Spare i BSU eller fond?

Mange unge har kommet i gang med sparingen det siste året, og ønsker å kjøpe seg bolig. Bør man spare i BSU eller fond?

ANBEFALER BSU: Ganji råder unge til å spare i BSU dersom de ikke har kjøpt bolig. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 10. jun 2021
Artikkelen er flere år gammel

- Dette er uten tvil et tema som fanger mange unge, og det er flere ting å tenke på når det gjelder å spare i BSU versus fond, sier Behnaz Ganji som er sparerådgiver i DNB.

Her er hennes betraktninger. 

Ikke kjøpt bolig?- Spar i BSU

- Hvis du ikke har kjøpt bolig og det er sparemålet ditt, bør BSU prioriteres. Forutsatt at du er under 34 år, sier Ganji.

Hun legger til at BSU er en veldig god mulighet til å spare opp penger til et fremtidig boligkjøp.

- Det er risikofri sparing, du får bankens beste rente og skattefradrag.

Har du kjøpt bolig og er under 34 år, men fremdeles ikke brukt BSU, kan det være smart å beholde den. Årsaken er at renten etter all sannsynlighet er bedre enn renten du har på lånet ditt. Det betyr at det du oppnår i rente på BSU, er høyere enn det du sparer ved å betale ned på boliglånet ditt. 

Når du har kjøpt bolig: spare videre i BSU eller fond?

Når man har kommet seg inn på boligmarkedet og eier egen bolig, er det mange som lurer på om de skal avslutte BSU-kontoen sin, og gå over til å spare i fond.

- Det er viktig å presisere at BSU ikke er blitt en dårlig løsning selv om du har kjøpt deg bolig, men siden du ikke lenger får skattefradrag, er ikke BSU like lukrativ løsning som den var før, sier hun.

Ganji legger til at BSU likevel har god rente, og er en fin måte å bygge egenkapital til neste bolig på, dersom det er sparemålet ditt.

- Men ved å spare i BSU binder du imidlertid opp pengene til bolig. Hvis sparemålet ditt ikke er bolig og du har en lang horisont, kan det nå være riktig å vurdere fond. 

BOLIGDRØM: Mange unge drømmer om å kjøpe seg sin første bolig, og har det som sparemål.

Å spare i fond øker risikoen, men også forventet gevinst

- Velger du å spare i fond, innebærer det risiko, men med risiko ligger det også mulighet til å oppnå god gevinst, forklarer Ganji.

For å spare i fond bør du ha en lang tidshorisont, gjerne 5-6 år. Du bør også ha en buffer, gjerne på 1-2 månedslønner om du eier bolig, og du må tåle svingninger.

- Har du disse faktorene på plass, har du mulighet til å sitte rolig i båten gjennom nedgangstider, og dermed ikke måtte ta ut pengene hvis markedet går dårlig, sier Ganji.

Hun legger til:

- Tiden er din beste venn i fondsmarkedet og en avgjørende faktor for å kunne øke sannsynligheten din for gevinst.

Rådfør deg med banken før du setter i gang!

Ganji anbefaler også å ta en kjapp avsjekk med banken før du starter sparingen. 

- Før du starter fondssparing anbefaler jeg deg å bruke den digitale fondsråddgiveren i Spare-appen. Basert på spørsmål du svarer på gir den deg råd tilpasset akkurat deg. Du kan også ta kontakt med rådgiver i banken, sier hun, og legger til at det viktigste er å legge en plan for sparingen- og hold deg til den. 

Sparerådgiverens beste råd for å lykkes med fondssparingen:
  • Tid. Hvor lenge er det til du skal bruke pengene. Tiden er den viktigste faktoren for å redusere svingningene over tid. I tillegg gjør ofte en fastsatt tid det lettere å holde seg til den opprinnelige planen. Jo lengre tid du har, jo større svingninger tåler du. Og viktigst av alt: desto høyere gevinst kan du forvente.
 
  • Velg et sparebeløp som passer din økonomi. Fordi tidshorisonten er viktig er det også sentralt å tenke at pengene du sparer i fond ikke er penger du trenger neste måned. Noen tenker at et par hundrelapper ikke er verdt det, men det er det absolutt. Et par hundrelapper kan være akkurat det som skal til for at du skal ta det første steget – få den snøballen til å rulle. Jeg vil nesten si at det viktigste med de hundrelappene er den fantastiske vanen du får med å spare. Og enda bedre i fond.
 
  • Er du i tvil, så gå bredt. Med det mener jeg velg et fond som investerer over hele verden og på tvers av bransjer. På den måten gjør du deg ikke avhengig av enkeltbransjer eller land for å kunne oppnå god gevinst.
 
  • Hold deg til planen. Når alt over er gjort og du har satt i gang spareavtalen din, ikke sjekk hver dag eller prøv å time markedet. Hold deg til planen du har lagt og stol på din egen vurdering. Er du usikker på noe kan du alltid ta en telefon til banken din og snakke med autoriserte rådgivere.

Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment verken som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning aldri er noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, dyktighet, risiko, samt kostnader ved kjøp, vedlikehold og salg. Avkastningen kan også bli negativ.