DNB Markets morgenrapport 5. april:
Nye sanksjoner mot Russland er på trappene etter rystende rapporter om krigsforbrytelser i Ukraina.
Sanksjonene skal etter planen legges fram på onsdag. Det er fortsatt lite sannsynlig at Europa innfører tiltak som enten direkte eller indirekte rammer deres store import av russisk gass. Konsekvensen ville sannsynligvis blitt et økonomisk tilbakeslag på kontinentet. Ifølge Financial Times oppfordrer den franske presidenten Macron derimot til en boikott av russisk olje og kull. Det amerikanske finansdepartementet annonserte i går at de nå vil hindre Russland i å betale sin dollargjeld gjennom amerikanske banker. Det betyr at veien til mislighold av russisk statsgjeld blir kortere.
Et dystert nyhetsbilde hindret ikke at børsene steg i går. Både europeiske Stoxx 600 og amerikanske S&P 500 steg med 0,8 %. Teknologibørsen Nasdaq slo til med en oppgang på hele 1,9 %, blant annet drevet av Twitter, der det i går ble kjent at Tesla-sjef Musk hadde blitt største eier. Rentene på 10-årige amerikanske statsobligasjoner har trukket litt opp det siste døgnet, til 2,41 prosent. Tilsvarende europeiske renter har derimot trukket ned. Den tyske tiåringen endte i går på 0,51 prosent, fem basispunkter lavere enn ved stengetid fredag. Den norske tiåringen trakk ned fire basispunkter, til 2,57 prosent, og er altså fortsatt høyere enn den amerikanske.
I valutamarkedene har euroen svekket seg i løpet av det siste døgnet, med 0,7 prosent mot både dollar, pund og sveitserfranc. I morgentimene i dag noteres EURUSD litt i overkant av 1,09. EURNOK har falt enda mer, med knappe 1 prosent, til 9,57. At oljeprisen steg med 3 prosent til 108,7 dollar fatet, bidro, sammen med oppgang på børsene internasjonalt, til at krona viste muskler.
I USA er det fortsatt mye futt i økonomien, og inflasjonen er skyhøy. Dagens ISM-indeks fra tjenestesektoren er ventet å vise en oppgang på 2 poeng til 58,5, og dermed signalisere svært solid aktivitetsvekst i denne viktige sektoren. Med tydelige tegn på lønns- og prisspiraler i økonomien har Fed innsett at de må ta i bruk sterkere lut enn tidligere antatt for å hindre at inflasjonen fester seg på et altfor høyt nivå. Trolig hever de renta med 50 basispunkter både i mai og i juni. I løpet av neste år tror vi at Fed funds renta er oppe i 3,50 prosent. Sentralbanken håper på en myk landing for økonomien, på tross av innstramningen, men har gjort det klart at «nothing is straightforward in this situation» og at pengepolitikken er et sløvt våpen. Med andre ord: Faren for et økonomisk tilbakeslag har økt. Men alternativet, å la være å gripe inn for å dempe inflasjonen, er uakseptabelt. Nestkommanderende i Fed, Lael Brainard, skal i dag delta i en diskusjon om virkningene av høy inflasjon.
Klokka 11 i dag får vi fasit på utviklingen i norske bruktboligpriser i mars måned. Starten på året har bydd på svært høy prisvekst, som følge noen spesielle forhold. Den nye avhendingsloven, som trådte i kraft ved årsskiftet, krever svært detaljerte tilstandsrapporter, og det er mangel på takstmenn som kan lage rapportene. Det har derfor vært uvanlig få boliger ute på markedet, og stor rift om de som har kommet ut. Det er noen tegn til at flaskehalsene er i ferd med å løse seg litt. Vi tror derfor at prisveksten i mars (justert for sesongvariasjoner) endte på 0,3 prosent, ned fra 0,7 prosent i februar.
