DNB Markets morgenrapport 14. april:
For krona sin del ble det en bra dag i går.
Børsene steg i både Europa og USA i går, og de asiatisk børsene er opp så langt i dag. Mens samleindeksen i Europa, Stoxx600, steg 0,40 %, endte hovedindeksene i USA, S&P500 og Nasdaq, opp henholdsvis 1,33 % og 1,99 %. Det er ingen åpenbar forklaring på hvorfor børsene i USA steg relativt mye, men tall for produsentprisene i USA i mars, som falt overraskende, blir nevnt som en mulig forklaring. Markedsaktørene leter med lupe etter enhver indikasjon på at prispresset i amerikansk økonomi faller, og her fant man enda en liten indikasjon.
Det var imidlertid kun i aksjemarkedet at tallene tilsynelatende bidro til mindre inflasjonsfrykt – i rentemarkedet var det svært få endringer i går. 2-års statsrenter i både USA og Tyskland var nær uendret, mens 10-årsrenta i USA faktisk steg noen punkter. Her hjemme steg også markedsrentene, både på kort og lang sikt, uten åpenbare drivere. Markedet priser fortsatt inn rundt 70 % sannsynlighet for at Fed skal heve renta med 25bp på rentemøtet i mai, og renteforventningene generelt er ikke endret siden før produsentpristallene kom.
Fra eurosonen kom industriproduksjonstall for februar, som fra før av var ventet å vise solid vekst, men som steg enda mer enn ventet, med 1,5 % (forventet +1,0%), og veksten i januar ble revidert opp, til 1,0 %. Som nevnt i gårsdagens morgenrapport har aktiviteten i industrien i eurosonen holdt seg oppe overraskende bra det siste året, i stor kontrast til frykten for at for eksempel tysk industri ville måtte stenge ned på grunn av energirasjonering, som mange snakket om i fjor høst når gassprisene hadde steget kraftig.
Timingmessig virker det ikke som om industriproduksjonstallene som kom i går var det som løftet eurokursen enda et hakk, og til at EURUSD nå handler oppe på 1.1070, det høyeste nivået siden april i fjor. Det at det har gått overraskende bra med veksten i eurosonen, og det at rentene i USA den siste måneden har falt mye i forhold til rentene i eurosonene, fordi man tror veksten i USA vil svekkes, er derimot en viktig grunn til at euroen har styrket seg så mye som den har mot dollar. Sånn sett er industriproduksjonstallene en del av et større bilde som definitivt har vært viktig for å løfte euroen det siste halvåret.
For krona sin del ble det en bra dag i går, det vil si den styrket seg. Kjersti skrev om kronesvekkelsen tidligere i uka som var litt «mystisk», altså vanskelig å forklare. I går kom tilsvarende bevegelse, det vil si en betydelig bevegelse i løpet av kort tid som også var litt vanskelig å forklare, men denne gangen i motsatt retning. Forklaringen er nok så enkel som at med litt lite likviditet skal det ikke mye til før en handel eller to får store utslag, og det er jo fint, om ikke annet, at de bevegelsene kan gå begge veier. EURNOK handler nede på 11,38 fredag morgen, og USDNOK på 10,28.
I dag kommer det et par viktige nøkkeltall, først ut inflasjonstall fra Sverige for mars. Vi venter at kjerneinflasjonen (eks energi) vil ha falt fra 9,3 % år/år til 8,7 % år/år, som følge av at månedstakten trolig vil ha falt kraftig, etter den ekstreme oppgangen i februar. Riksbanken selv venter at inflasjonen skal ha falt enda mer enn det vi tror, men konsensusanslaget er bare for en moderat nedgang. Dersom konsensus får rett vil det dermed innebære en skikkelig kalddusj for Riksbanken, og forventningene til hvor mye mer de vil heve renta vil nok øke. Vi holder en knapp på at Riksbanken vil heve med 50bp på rentemøtet om to uker, til 3,5 %, og at de vil heve videre til 4,0 % etter det, og dermed bli liggende med en styringsrente som er høyere enn Norges Bank sin.
De andre viktige nøkkeltallene i dag kommer fra USA, først detaljhandelstall for mars og så forbrukertillit fra april. Tallene for privat forbruk i USA er viktige fordi det nettopp er den overraskende sterke utviklingen i privat forbruk som har bidratt til at den økonomiske aktiviteten generelt har holdt seg oppe bedre, lengre enn ventet. I mars ventes det at detaljhandelen skal ha falt en god del, men forbrukertilliten ventes å ha holdt seg uendret i april. Eventuelle store overraskelser i disse tallene vil nok kunne påvirke renteforventningene.
