress, og mange måtte dekke inn sine posisjoner, noe som igjen forsterket volatiliteten. Risikoen ved belånte posisjoner og avhengigheten av lav volatilitet gjør at investorer må reagere raskt på negative sjokk i økonomien for å unngå store tap. Selv om markedet har stabilisert seg, forblir de underliggende sårbarhetene.
Dagens ISM-indeks for amerikansk industri vil sannsynligvis vise en ytterligere nedgang i aktiviteten. Siden november 2022 har denne vært under 50, med unntak av mars, et nivå som indikerer redusert aktivitet innen sektoren. Indeksen falt til 46,8 i juli, og regionale undersøkelser i august peker mot en ytterligere nedgang denne måneden. Senere i uken får vi også ISM-indeksen for tjenestesektoren, og en rekke viktige arbeidsmarkedstall.