Morgenrapport:
Flash PMI i eurosonen for mai kom ut svakere enn ventet.
Flash PMI i eurosonen for mai kom ut svakere enn ventet. Både industrien og tjenesteytende næringer rapporterer om svakere aktivitet i mai enn i april. For industrien falt indikatoren fra 47,9 til 45,6, mens det var ventet en oppgang. For tjenesteyting ligger indeksen godt over 50 og indikerer dermed ekspansjon. Men, den falt til 52,6 i mai, og var dermed klart lavere enn ventet. Tallene er volatile og bør tas med en klype salt, men om noe tyder de på at aktiviteten er ganske svak både i Tyskland spesielt i Frankrike. Sammen med tegn til noe lavere prispress, trekker det i retning av at det kan komme flere rentekutt fra ECB til høsten. Euroen reagerte lite på tallene etter at EURUSD hadde falt markert tidlig fredag. Nå på morgenkvisten tenderer kursen igjen opp mot 1,07.
Sterkere tall i Storbritannia. De foreløpige PMI-tallene for britisk økonomi er bedre enn for eurosonen. Både industri og tjenesteyting har nå en indeks på over 50, som tyder på ekspansjon. Industriindeksen trakk litt opp i juni, men tjenesteindeksen overraskende falt en del tilbake. Selv om det er ekspansjon i økonomien, er veksten fortsatt laber, noe som gjør at arbeidsmarkedet svekkes. PMI-tallene viste imidlertid tiltakende prispress innen tjenesteyting. Detaljhandelen steg dessuten kraftig, og klart mer enn ventet i mai, men oppgangen kom etter et stort fall i april. Samlet sett steg handelen rundt 1 prosent over de to månedene.
Rentemarkedet har justert seg litt etter forrige ukes rentemøter. Her hjemme har prisingen av et mulig rentekutt mot slutten av året avtatt, men markedet har ikke helt utelukket at det kan komme en reduksjon i desember. Prisingen indikerer at sannsynligheten for et kutt for årsskiftet ligger rundt 50 prosent. Som påpekt i fredagens rapport, skjøv vi på vår prognose for kutt til mars neste år. I Storbritannia ser det ut til markedet langt på vei er enig med oss i at det kan komme et kutt i august. Dette prises med nesten 70 prosent sannsynlighet, og markedet ser for seg en reduksjon til innen årsskiftet. I Sveits prises det ellers inn en høy sannsynlighet for minst et kutt til i år.
Kronekursen styrket seg på Norges Banks nye signaler. EURNOK ble handlet opp mot 11,36 før rentebeskjeden, men trakk raskt ned til rundt 11,29 og falt enda litt mer på ettermiddagen. Kursen har deretter holdt seg rundt dette nivået og nå i morgentimene handles EURNOK rundt 11,3050. Den samlede bevegelsen over den siste måneden begynner å minne om styrkingen i etterkant av Norges Banks rentemøte i desember i fjor, da renten ble hevet. Utviklingen viser tydelig at sentralbanken gjennom sin rentepolitikk kan påvirke valutakursen.
Aksjemarkedene hadde en svak dag på fredag. I USA falt både S&P500 og Nasdaq 0,2 prosent, mens Dow Jones var uendret. I Europa falt Stoxx600 med 0,7 prosent og tyske Dax endte dagen ned 0,5 prosent. Her hjemme noterte vi et børsfall for OSEBX på 0,2 prosent. Uken ser ut til å åpne litt blandet i Asia.
Viktigst denne uka er Riksbankens rentemøte og amerikanske inflasjonstall. Vi venter som andre ingen rentejustering eller nye signaler fra Riksbanken denne gang. Muligens kan rentebanen bli løftet marginalt. PCE-inflasjonen ventes (som KPI-inflasjonen) å vise lav prisstigning, kun 0,1 prosent fra april til mai. Fredag kommer det enkelte viktige norske tall, som detaljomsetning og registrert arbeidsledighet.