Slutt på gratis finansiering i obligasjonsmarkedet

Mange selskaper og stater har finansiert seg «gratis» i obligasjonsmarkedet under det siste tiårets ultraekspansive pengepolikk.

SLUTTEN PÅ EN ÆRA: – Utgangen av 2022 markerte det som kan være slutten på en æra, skriver Tobias Øgrim. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 01. feb 2023
Artikkelen er flere år gammel

Det siste tiåret er blant annet karakterisert av ultraekspansiv pengepolitikk. I store deler av perioden etter den globale finanskrisen i 2008 har styringsrentene i toneangivende økonomier ligget rundt 0 %. Flere steder, som for eksempel i Eurosonen og Japan, har signalrenten vært negativ over en lang periode. Dette har bidratt til at mange har finansiert seg «gratis» i obligasjonsmarkedet, men også at husholdninger i noen økonomier har betalt for å ha pengene i banken.

Utgangen av 2022 markerte det som kan være slutten på en æra.

Bloomberg Global Aggregate er en av de mest brukte referanseindeksene for obligasjoner med høy kredittverdighet, og inneholder blant annet statsobligasjoner og gjeld utstedt av solide selskaper i utviklede økonomier. Grafen summerer opp markedsverdien til obligasjonene i indeksen med negativ løpende rente. Ettersom markedsrentene har steget gjennom 2022 var det ved utgangen av året ingen obligasjoner igjen med negativ rente. Dette har vi ikke sett siden 2014. Inntil videre er det altså slutt på at utstedere får betalt for å ta opp lån. 

Foto: DNB WMIO

Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning.  Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.