Dagens morgenrapport:

Shoppestopp hos søta bror

Sverige har hatt største fallet i detaljomsetningen på over 30 år, og forventningene til styringsrenten er ytterligere nedjustert.

SVEKKET: Den svenske kronen svekket seg også litt i går etter at detaljomsetningstallene ble sluppet. EUROSEK ble i dag tidlig handlet på 11,14. Foto: NTB
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 01. jul. 2025
Artikkelen er flere år gammel

Sesongjustert detaljomsetning i Sverige falt med 4,8% fra april til mai – det største fallet siden 1994. Nedgangen var særlig stor for varige konsumgoder, som falt med 6,0%, mens dagligvarer (ekskludert Systembolaget) falt med kun 2,8%. Selv om utviklingen i detaljomsetningen isolert trekker i retning av et rentekutt fra Riksbanken, må det imidlertid understrekes at månedlige konsumdata ofte er volatile. Vi tror i utgangspunktet at Riksbanken er ferdige med å kutte renten, men dersom gårsdagens svake detaljomsetningstall følges opp av andre svake datapunkter, kan det hende den svenske økonomien får mer hjelp av Riksbanken enn vi har lagt til grunn på nåværende tidspunkt. 

Markedet reagerte med å justere ned forventningene til styringsrenten ytterligere. Før tallene kom, var det priset om lag 70 prosent sjanse for kutt ved neste møte, men etter tallene ble sluppet økte denne til 88 prosent. Riksbanken uttalte selv ved forrige møte at den kunne komme til å kutte renten en gang til, men håpet at det ikke ville bli nødvendig, siden den forventer at et økonomiske oppsving er på trappene. Den svenske kronen svekket seg også litt i går – EURSEK steg om lag 0,4 prosent i etterkant av at tallene ble sluppet og handler i morgentimene på 11,14. 

Lagarde la i går frem ECBs konklusjoner fra strategigjennomgangen. Den korte versjonen er at ECB er opptatt av strukturelle sjokk kan gi overraskende og varige effekter på inflasjonen. ECB ønsker i større grad å kommunisere fleksibilitet og usikkerhet rundt veien videre, og er forberedt på at KI og geopolitikk kan gjøre at man i perioder kan oppleve store avvik fra målet. 

Norges Bank øker netto valutasalg fra 26 mrd. kroner i juni til 276 millioner kroner i juli. Det skal kjøpes 126 millioner kroner for å finansiere overføring av utbytte til staten og ytterligere 150 millioner for å overføres til Statens Pensjonsfond Utland. Overføringen av utbytte til staten begrunnes med at Norges Bank bygger ned sin valutareserve ved å overføre totalt 30 milliarder kroner til statskassen og var uendret fra forrige måned. Den store justeringen fra juni til juli er relatert til endringer i inntekter (fra blant annet petroleumssektoren) og utgifter på statsbudsjettet. Det foreligger ikke informasjon om hvilke komponenter som har bidratt til den store endringen i juli, men det store skiftet tyder på at Norges Bank er raskere på ballen med å foreta justeringer og i mindre grad forsøker å glatte over tid. 

Transaksjonsvolumet er relativt lavt i forhold til den daglige omsetningen i NOK og har derfor ikke en direkte påvirkning på kronekursen. På dager med lav likviditet kan det riktig nok tenkes at det har noe å si at markedsaktører vet at Norges Bank møter opp for å selge eller kjøpe et visst volum. Kronen har svekket seg jevnt og trutt de siste to ukene, men vi så ingen tydelige utslag i kursen etter gårsdagens annonsering om økte kronekjøp, da krona i stedet svekket seg litt videre gjennom dagen. EURNOK handles på 11,88 i morgentimene. 

I dag offentliggjøres inflasjonstallene for Eurosonen for juni, og vi får svar på om den nedadgående trenden i konsumprisveksten har fortsatt. Vi holder en knapp på at årsveksten i konsumprisene utenom mat og energi har avtatt med to tideler til 2,1%. Ut ifra gårsdagens tyske tall ser det imidlertid lovende ut. I eurosonens største økonomi steg nemlig ikke inflasjonen, slik forventningen var, men falt tvert imot én tidel til 2,0% å/å. 

Av: Oddmund Berg og Tyra D. Aalstad