Silje tipser:

Slik bør du fordele sparepengene dine

Vil du få mest mulig ut av sparepengene dine? Se Siljes sparekake og få oppskriften på hvordan du kan fordele pengene dine.

SILJES SPAREKAKE: Ved bruk av en vannmelonkake forklarer forbrukerøkonomen hvordan du bør fordele sparepengene dine. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 07. jul 2021
Artikkelen er flere år gammel

- Det er lurt å ikke putte alle sparepengene dine i en kurv. Så i dag skal jeg lage det jeg har kalt Sparekaken for å vise hva du bør gjøre med sparepengene dine, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Prioriter bolig

- I bunn bør du ha det som gjør økonomien din stabil, nemlig bolig. I Norge er det en veldig gunstig spareform fordi boligmarkedet har vist seg å gi en god avkastning, pluss at det er den eneste spareformen der hvor avkastningen er skattefri ved salg - hvis du har bodd i boligen i minst ett av de to siste årene, forklarer hun.

For å spare til bolig er BSU et godt alternativ hvis du er under 34 år, mener Sandmæl. Det gir en bedre rente enn sparekonto, pluss 20 prosent skattefradrag av beløpet du sparer som maks er 27.500 kroner i året og totalt 300.000 kroner.

- Hvis du allerede har investert i bolig, bør du prioritere å nedbetale gjeld, slik at du tåler at renten går opp og inntekten din går ned, sier hun. 

I bunn bør du ha det som gjør økonomien din stabil, nemlig bolig
Silje Sandmæl

Ha en buffer

- Så bør du ha en buffer i tilfelle noe uforutsett skjer. Hvor stor bufferen bør være avhenger av hva du eier og hvilken livssituasjon du er i, forklarer Sandmæl.

FORDEL SPAREPENGENE: Silje råder deg til å investere i bolig, spare opp en buffer og deretter kan du investere i fond og eventuelt aksjer. Foto: Stig B. Fiksdal

Sparepenger bør ikke stå på konto altfor lenge

Det du nå har til overs bør prioriteres i henhold til hva du sparer til, og tidshorisont. 

- Er det et kortsiktig sparemål bør du ikke ta noe særlig risiko med pengene. Men, husk at penger på konto i dag går ned i verdi fordi prisen på varer og tjenester er høyere enn den renten du får, så du bør ikke la de stå der altfor lenge, presiserer Sandmæl.

- Det er lett å la seg friste til å bruke sparepengene, så for å gjøre de litt mer utilgjengelige kan et rentefond være et godt alternativ. 

Lang tidshorisont? Prøv aksjemarkedet

- Er det seks år eller mer til du trenger pengene, kan aksjemarkedet være en god investering. Da anbefaler jeg å opprette en aksjesparekonto først. Da betaler du nemlig ikke skatt før du tar ut gevinsten. Innskutt beløp kan du derimot ta ut når som helst.

Om du bestemmer deg for å investere i aksjemarkedet, kan det være lurt å ikke gå inn med alt samtidig, mener Sandmæl. Hvis du ønsker å spare til pensjonisttilværelsen eller til barna, anbefaler hun å opprette en månedlig spareavtale slik at du verken kjøper når aksjen er på topp eller på bunn, men investerer jevnlig.

- I aksjemarkedet er det mange valg. Du kan investere i aksjefond der proffe forvaltere passer på pengene dine, eller du kan ta enda mer risiko ved å investere i enkeltaksjer. 

Få mestringsfølelse med sparingen din!

Når det kommer til enkeltaksjer tipser Silje om å investere i flere selskaper, slik at du reduserer risikoen.

- Lykke til med å lage din egen sparekake! Jeg lover deg at når du får til dette, vil du ikke bare kjenne på en mestringsfølelse, men det vil også smake helt himmelsk!

Er du usikker på hvordan du skal gå frem med sparingen din, ikke vær redd for å be om hjelp av en sertifisert rådgiver i banken. 

Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment verken som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning aldri er noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, dyktighet, risiko, samt kostnader ved kjøp, vedlikehold og salg. Avkastningen kan også bli negativ.