DNB Markets morgenrapport 7. november:
Tross den sterke oppgangen i antallet sysselsatte, viser detaljene likevel noen svakhetstegn.
Sysselsettingsveksten utenom landbruket har igjen steget betydelig, både mer enn hva som var ventet for oktober måned, men i tillegg ble septembers oppgang revidert kraftig opp. Gjennomsnittlig timelønn steg videre med god fart, men 0.4 prosent m/m er fremdeles er godt under oppgangen i prisene. Tross den sterke oppgangen i antallet sysselsatte, viser detaljene likevel noen svakhetstegn. For eksempel har sysselsettingen i enkelte sektorer stoppet mer opp, mens deltidsarbeid har bidratt mye. Vi tror at sjansene for en avdemping i farten på rentehevingene ligger i kortene, slik at neste heving blir på 50 og ikke 75 basispunkter. Men fram til desember-møtet til Fed, er det fremdeles flere inflasjons- og arbeidsmarkedstall som slippes. Les Knuts kommentar her.
De lange amerikanske rentene, statsobligasjoner med 10 års løpetid, holdt seg høyt i etterkant av arbeidsmarkedsrapporten, og er over 4.15 prosent i skrivende stund. Tross svingningene på fredag, har børsene i USA holdt seg svake. Fallet i etterkant av Feds møte ble ikke hentet inn. Dollaren svekket seg derimot noe gjennom fredagen, før dette snudde i morgentimene. Oljeprisene styrket seg tydelig. Brent M1 steg over 4 dollar mot 99 dollar fatet ila fredagen, før det kom litt ned nå i morgentimene. Også kobberprisene fikk seg en saftig opptur på fredag.
Oppgangen skyldes kanskje håpet om en pivot for Kinas null-Covid strategi. Etter tre år med Covid, kan man lett glemme at kinesisk økonomi «vanligvis» står for noe under en tredjedel av global økonomisk vekst. Måler man betydningen i den årlige veksten i etterspørselen etter olje eller gass, er Kina minst like viktig. De siste årene har myndighetene holdt Kinas etterspørsel kunstig nede. Mye skyldes nok den kraftige boligmarkedskorreksjonen. Men en viktig del, mener jeg, er Kinas null-Covid strategi. Det er en politisk beslutning som har holdt lokk på etterspørselen fra husholdningene. Det er heller ikke bare bare å drive finanspolitikk i en økonomi som til stadig er utsatt for små nedstenginger. Selvfølgelig har null-Covid strategien også betydning for forsinkelser og kostnadsøkningen for landene som kjøper kinesiske varer. Men hva skjer med de globale inflasjonsimpulsene, om Kinas myndigheter tok en pivot på sin tilnærming til Covid? Med et «gjenåpnet» Kina, blir inflasjonsimpulsene ikke nødvendigvis svakere, men heller tvert imot!
Derfor er det viktig å dra gjennom forrige ukes ryktemølle omkring gjenåpning. Ryktene kom overraskende, og det bare pøste på gjennom uken. Først kom det et rykte på sosiale medier, om at politisk ledelse helt på toppnivå i Politbyrået, skulle i gang med gjenåpningen. Ikke minst – at det var med mål om vesentlige lettelser innen mars 2023. Deretter kom det en del spekulasjoner om hvilke av de nasjonale smittevernreglene skulle lettes på umiddelbart. Kortere karantenetider for utenlandske innreisende hadde allerede blitt luftet som del av en omfattende pakke for å tiltrekke utenlandske selskap til Kina. De ble etterfulgt av lettelser for flyreiser, særlig innenlands. Spør du meg, er dette myntet på å gjøre forretningsreiser lettere tilgjengelig. Til slutt ble det lekket flere uttalelser fra Zeng Guang, en tidligere leder for smittevern i helseetatene, fra et arrangement hos investeringsbanken Citi. Det hele endte med en pressekonferanse lørdag, der helsemyndighetene gjentok – så det holdt – at de måtte etterstrebe/holde på null-Covid strategien, særlig gitt smitten nå.
Oppgangen i børsene i Shanghai og Hongkong var tydelig, de steg med hhv. 6 og 10 prosent i uken som gikk. Nå i morgentimene falt børsene først, før oppgangen fortsatte videre. Håpet om at det ikke blir null-Covid «for alltid», er nok viktig. Skulle jeg tolke de faktiske lettelsene som har kommet, mener jeg at dette viser at myndighetene strekker seg for å minimere de økonomiske kostnadene. Se bare på de svake utenrikshandelstallene fra Kina som ble sluppet i natt. For første gang siden 2020 falt eksportverdiene å/å, godt under forventningene for en oppgang på 4.5 %. Importen har mer etter mindre stagnert de siste månedene. Jeg mener at det også viser at de kinesiske myndighetene ser på dagens situasjon, med massetesting, masseisolasjon og karantener, som ikke bærekraftig i lengden. Samtidig må gjenåpningsprosessen skje som følge av omstendighetene rundt smitten. Kanskje klarer den nye inhalerte vaksinen å lykkes. Kanskje kommer flere medikamenter på markedet. Etter kansler Scholz sitt besøk hos Xi, ble for eksempel Pfizer vaksinen godkjent for utlendinger i Kina. Jeg ser for meg at dette blir en prosess som vil foregå til langt ute i 2023 (les disse notatene). Muligens endrer omstendighetene seg raskere enn det jeg ser for meg, men aller først, må Kina komme seg gjennom vinterens smittebølger.
