DNB Markets morgenrapport 24. august:
At industrien er i tilbakegang er ikke noe nytt, men PMI-ene viste at det kan komme omslag også i tjenestesektoren i Europa.
Kredittindikatoren for publikums gjeld i Norge ble publisert i går. Denne viste nok et fall i den årlige kredittveksten, fra 4,3 til 4,2 prosent. For husholdningene var tolvmånedersveksten uendret i juli, på 3,7 prosent. Dette er 1,5 prosentpoeng lavere enn forrige topp, i august 2021. Helt siden april har det vært fallende årsvekst for alle delindikatorene, og med stadig høyere renter, er det ingen grunn til å tro at kredittveksten skal ta seg markert opp med det første.
Det kom en lang rekke svake PMI-tall i går. I den grad man vil forsøke å vinkle noe i positiv retning, var den tyske industri-PMI-en mindre negativ enn ventet, og steg tre tideler fra 38,8 til 39,1. Dette er fremdeles et ekstremt lavt nivå og indikerer en betydelig nedgang i aktiviteten fremover, men var altså litt høyere enn konsensus ventet. For eurosonen samlet steg industri-PMI-en til 43,7, også dette er svakt.
At industrien er i tilbakegang er ikke noe nytt, men PMI-ene viste at det kan komme omslag også i tjenestesektoren i Europa. Det var et tydelig trekk på tvers av land at tjeneste-PMI-ene gikk fra å være over 50, til å falle under i august. Det betyr at aktiviteten i tjenestesektoren ventes å bli svakere fremover, både i eurosonen og i Storbritannia. Om vi skal stole fullt på PMI-ene, vil dermed både industrien og tjenestesektoren utvikle seg svakere fremover, noe som borger for en dårlig høst.
Tallene ga tydelige utslag i rentemarkedet, hvor vi så hele kurven for både tyske og britiske statsrenter falle rundt 10 basispunkter etter publisering. I etterkant seg de noe videre ned, og tiårsrentene endte til slutt med å falle 13–15 basispunkter ned fra dagen før. Også EURUSD falt om lag 0,5 prosent etter tallene kom, men hentet seg gradvis inn igjen utover ettermiddagen og handler nå nær de samme nivåene som før PMI-publisering, på 1,087.
Oppgangen i EURUSD kom etter at PMI-ene for amerikansk økonomi ble publisert. De var også på den svake siden, med en samlet PMI på 50,4, et godt stykke under konsensus på 51,5. I USA er det også industri-PMI-en som har falt, da den kom inn på 47,0 mot 49,0 forventet. Også tjeneste-PMI-en kom lavere enn konsensus, med 51,0 (konsensus 52,2). Amerikanske to- og tiårsrenter falt i etterkant av tallene, noe som trolig bidro til at børsene steg. Nasdaq endte dagen opp 1,7 prosent. Så langt i dag har asiatiske børser fortsatt oppgangen.
Svakere tall gir noe mindre tro på at Fed vil komme til å heve rentene mer. Neste signal i så måte kommer i morgen, da Powell skal holde sin tale på Jackson Hole. Den årlige sentralbankkonferansen i Wyoming starter i dag. Fokuset for konferansen er strukturelle skift i den globale økonomien.
Strukturelle skift spiller også en rolle for vårt syn på utviklingen videre. I dag publiserer vi vår halvårsrapport, Økonomiske Utsikter 2–2023 klokken 09:00. For de som ikke mottar denne på e-post, blir den tilgjengelig på dnbalpha.com. Vi avholder også et webinar klokken 09:00, hvor hovedtrekkene legges fram – herved er dere invitert:
«Kina strever i tung motbakke, resesjonsindikatorene blinker i USA, og Europas økonomi stagnerer. Den norske husholdningssektoren har aldri før brukt en like stor inntektsandel på gjeldsbetjening. Likevel ser verken aksje- eller kredittmarkeder ut til å prise inn en økonomisk nedtur. Hvem har rett? Hvor høy og hvor langvarig blir rentetoppene, og hvor vil rentenivået være om tre års tid? Vil sentralbankene lykkes med å få stabilisert inflasjonen på målene sine?» Om du ikke allerede er påmeldt, kan du se webinaret ved å følge denne lenken.
Investorene i det amerikanske aksjemarkedet så på de lave innkjøpssjefsindeksene som ble lagt fram på begge sider av Atlanteren i går og konkluderte med at de nå øyner en mulighet for at Fed svært snart vil kunne signalisere at rentetoppen nærmer seg. Rentene ble sendt ned, mens S&P500 steg med 1.1 %. Dow og Nasdaq var samtidig opp med henholdsvis 0.5 % og 1.6 %. VIX-indeksen falt med 5.8 % til 16 punkter og volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene endte på 77-115% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. Mye aktivitet kan det også bli ved åpning i USA i ettermiddag. Mens renten på tiårige statsobligasjoner i morgentimene har kommet ned med ytterligere 2 basispunkter siden i går ettermiddag og ligger på 4.21 % peker futureskontrakten på Nasdaq i øyeblikket mot en åpning opp 1.3 % ved start av handel i USA i ettermiddag.
