DNB Markets morgenrapport 2. august:
Nancy Pelosi trosser advarsler fra Kina om «alvorlige konsekvenser.
August fikk en småsur start i markedene, preget av uro knyttet til geopolitikk og økonomiske trender. Europeiske Stoxx600 og amerikanske S&P 500 endte mandag henholdsvis 0,2 og 0,3 prosent lavere enn ved stengetid fredag. Energitunge Oslo Børs falt 0,9 prosent, etter at oljeprisen falt tilbake med 3,9 prosent til 99,3 dollar fatet. Sistnevnte bidro til at EURNOK i skrivende stund noteres til 9,92, tre øre høyere enn mandag morgen. I dag har børsene i Shanghai og Hongkong falt med 2,6 prosent. Rentene på amerikanske statsobligasjoner med 10 års løpetid noteres i morgentimene i dag til 2,55 prosent, hele ti basispunkter lavere enn i går morges.
Konflikten mellom USA og Kina har tilspisset seg, etter at speaker i Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi, trosset advarsler fra Kina om «alvorlige konsekvenser» og holdt på sin plan om Taiwan-besøk i dag. Hun vil med dette være personen av høyest rang i USAs politikk som har besøkt øya på 25 år. President Bidens administrasjon uttaler at et slikt besøk ikke bør sees på som et signal om en endring i USAs Taiwan-politikk.
Samtidig lever frykten for en nært forestående resesjon i beste velgående, på begge sider av Atlanteren. Aktivitetsindeksen fra industrisektoren i USA (ISM) avtok med to tideler til 52,8 i juli, det laveste nivået på to år. Indeksen signaliserer at vareproduksjonen fortsatt stiger, men i en etter hvert svært moderat takt. Et lite flertall av bedriftene melder dessuten om nedgang i nye ordre.
I eurosonen melder flertallet av industribedriftene om nedgang i både produksjon og ordre. Den endelige versjonen av PMI-indeksen klokket inn rett under 50-tallet i juli (nærmere bestemt på 49,8), etter en nedgang på 2,3 poeng fra måneden før. Arbeidsledigheten har sluttet å falle, men er fortsatt unormalt lav, på 6,6 prosent. Statistikken for tysk detaljhandel, målt i volum, fikk også oppmerksomhet i går. Den falt mye mer enn forventet i juni, med 1,6 prosent fra måneden før. Det må sees i sammenheng med den skyhøye inflasjonen, som tærer både på kjøpekraft og humøret blant forbrukerne.
Aldri så galt at det ikke er godt for noe: Aktivitetsbremsen bidrar til å dempe en av drivkreftene bak inflasjonen: flaskehalsene i globale verdikjeder. Både den europeiske og den amerikanske industriindeksen viser at både prisøkningen på innsatsvarer og leveringsproblemene har dempet seg markert. Det er godt i tråd med utviklingen vi har observert gjennom sommeren for ulike råvarepriser. Eksempelvis er prisene på kobber, aluminium, jernmalm og stål omtrent 20 prosent lavere enn de var et halvt år siden. Matvareprisene, som skjøt ytterligere i været da invasjonen av Ukraina var et faktum, har korrigert tilbake. Fremtidsprisen på hvete er tilbake på førkrigsnivå.
ECB må på sin side konstatere at en annen sentral drivkraft bak inflasjonen i eurosonen, som i juli kom opp til hele 8,9 prosent år/år, viser klare tegn til forverring, ikke forbedring. Gassprisen i Europa har klatret kraftig gjennom sommeren, til nivåer som ligner de vi så i slutten av februar. Det blir stadig tydeligere at Russland bruker gassleveransene som et politisk virkemiddel. Hvor høy gassprisen ender opp med å bli, vil blant annet avhenge av hvor mye og tidlig europeerne klarer å kutte i forbruket sitt, for å fylle lagrene, og på temperaturer og generelle værforhold i vinteren som kommer. IMF anslo i en fersk analyse at tysk økonomi kan trekkes ned med henholdsvis 1,5 og 2,5 prosent i 2022 og 2023 om russiske energileveranser faller helt bort, samtidig som inflasjonen løftes med omtrent 2 prosentpoeng.
Renta på italienske statsobligasjoner falt med hele 13 basispunkter i går, til 2,89 prosent. Med en nedgang på bare 4 basispunkter på tilsvarende tyske renter, betyr det at «the spread» gikk ned. Den utløsende årsaken var rapporter om at Giorgia Meloni, lederen av ytre høyre-partiet Fratelli d’Italia, planlegger å føre en politikk som samsvarer med EUs budsjettregler dersom hun blir valgt. Hun forventes å bli Mario Draghis etterfølger som statsminister i Italia etter nyvalget den 25. september, som leder av en koalisjonsregjering med høyrepartier.
