DNB Markets morgenrapport 15. juni:
Noen har spekulert i om hvorvidt den kraftige stigningen kan knyttes til at Beyoncé startet sin verdensturne i Sverige.
I Sverige er inflasjonen fortsatt høy og prisene steg ganske mye i mai. Fra april til mai steg KPIF-XE, altså prisindeksen justert for renter og energipriser, med 0,7 prosent. Det gjorde at 12-månedersveksten falt fra 8,4 i april til 8,2 prosent i mai. Fort gjort å tenke at det var gode nyheter at inflasjonen falt, men faktum er at nedgangen i årsraten primært skyldes at fjorårets prisvekst i var ekstrem. Siden dette ikke var ventet å gjenta seg, anslo konsensus at 12-månedersveksten skulle falle til 7,8 prosent. Dermed overrasket prisveksten igjen på oppsiden, og Riksbanken (som anslo 8,1 prosent) kommer mest sannsynlig til å heve senere i juni. Av det underliggende prisbildet er det en veldig klar tendens til at tjenesteprisene stiger kraftig, mens veksten i vareprisene har roet seg en god del ned.
Blant tjenestene som stiger, er konsertbilletter og hotellovernattinger. Noen har spekulert i om hvorvidt den kraftige stigningen kan knyttes til at Beyoncé startet sin verdensturné i Sverige i mai, noe som innebar sprengt hotellkapasitet og svært dyre billettpriser. Min korte kommentar til tallene, med noen figurer, finner dere her.
Fed tok en pause og lot renten være i ro i går. Konsensus ventet at Fed ikke ville komme til å heve ved dette møtet, mens vi holdt en knapp på at renten skulle opp 25 basispunkter. Fed valgte til slutt å ta tiden til hjelp for å få inn mer data om den økonomiske utviklingen. Det som kanskje var noe oppsiktsvekkende var at dot-plottet, som viser hvor komitémedlemmene ser for seg at renten vil være fram i tid, viste en forventning om å heve to ganger til i år.
Det kan virke noe pussig at man bestemmer seg for å vente med å stramme inn, dersom man er av den oppfatning at det mest sannsynlig vil bli behov for ytterligere hevinger. Anslagene for amerikansk økonomi som ble publisert i forbindelse med møtet i går viste noe sterkere vekst og høyere inflasjon, samt lavere ledighet. At økonomien foreløpig virker noe mer robust mot rentehevingene enn ventet betyr likevel ikke at komiteen har dårlig tid med å få renten opp. Sentralbanksjef Powell argumenterte med at vi fortsatt har til gode å se de fulle effektene av rentehevingene som har kommet til nå, og gitt at bankuroen også kan ha bidratt til å stramme inn noe, er det naturlig å ta tiden til hjelp og fortsette med en gradvis tilnærming. Tross alt har renten kommet opp raskt og mye det siste halvannet året. Markedet priser nå inn litt over en heving i år og prisingen tilsier også at det er mindre sikkert at det vil kuttes i starten av 2024. Knuts kommentar er tilgjengelig her.
Etter rentebeslutningen har den amerikanske toårsrenten steget om lag 10 basispunkter. Umiddelbart etter beslutningen falt også amerikanske børser, som senere hentet seg inn og avsluttet dagen svakt i pluss. Det var også moderat oppgang på europeiske børser i går. Så langt i dag har åpningen vært positiv i Asia, etter at den kinesiske sentralbanken kuttet renten på 1-årslån med 0,1 prosentpoeng. Det virker å være forventning om at det vil komme flere tiltak fra myndighetene for å stimulere økonomien fremover.
Krona beveget seg en god del opp og ned i går, uten at det var åpenbare forklaringer. EURNOK gikk fra 11,50 til 11,42 rundt lunsj, var oppe i 11,48, nede igjen i 11,42 og var tilbake til start før Fed kom rentebeslutning klokken 20. Etter dette har kronen svekket seg noe og EURNOK handler på 10,57 i morgentimene. Det var med andre ord en god del bevegelse, men få åpenbare drivere. Trolig skyldes de store svingningene at markedet er ganske tynt for tiden, og dermed flyttes kursen relativt mye på små handler ene eller andre veien.
Det er flere spennende hendelser i kalenderen i dag. Først ut er Regionalt Nettverk her hjemme klokken 10, som vil gi verdifull innsikt i forventet produksjon og sysselsetting i det korte bildet, og være med å danne viktig grunnlag for rentebeslutningen til Norges Bank neste uke. ECB kommer så med rentebeslutning klokken 14:15, hvor vi og konsensus forventer at rentene heves med 25 basispunkter. Full forhåndsomtale er tilgjengelig her. Vi har også løftet vår forventning til hvor mye Bank of England vil heve. Vi forventer 25bp heving neste uke og ytterligere to hevinger i august og september. Full forhåndsomtale tilgjengelig her.