Lavere kostnadsvekst og marginalt høyere ledighet enn ventet ga i går reduserte bekymringer for renteutviklingen fremover og var tilstrekkelig til å løfte risikoviljen i det amerikanske aksjemarkedet. Dow endte opp 1.1 %, S&P500 steg med 1.3 % og Nasdaq sluttet opp 2 %. VIX-indeksen falt tilbake med 6.8 % til 17.8 punkter. Aktivitetsnivået på de tre hovedindeksene lå imidlertid på fortsatt begrensede 88-91% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. Avkastningen på tiårige amerikanske statsobligasjoner har i morgentimene i dag kommet opp med 4 basispunkter i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går og ligger i øyeblikket på 3.44 %. I futuresmarkedet indikeres samtidig en åpning ned 0.1 % for de amerikanske indeksene ved åpning senere i ettermiddag.
Etter mye usikkerhet de foregående ukene har det vært mindre oppmerksomhet og noe redusert bekymring for utviklingen i finanssektoren så langt denne uken. Kvartalsrapporteringen fra de amerikanske bankene innledes imidlertid i dag og mottakelsen av oppdateringene fra blant annet JP Morgan, Wells Fargo og Citigroup vil dermed kunne påvirke også avslutningen av ukens handel i det norske markedet. Før vi kommer så langt ser vi i imidlertid at de asiatiske markedene går inn mot helgen med stigende kurser. I Japan er Nikkei-indeksen kort før stengetid opp 1.1 % og i Kina trekker de viktigste indeksene i øyeblikket opp med inntil 0.4 %. Allerede før åpning i dag får vi også de svenske og finske KPI-tallene for mars. I Sverige er prisstigningen ventet å ha vært på 11 % år/år i mars, ned fra 12 % år/år i februar. Like etter at vi så i ettermiddag har fått bankresultatene for Q1 legger amerikanske myndigheter i tillegg fram detaljhandelstallene for forrige måned. Kort før stengetid i Oslo vil det også komme en oppdatert amerikansk forbrukertillitsmåling for april.
I oljemarkedet har Brent-prisen i morgentimene kommet ned med USD 0.54 pr. fat i forhold til i går ettermiddag og ligger før åpning på USD 86.39 pr. fat. WTI-prisen er siden i går ettermiddag ned med USD 0.46 pr. fat til USD 82.52 pr. fat. Etter at vi tidligere denne uken har fått oppdaterte månedlige markedsutsikter både fra amerikanske energimyndigheter og fra OPEC går stafettpinnen når det gjelder vurderingen av tilbuds- og etterspørselsbalansen i oljemarkedet det kommende året i dag videre til det internasjonale energibyrået (IEA).
Norsk Hydro legger fram sin Q1-rapport på fredag om to uker. I denne forbindelse venter vi en omsetning på like under NOK 50 mrd, en EBIT på NOK 6.6 mrd og en EPS på NOK 2.19. Det innebærer at vi på nøkkeltallene ligger over konsensusforventningene i markedet. Utfordringen slik vi ser det er imidlertid at investorene i øyeblikket ser ut til å verdsette selskapet basert på det vi mener er en ekstraordinær høy og ikke varig inntjening gjennom 2023. Kursen stengte i går på NOK 80 pr. aksje og basert på våre estimater for inneværende år tilsvarer det en P/E på rundt 12x. Det gir riktignok en verdsettelse på nivå med det historiske gjennomsnittet, men tar da ikke høyde for det vi venter blir lavere inntjening som følge av blant annet reduserte arbitrasjemuligheter på strømprisene utover i 2024 og inn i 2025, samt for risiko knyttet til omfanget av C02-kompensasjonene selskapet i dag nyter godt av. Dersom vi benytter en P/E på 3x ved verdsettelsen av denne mer kortsiktige og usikre inntjeningen ser vi at den resterende kjernevirksomheten i selskapet i markedet er verdsatt med en implisitt P/E på rundt 17x. Vi har en salgsanbefaling på Norsk Hydro med et kursmål på NOK 55 pr. aksje.
Storebrand legger fram Q1-rapporten den 10. mai. Her venter et resultat før skatt og en justert EPS på henholdsvis NOK 772 mill. og NOK 1.50. Med de estimatene ligger vi rundt 6-7% over dagens konsensusforventninger i markedet. Kursen stengte i går på NOK 83.24 pr. aksje og på våre estimater for 2024, samt justert for kontantstrømmen vi venter vil bli distribuert til aksjonærene i perioden fram til 2030, handles aksjen i dag med en P/E på under 8x. Vi gjentar en kjøpsanbefaling på Storebrand med et kursmål justert fra NOK 109 til NOK 110 pr. aksje.
Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.
Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.