Fall i oljeprisene trakk energisektoren ned i det amerikanske aksjemarkedet i går og ga sammen med usikkerhet rundt forholdet mellom Kina og USA samt nøkkeltall som i begrenset grad bidro til å klargjøre noen videre retning for rentepolitikken en mindre reversering av fredagens oppgang. Dow endte ned 0.1 %, mens S&P500 og Nasdaq ved stengetid var ned henholdsvis 0.3 % og 0.2 %. Volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene falt ved inngangen av den nye måneden tilbake på 81-87% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. VIX-indeksen steg med 7.1 % til 22.8 punkter. Futureskontrakten på S&P500 peker i morgentimene mot en åpning ned 0.4 % når det amerikanske markedet åpner i ettermiddag. Avkastningen på tiårige amerikanske statsobligasjoner ligger i øyeblikket på 2.56 %, ned 5 basispunkter i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går.
Økt bekymring og uro for utviklingen i forholdet mellom USA og Kina, nøkkeltall som gir enda mer usikre globale vekstutsikter, noe lavere råvarepriser og samtidig også justerte vekstdefinisjoner fra Kina tynger de asiatiske markedene så langt i dag. I en region som nå også følger spesielt med på flytrafikken til Taiwan er Nikkei-indeksen i Japan kort før stengetid ned 1.5 %, mens de viktigste kinesiske indeksene samtidig er ned inntil 3.6 %. Når det gjelder ytterligere nøkkeltall fra makrosiden denne uken ser det i første rekke ut til at de amerikanske arbeidsmarkedstallene vil kunne få oppmerksomhet. Leverandøren av de månedlige tallene for veksten i privat sysselsetting gikk imidlertid inn i tenkeboksen etter å ha publisert oppdateringen i juni og har annonsert at de ikke vil være tilbake med en ny utgave før helt i slutten av august. Det betyr at vi denne uken, og i motsetning til ved tidligere månedsskifter, må nøye oss med torsdagens tall for antall førstegangssøkende på ledighetstrygd og fredagens sysselsettingsstatistikk fra amerikanske myndigheter.
I oljemarkedet fortsatte WTI-prisen i USA i går ned med USD 4.87 pr. fat til USD 93.03 pr. fat. Før åpning i dag ligger prisen på USD 93.06 pr. fat. Brent-prisen har samtidig falt tilbake på USD 99.07 pr. fat, og er med det ned USD 0.60 pr. fat i forhold til ved stengetid i det norske markedet i går.
Overgang til en ny måned betyr oppdaterte trafikktall fra flybransjen. Norwegian legger torsdag fram tallene for juli, mens Flyr og SAS offentliggjør sine respektive tall på fredag. Med foreløpig et begrenset antall ruter startet opp ser det ut til at Norse Atlantic avventer tilsvarende oppdateringer til kvartalsrapporten den 22. september. Når det gjelder Norwegian mener vi at oppdemmet reiselyst i kjølvannet av pandemien sammen med streiken i SAS bør ha bidratt til å løfte både yield og bestillinger i juli. For måneden venter vi en yield på NOK 0.8, hvilket i tilfelle vil være opp 57 % fra juli 2019. Etter å ha justert for den positive trafikkutviklingen i juni, pilotstreiken i SAS, økt bestillingsnivå og noe reduserte drivstoffkostnader løftet vi i går EPS-estimatene i Norwegian for 2022 og 2023, og tok kursmålet opp fra NOK 12 til NOK 13 pr. aksje. Kursen stengte i går på NOK 9.90 pr. aksje og vi har en kjøpsanbefaling på Norwegian.
Etter stengetid i det amerikanske markedet i går kveld la CF Industries og Mosaic fram kvartalstallene for Q2. Begge selskapene vil følge opp med en presentasjon i ettermiddag norsk tid. Yara la fram kvartalstall i midten av juli og basert på gårsdagens sluttkurs på NOK 407.40 pr. aksje er verdsettelsen tilnærmet uendret i forhold nivået før rapporten. Basert på våre estimater innebærer det at Yara i markedet er verdsatt på EV/EBITDA 3.0x og 3.6x for henholdsvis 2022 og 2023. Tilsvarende multipler for Mosaic lå, med utgangspunkt i konsensusestimatene før gårsdagens rapport, på henholdsvis 2.8x og 3.6x, mens de for CF Industries lå på 3.8x og 5.0x. Vi tok i går Yara ut av den kortsiktige ukentlige porteføljen, men har samtidig en uendret kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 550 pr. aksje. Både CF Industries og Mosaic ble imidlertid i første omgang handlet ned med rundt 3 % i handel etter børs i USA i går kveld.