Høyere sysselsettingsvekst enn ventet, men samtidig økt ledighet og bekreftelsen av lavere lønnsvekst i oktober ga sammen med støtte av oljeprisen og forventningene om strategiendringer i den kinesiske pandemihåndteringen en oppgang for det amerikanske aksjemarkedet på fredag. Dow og Nasdaq var ved stengetid begge opp 1.3 %, mens S&P500 avsluttet uken opp 1.4 %. Volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene økte til 111-114% av gjennomsnittet for de siste tre månedene, mens utviklingen i VIX-indeksen reflekterte den høyere risikoviljen og var ned med 3 % til 24.6 punkter. I futuresmarkedet indikeres i øyeblikket en åpning marginalt ned for det amerikanske markedet i ettermiddag. Avkastningen på tiårige amerikanske statsobligasjoner ligger samtidig på 4.16 %, og er med det opp 2 basispunkter i forhold til ved stengetid i det norske markedet før helgen.
I Asia ser vi en positiv, men noe forbeholden, oppgang i morgentimene i dag. Kort før stengetid stiger Nikkei-indeksen i Japan med 1.3 %, mens de viktigste kinesiske indeksene er opp i intervallet fra 0 % til 2.5 %. Markedene kommer noe ned igjen på en kombinasjon av oppdateringen fra Apple, svakere kinesiske handelsbalansetall enn ventet og ikke minst meldinger om at myndighetene i Kina ikke har noen planer om lettelser i pandemihåndteringen. Når det gjelder makronyheter denne uken ser det i utgangspunktet ut til at KPI-tallene som legges fram onsdag, torsdag og fredag vil være det som i størst grad vil kunne påvirke markedene.
Svakere globale økonomiske utsikter og ledsagende etterspørselsbekymringer så i oljemarkedet på fredag ut til å ha veket plass for etterspørselsoptimisme drevet av forventningene til en akselerasjon i den kinesiske veksttakten. Med ytterligere drahjelp av en lavere USD-kurs skjøv dette WTI-prisen i USA før helgen opp med USD 4.58 pr. fat til USD 92.65 pr. fat. Ny tvil om lettelser i de kinesiske pandemitiltakene og en sterkere USD har i morgentimene brakt oljeprisen noe ned igjen på USD 91.54 pr. fat. Brent ligger samtidig på USD 97.60 pr. fat og er med det USD 0.19 pr. fat lavere enn ved stengetid i det norske markedet på fredag.
DNB Markets tok forrige uke opp dekning på shippingselskapet AMSC. Selskapet leier ut 11 fartøy på bareboatkontrakter til OSG, Keystone og Solstad og har en forretningsmodell som minner mye om tidligere børsnoterte Ocean Yield. Med et unntak for det nylig overtatte konstruksjons- og subseafartøyet Normand Maximus seiler alle disse skipene under de amerikanske Jones Act reglene. Det innebærer at de kan operere i et stabilt marked for frakt mellom amerikanske havner. Langsiktige avtaler og blant annet krav om at skip i denne trafikken skal være bygget ved amerikanske verft begrenser svingningene i markedet. Visibiliteten i inntjeningen og den finansielle strukturen har dermed gjort det mulig for selskapet å betale utbytter gjennom de siste 34 kvartalene. Vi venter at denne politikken fortsetter og at selskapet gjennom 2023 samlet vil kunne betale et utbytte på USD 0.64 pr. aksje, hvilket på dagens verdsettelse og USD-kurs tilsvarer en direkteavkastning på rundt 15 %. Kursen stengte fredag på NOK 44.30 pr. aksje. Vi har en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 67 pr. aksje.
Vi har i tillegg tatt opp dekning på programvareselskapet CSAM Health. Selskapets plattformer bidrar til den ønskede digitaliseringen av helsesektoren og bruk innen blant annet spesialisthelsetjenesten gjør i tillegg at kundenes terskel for eventuelt å bytte ut løsningene er høy. Ved å overta attraktive programvareløsninger og så skalere salget av disse opp gjennom komplettering av tilbudet, økning i kundebasen og et utvidet geografiske nedslagsfelt har ledelsen gjennom de siste årene vist en god evne til å oppnå vekst Vi venter at omsetningen for 2022 vil havne på NOK 378 mill., opp noe over 80 % i forhold til nivået i 2019. Kursen stengte fredag på NOK 37.60 pr. aksje. Vi har tatt opp dekning med en kjøpsanbefaling og et kursmål på NOK 50 pr. aksje. Anbefalingen er basert på en verdsettelse av dagens virksomhet og vi ser et videre kurspotensial dersom selskapet i tillegg til den forventede organiske veksten fortsetter å levere vekst basert på attraktive oppkjøp.
Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.
Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.