I de nærmeste årene er det grunn til å vente at høyere renteutgifter vil legge en demper på boligmarkedet. Norges Bank har planer om å heve renta jevnt og trutt, og ser selv for seg et toppnivå for styringsrenta på 2,50 prosent i slutten av 2023. Markedsprisingen indikerer en tro på at renta vil stige både raskere og mer enn dette, til i overkant av 2,75 prosent i løpet av det neste året. Vi tror derimot at sentralbanken vil gå gradvis fram, som planlagt, og stoppe på 2 prosent i juni 2023. Det underliggende inflasjonspresset, og potensialet for lønns- og prisspiraler er nemlig langt på nær like sterkt i Norge som i USA. Dessuten: Med en tungt forgjeldet husholdningssektor med flytende renter på sine boliglån biter rentehoppene raskt. En styringsrente på 2 prosent vil være den høyeste siden 2011, og trolig nok til å dempe temperaturen både i økonomien og i boligma
Kombinasjonen av aksjekjøp i Twitter og redusert bekymring for avnotering av flere større kinesiske selskap sendte teknologisektoren jevnt oppover i det amerikanske aksjemarkedet i går. Nasdaq hadde ved stengetid steget med 1.9 %. Dow og S&P500 løftet seg samtidig med henholdsvis 0.3 % og 0.8 %. Volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene falt tilbake på 76-85% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. VIX-indeksen var ned med 5.4 % til 18.6 punkter og noe høyere risikovilje så langt denne uken er også reflektert i en reduksjon i renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner med 1 basispunkt fra i går ettermiddag til 2.42 % i morgentimene i dag. Futures på S&P500-indeksen indikerer samtidig en begrenset nedgang på 0.1 % ved åpning av det amerikanske markedet i ettermiddag.
I tillegg til at det er fridag og stengt i Kina og Taiwan holdes også markedet i Hongkong i dag stengt. I Japan er imidlertid børsene åpne og Nikkei-indeksen har etter en forsiktig start på uken i dag fortsatt opp 0.2 %. Oppgangen kommer på utviklingen i teknologisektoren, men holdes samtidig tilbake av råvareprisene, en utflating av Yen mot USD, usikkerhet foran rapporteringssesongen og ikke minst den stigende bekymringen for utviklingen i Ukraina. Utviklingen knyttet til Ukraina vil prege nyhetsstrømmen også i dag. Mens den russiske krigen på bakken stadig faller til nye bunnivåer forsøker finansmarkedene også å vurdere hvilke ytterligere sanksjoner og tiltak som kan komme hvor raskt og hvordan disse vil slå ut for tredjeparter, i råvaremarkedene og for inflasjonsutsiktene fremover. Når det gjelder den mer ordinære strømmen av nøkkeltall og oppdateringer får vi dag både en rekke med europeiske innkjøpssjefsindekser for tjenestesektoren og en tilsvarende amerikanske ISM indeks for samme sektor. Mellom disse får vi også de amerikanske handelsbalansetallene for februar.
I oljemarkedet steg WTI-prisen i USA i går med USD 3.96 pr. fat til USD 103.36 pr. fat. Prisen har i morgentimene i dag kommet videre opp på USD 104.47 pr. fat. Mulighetene for ytterligere sanksjonering av russisk energieksport ser i øyeblikket ut til å gi mer usikkerhet enn gjenopplivede forventninger til fremdrift i de iranske atomforhandlingene ser ut til å greie å veie opp for. Brent-prisen ligger i morgentimene på USD 108.74 pr. fat og er med det USD 1.32 pr. fat over nivået ved stengetid i det norske markedet i går.
B2Holding deltar på torsdagens DNB Markets SMB Konferanse. Selskapet la fram Q4-rapporten den 10. februar og selv om de ikke har noen direkte eksponering mot Ukraina, Russland eller Hviterussland vil det være interessant å høre hvordan nyhetsutviklingen i etterkant eventuelt kan ha påvirket investeringsplaner og aktiviteter i de øvrige markedene for 2022. Ved rapporteringstidspunktet for Q4 ventet selskapet å overta porteføljer med misligholdte lån for NOK 2.5-3.0 mrd. i løpet av inneværende år, delvis finansiert med EUR 200 mill. i et kredittsamarbeid med PIMCO. Status for og fremdrift på samarbeidet med PIMCO vil dermed også være av interesse. B2Holding stengte i går på NOK 9.01 pr. aksje og vi har her en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 14 pr. aksje. Basert på våre estimater for 2022 og 2023 verdsettes selskapet i markedet med det vi mener er en attraktiv P/E på 6-7x. På vårt kursmål vil aksjen være verdsatt med P/E 9.9x og 8.5x basert på estimatet for henholdsvis 2022 og 2023.
Bakkafrost har sendt ut en oppdatering for volumet i Q1. Med et slaktevolum fra Færøyene rundt 1500 tonn over og samtidig volumet fra virksomheten i Skottland 1000 tonn under vårt estimat ser vi samlet sett en begrenset positiv effekt i forhold til forventningene. Bakkafrost stengte i går på NOK 621.50 pr. aksje og vi har en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 650 pr. aksje.
For en full oversikt over agenda, deltakende selskap og påmelding på torsdagens DNB Markets SMB Konferanse gå inn her.