Det var fram mot i går kveld mye oppmerksomhet rettet mot kvartalsrapporten fra Nvidia. I første omgang fikk oppdateringen en positiv mottakelse i handel etter børs og etter å ha steget med 9 % siden forrige fredag ble aksjen i går kveld sendt videre opp med nesten 7 %. Mottakelsen påvirker stemningen i Asia så langt i dag og Nikkei-indeksen i Japan trekker kort før stengetid opp med 0.4 %. De viktigste kinesiske indeksene har også vendt opp og stiger i morgentimene med inntil 2.2 %. Neste merkestein fra makrosiden ser nå ut til å kunne bli den amerikanske sentralbanksjefens åpningsinnlegg og mulige oppdaterte rentesignaler ved konferansen i Wyoming i morgen. Før vi kommer fram dit får vi imidlertid allerede i dag oppdaterte ledighetstall både fra norsk og amerikansk økonomi. I tillegg vil ettermiddagens tall for ordreinngangen i juli kunne påvirke retningen på det amerikanske markedet ved åpning i dag.
Gårsdagens lagertall kunne bekrefte at de amerikanske råoljebeholdningene ble redusert forrige uke og dette har på helt kort sikt vært tilstrekkelig å kompensere for det markedsaktørene anser å være mer usikre etterspørselsutsikter fremover. Oljeprisene har hentet seg noe inn de siste timene og Brent ligger i morgentimene USD 0.41 pr. fat høyere enn ved stengetid i det norske markedet i går. Det samme bildet gjelder også for WTI, hvor prisen før åpning i dag har kommet opp med USD 0.33 pr. fat til USD 78.72 pr. fat. Brent ligger i øyeblikket på USD 83.09 pr. fat.
Av selskapene som i dag legger fram Q2-rapporter venter vi at Salmar og Norwegian vil være blant dem som får mest oppmerksomhet. Når det gjelder førstnevnte har selskapet i dag, helt på linje med vårt estimat, lagt fram en omsetning for kvartalet på NOK 5.9 mrd. Operasjonell EBIT for perioden endte på NOK 1.7 mrd. mot vårt estimat på NOK 1.6 mrd. I tillegg til å se på volumguiding, kostnadsutvikling og hva ledelsen sier om kontraktsdekningen fremover venter vi at investorene i dag også vil prøve å skaffe seg mer visibilitet når det gjelder potensielle synergieffekter som kan hentes ut etter de nylig gjennomførte oppkjøpene. Selskapet arrangerer imidlertid også en kapitalmarkedsdag den 6–7. september og vi venter også at dette vil bli et nærmere belyst tema der. Før eventuelle endringer etter dagens rapport har vi en kjøpsanbefaling på Salmar med et kursmål på NOK 520 pr. aksje. Kursen stengte i går på NOK 479.70 pr. aksje.
Når det gjelder dagens Q2-tall fra Norwegian ligger vi over konsensus og har en estimert EBITDA på NOK 1.8 mrd. mot markedet for øvrig på NOK 1.6 mrd. Videre venter vi en EBIT på NOK 838 mill. og et netto resultat på NOK 661 mill. mot konsensus på henholdsvis NOK 726 mill. og NOK 570 mill. I forbindelse med dagens presentasjon vil fokus være på blant annet avtalen om overtakelse av Widerøe, kostnadsutviklingen og ikke minst bookingsituasjonen fremover. Norwegian stengte i går på NOK 10.23 pr. aksje og vi har før eventuelle endringer her en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 15 pr. aksje.
Rapporten baserer seg på kilder som vurderes som pålitelige, men DNB Markets garanterer ikke at informasjonen er presis eller fullstendig. Uttalelser i rapporten reflekterer DNB Markets’ oppfatning på det tidspunkt rapporten ble utarbeidet, og DNB Markets forbeholder seg retten til å endre oppfatning uten varsel. Rapporten skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som en personlig anbefaling om investeringsstrategi. DNB Markets påtar seg ikke noe ansvar, verken for direkte eller indirekte tap, som følge av at rapporten legges til grunn for investeringsbeslutninger. For informasjon om publiserte investeringsanbefalinger og potensielle interessekonflikter i henhold til Market Abuse Regulation (MAR), vennligst se dnb.no/disclaimer/MAR. For komplett disclaimer knyttet til denne nyhetssaken se «rapporter og analyser på DNB Nyheter» på dnb.no/disclaimer.