Bekreftelsen av at Fed i denne omgangen tok en forventet pause når det gjaldt videre renteøkninger ble i det amerikanske aksjemarkedet i går samtidig balansert ut av investorens erkjennelse av at det kan komme flere økninger senere og at det neppe heller blir noen nedjusteringer innen utgangen av året. Med ytterligere press fra råvaresektorene gjorde dette at S&P500-indeksen endte opp 0.1 %. Dow og Nasdaq lå ved stengetid henholdsvis ned 0.7 % og opp 0.4 %. Volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene steg til 105-117% av gjennomsnittet for de siste tre måneder, mens VIX-indeksen falt med 5 % til 13.9 punkter. Siden i går ettermiddag har avkastningen på tiårige amerikanske statsobligasjoner kommet opp med 5 basispunkter og ligger i øyeblikket på 3.83 %. Futureskontrakten på S&P500 peker i øyeblikket mot en helt flat åpning for det amerikanske markedet i ettermiddag.
Nedjusterte renter og oppdaterte nøkkeltall lagt fram tidligere i dag har i Kina ikke bidratt til å dempe forventningene om nye relativt umiddelbart forestående veksttiltak fra myndighetene. De viktigste kinesiske indeksene stiger så langt i dag dermed med inntil 1.4 %. Utviklingen i USA og Kina inspirerer sammen med egne nøkkeltall og positive selskapsnyheter også til at Nikkei-indeksen i Japan kort før stengetid er opp med 0.5 %. Neste viktige rentebeslutning for markedene blir nå ettermiddagens rentemøte i ESB. I motsetning til hva vi så i USA er det her ventet at det blir en renteøkning på 25 basispunkter. Fasiten kommer kl. 14.15. Kun 15 minutter senere får vi så både de ukentlige ledighetstallene og blant annet månedlige tall for utviklingen i amerikansk detaljhandel og industriaktivitet.
Faktorene som burde trekke oppover begynte å løfte oljeprisene i går, men det var før en overraskende økning i de amerikanske råoljelagre bidro til å snu oppdriften og presse prisene tilbake ned igjen. Istedenfor at råoljebeholdningene forrige uke var ned med forventet 1.1 mill. fat viste det seg at de heller steg med 7.9 mill. fat. Brent-prisen ligger i morgentimene på USD 72.91 pr. fat, mens WTI-prisen har kommet ned på USD 67.98 pr. fat. Det innebærer at prisene er ned henholdsvis USD 1.99 og USD 2.09 pr. fat i forhold til der de lå ved stengetid i det norske markedet i går.
I riggsektoren venter vi at det vil kunne komme en positive nyheter i løpet av de neste ukene. Equinor og Vår Energi er i øyeblikket begge ute med anbud med sikte på oppdrag for til sammen fire semirigger. Stipulerte kontraktstider er på 1–2 år, men da med tillegg av opsjoner på ytterligere forlengelse. Oppstart på avtalene vil være i andre halvdel av 2024 eller i første halvdel av 2025. I forbindelse med disse anbudene venter vi at riggeierne vil be om dagrater høyt på USD 400k-tallet, eller muligens også på USD500k-tallet. Vår Energi leier allerede i dag en rigg fra Seadrill hvor kontrakten avsluttes tidlig i 2024. En mulighet er derfor at denne avtalen eventuelt reforhandles og forlenges. For de øvrige kontraktene ser det imidlertid ut som tre enheter vil måtte tilføres det norske markedet i form av retur av rigger nylig flyttet ut av regionen eller ved oppstart av i dag ubenyttede rigger. Seks 6G semirigger har gjennom 2022–23 forlatt det norske markedet for arbeid i andre regioner og i tillegg ligger fire relevante og ubenyttede enheter ved verft i Kina og Singapore. Etter vårt syn bør Seadrill, Northern Ocean, Transocean og SFL være best posisjonert for å vinne disse anbudene. I tillegg vil også Odfjell Drilling eventuelt kunne nyte godt av managementavtaler selskapet har for rigger kontrollert av SFL og Northern Ocean. Utover disse sitter Dolphin Drilling med markedsføringsrettighetene for to av de nybyggene som i dag er ledige fra verft i Asia. Vi har en kjøpsanbefaling på Seadrill med et kursmål på NOK 550 pr. aksje, en kjøpsanbefaling på Odfjell Drilling med et kursmål på NOK 40 pr. aksje og en kjøpsanbefaling på Dolphin Drilling med et kursmål på NOK 20 pr. aksje. Videre har vi en holdanbefaling på Transocean med et kursmål på USD 5 pr. aksje, en holdanbefaling på SFL med et kursmål på USD 9.30 pr. aksje, samt for tiden ingen anbefaling på Northern Drilling.
Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.
Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.