Silje tipser:

Slik velger du riktig fond

Har du vurdert å spare i fond, men synes det er vanskelig å velge? Her har du noen tips for hvordan komme i gang!

KOM I GANG: Silje hjelper deg med å ta valgene for å komme i gang med sparing i fond. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 06. aug 2021
Artikkelen er flere år gammel

- Det jeg ofte hører er at folk ikke kommer i gang med fondssparingen sin fordi det er så mange fond å velge mellom. Det skal jeg hjelpe deg med nå, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl. 

Risiko og tidshorisont

- Det første du må ta stilling til er hvilken risiko du er villig til å ta, og tidshorisont, sier hun.

Silje forklarer at det finnes fire forskjellige fond:

Rentefond er en type fond som har lav risiko. Har du en tidshorisont på 1-3 år så kan dette være et godt alternativ til sparekonto. Forskjellen på et rentefond og et aksjefond, er at et rentefond låner bort penger til store bedrifter, stat og kommune. Dermed betales det rente på disse lånte pengene, som er en høyere sum enn hvis pengene kun hadde stått på en sparekonto.

Aksjefond er fond der man investerer i mange selskaper. Da er det en forvalter som plukker selskaper, og prøver å få best mulig avkastning for deg. Dette betaler man litt mer for, enn om man går for et indeksfond.

Et indeksfond følger markedet, som for eksempel Oslo Børs. Hvis du ikke vil ha høy risiko eller lav risiko, så gjør du som Ole Brum: velger begge deler.

Ved å velge et kombinasjonsfond, får du litt av begge deler. 

MANGE VALG: Om du er usikker på hvilket fond du bør starte med, anbefaler Silje å gå for et globalt aksjefond. Foto: Stig B. Fiksdal

Disse to tingene bør du ta stilling til

- For den langsiktige sparingen velger de fleste aksjefond og indeksfond, sier Silje.

Hun legger til at det er mange valg å ta her også, og at det er to ting man må ta stilling til før man er helt i mål.

- Du må tenke på hvilket marked du ønsker å investere i, som for eksempel Amerika, Europa eller Asia. Og hvilken bransje du har mest troen på. Det kan for eksempel være telekom, teknologi eller helse. 

Hvis du fortsatt er usikker på hva du skal gjøre, mener forbrukerøkonomen at et globalt aksjefond kan være et fint sted å starte.  

- Et globalt aksjefond investerer i de fleste markeder og de fleste bransjer, sier hun. 

Husk å opprette en aksjesparekonto

- Men en ting du må huske på først- opprette aksjesparekonto! I en aksjesparekonto slipper du nemlig å skatte av avkastningen før du tar den ut. Så pengene er mer tilgjengelig, fordi du kan ta ut pengene du har satt inn når som helst. La avkastningen stå, så slipper du å skatte av den.  

- Føles det ikke godt å ha tatt et valg? Hopp i det og start sparingen i dag! Lykke til, sier Silje.

Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment verken som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning aldri er noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, dyktighet, risiko, samt kostnader ved kjøp, vedlikehold og salg. Avkastningen kan også bli negativ.