Dagens morgenrapport:
Nettbutikker kan begynne å legge politisk press på den amerikanske administrasjonen for å få tollsatsene endret.
Amazon-aksjen falt to prosent etter nyheter om at selskapet vurderer å vise hvordan Trumps foreslåtte tollsatser påvirker prisene. Fallet ble imidlertid kortvarig – aksjen hentet seg raskt inn igjen etter at Amazon presiserte at dette kun har vært vurdert for lavprisprodukter, og at det verken foreligger planer om eller beslutning om å gjennomføre en slik ordning. Likevel peker saken på et mulig virkemiddel nettbutikker og importører kan ta i bruk for å velte tollkostnader over på forbrukerne – samtidig som de gir Trump skylden. På den måten kan de legge politisk press på administrasjonen for å få tollsatsene endret. Kinesisk-eide Shein og Temu har allerede gjort toll til syndebukk. På nettsidene har de hevet prisene og oppdatert alle varer med en «importskatt» på 145 prosent (tilsvarende den amerikanske tollsatsen på kinesiske varer).
Rykter om handelsavtaler i sikte sendte amerikanske børser opp. Handelsminister Howard Lutnick uttalte i går at en handelsavtale med et «uspesifisert land» er rett rundt hjørnet. Kina er en del av finansminister Scott Bessents «forhandlingsportefølje», mens Lutnick har hovedansvaret for alle andre land. Bessent sa tirsdag at USA er «veldig nær» en avtale med India, og hintet om fremgang i forhandlingene med Japan og Sør-Korea. Signalindeksen S&P 500 steg for sjette dag på rad i går og endte opp 0,58 prosent. Teknologibørsen Nasdaq steg med 0,55 prosent, og industritunge Dow Jones steg med 0,75 prosent.
De asiatiske børsene ble trukket ned av svake tall fra Kina og Japan. Kinas innkjøpssjefsindeks falt til 49,0 i april – godt under vekstgrensen på 50. Dette er i kontrast til vår forventning om vekst og en PMI på 51. Kinas nye eksportordre falt til det laveste nivået siden desember 2022. Dette kan tyde på at det har vært en mindre positiv effekt av fremskynding av handel enn antatt. I Japan sank industriproduksjonen 1,1 prosent i mars, dratt ned av toll og eksportfall i bilindustrien. Dette legger en demper på de siste dagenes spede optimisme på Asia-børsene drevet av håp om handelsavtaler.
Til tross for oppgang på børsene falt amerikansk forbrukertillit til laveste nivået på fem år. Den amerikanske Konsumenttillitsindeksen (CCI) sank med nesten 8 poeng til 86 i april, det svakeste nivået siden mai 2020, ifølge dataene som ble offentliggjort i går. Dette markerer den femte måneden med nedgang på rad, den lengste perioden med nedgang siden 2008. Nedgangen er trolig drevet av pessimisme rundt økonomiske utsikter og arbeidsmarkedet, særlig som følge av tollsatser.
USAs handelsunderskudd økte i mars til et rekordnivå ettersom selskaper fremskyndet import av varer for å unngå tollavgifter. Siden høy import påvirker bruttonasjonalproduktet negativt, kan det bety at vi får et svakere BNP-estimat for første kvartal i dag. Vi anslår at BNP økte med 1,5 prosent i første kvartal, men vi er usikre.
En lav inflasjonsavlesning fra USA i dag kan bli positivt mottatt i markedene. Både KPI- og PPI-tallene for mars kom inn lavere enn ventet, noe som gir støtte til forventningene om lavere PCE-inflasjon – den inflasjonsmålingen som Federal Reserve legger størst vekt på. Vi forventer at den samlede inflasjonen vil falle til 2,2 prosent på årsbasis i mars, mens kjerneinflasjonen kan synke til 2,6 prosent.
Vi forventer at Norges Bank vil selge NOK til samme takt i mai. Netto solgte Norges Bank 26 millioner kroner hver dag i april. Vi forventer lignende tall når Norges Bank annonserer sine valutakjøp i dag. USDNOK og EURNOK noteres nå til 10,39 og 11,81.