Aksjer og fond:
– Er dette en grunn i seg selv til å forvente bedre aksjemarkeder, spør Tobias Danielsen Øgrim.
Bank of America Merrill Lynch lager en renommert undersøkelse blant fondsforvaltere. Undersøkelsen viser utbredt pessimisme blant investorene og at mange har større enn normal andel av kontanter i sine porteføljer, i tillegg til at de tar lavere enn normal risiko i markedet.
– I sommer var tallene svakere enn under finanskrisen, så man kan si at pessimismen er ganske ekstrem, sier Tobias Danielsen Øgrim.
Øgrim er senior finansanalytiker i DNB Wealth Management Investment Office. Der samles DNBs eksperter innen langsiktig sparing og investering, fondsseleksjon, for å nevne noe.
– Prisvekst langt over normalen, energikrise, stigende renter og økende sannsynlighet for svak vekst eller til og med resesjon, gjør at mange investorer i disse dager opplever risikoen i aksjemarkedet som stor, sier han.
Stor pessimisme kan bety at fondsforvaltere har tatt høyde for risiko og har «tørt krutt» i sine porteføljer.
– Vi har merket oss at flere spør seg om markedet kan stige fremover kun basert på at mange forvaltere nå er defensivt orienterte, sier Øgrim.
– Når vi ser på historiske data klarer vi derimot ikke å finne noen sterk sammenheng mellom stor pessimisme blant forvaltere og påfølgende god aksjeavkastning. Usikkerheten vi er vitne til gjør uansett at markedssvingningene kan bli store, forteller han.
Både aksjemarkedene og rentemarkedene opplevde en stor bakrus i andre kvartal i år. Begge markedene fikk en voldsom rekyl opp i julimåned etter at svake vekstutsikter sendte lange renter ned. Dette fyrte opp under den rentefølsomme delen av aksjemarkedet.
Etter oppgangen i juli har usikkerheten kommet sakte, men sikkert tilbake i både aksje- og rentemarkedet den siste tiden.
– Historisk data viser en oppadgående trend i aksjemarkedet over tid, men at det kan svinge mye på kort sikt. Derfor har det vært lønnsomt å kjøpe aksjer etter det har falt mye, men det kan kreve en lang horisont på investeringen før man har positiv avkastning når markedet er som det er, sier Øgrim.
Det er en kjent sak at det er veldig vanskelig å vite når aksjemarkedet er nær en topp eller en bunn.
– Vi kan ikke vite hvor markedet tar veien videre, men det som er sikkert er at du nå får en rabatt på globale aksjeindekser relativt til inngangen på året. Dette kan komme godt med på sikt, sier Øgrim.
Han peker også på at det ofte er smertefullt å investere når vi ser at både aksjemarkedet og rentemarkedet svinger så mye som det gjør nå om dagen.
– Vi advarer mot å bli for kortsiktig i finansmarkedene. En spareavtale som tikker og går uavhengig av markedets krumspring kan være smart for de med midler som skal inn i markedet nå, sier Øgrim.
Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.