DNB Markets om aksjemarkedet 9. september:

Tech-skuffelser

Risikoen knyttet til verdsettelsen av de ledende teknologiselskapene er fortsatt for høy. Det drar ned indeksene i USA.

SKUFFELSE: Det råder en skuffelse over at Tesla ikke kom inn i S&P500-indeksen, melder DNB Markets. Foto: NTB scanpix
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 09. sep 2020
Artikkelen er flere år gammel

Dette er en morgenrapport fra DNB Markets, skrevet av aksjeanalytiker Ole-Andreas Krohn (*):

Investorene i det amerikanske markedet hadde i løpet av langhelgen åpenbart konkludert med at risikoen knyttet til verdsettelsen av de ledende teknologiselskapene fortsatt var for høy, og sammen med skuffelsen over at Tesla ikke kom inn i S&P500-indeksen samt nye utsettelser for Boeing og fallet i oljeprisen, sendte dette indeksene ned.

Dow endte i går ned 2.3 %, S&P500 sluttet ned 2.8 % og Nasdaq stengte ned 4.1 %. Volumet på de tre hovedindeksene kom inn på 100-157% av gjennomsnittet for de siste tre månedene. VIX-indeksen steg i går med 2.3 % til 31.5 punkter. I rentemarkedet ligger avkastningen på den amerikanske tiåringen i morgentimene i dag på 0.67 %, hvilket er uendret i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går.      

Tilbakeslag for virusvaksine

Svekkelsen i markedene har forplantet seg videre til Asia i morgentimene i dag og i tillegg til fallet i USA tynges markedene i regionen av tilbakeslaget for virusvaksinen som AstraZeneca tester ut, de skjerpede amerikanske handelstiltakene mot Kina og den svakere USD-kursen.

I Japan ligger Nikkei-indeksen kort før stengetid ned 1.2 %, mens de viktigste kinesiske indeksene samtidig er ned inntil 1.8 %. Det kommer relativt begrenset med nøkkeltall fra makrosiden ut i markedene i dag, og ved åpning i Europa ser interessen ut til å kunne forbli på vaksineutviklingen, Brexitforhandlingene, handelsforholdet mellom USA og Kina, samt utviklingen i den amerikanske valgkampen. I handel etter børs i USA i går var AstraZeneca ned med 8 %. Moderna, som også arbeider med utviklingen av en vaksine steg på den annen side med 7 %. Tesla fortsatte etter børs ned med 2 % etter å falt med 21 % i løpet av dagen. Etter å ha løftet seg med 41 % i ordinær handle steg Nikola etter børs med ytterligere 1 % på avtalen med GM.

Stigende bekymringer

I oljemarkedet stiger igjen bekymringene for tilbuds-/etterspørselsbalansen og WTI-prisen i USA var i går ned med USD 2.03 pr. fat til USD 37.06 pr. fat. Prisen har i morgentimene i dag kommet videre ned på USD 36.64 pr. fat. Brent-prisen ligger før åpning i Europa på USD 39.70 pr. fat, hvilket er uendret i forhold til ved stengetid i Oslo i går. Som følge av fridagen på mandag legges de amerikanske oljelagertallene denne uken ikke ut før torsdag ettermiddag.            

XXL og vekst 

Vi tok mandag denne uken kursmålet i XXL opp fra NOK 24 til NOK 25 pr. aksje og løftet samtidig anbefalingen fra Hold til Kjøp. Etter en oppgang mandag var aksjen ved stengetid i går ned 2.7 % på NOK 21.60 pr. aksje. I forbindelse med Q3, som selskapet legger fram i slutten av oktober, venter vi at topplinjen vil få drahjelp både av nyåpnede butikker og detaljhandelstall som indikerer en solid underliggende vekst for de butikkene som har vært åpne et helt år. Her bidrar det selvfølgelig også til veksten at utgangspunktet i Q3 2019 var fall i salget målt mot samme kvartal 2018.

Forrige uke kommuniserte ledelsen ved DNB Markets konferanse for konsumentsektoren i tillegg at selskapet mener de nå har tatt markedsandeler i det norske markedet gjennom de siste månedene. Videre kommenterte ledelsen at salget av typiske sesongvarer var godt, hvilket vi tolker som en indikasjon på at behovet for å sette ned prisene og dermed legge et press på marginene har vært begrenset.   

(*) Denne rapporten er utarbeidet av DNB Markets, et forretningsområde i DNB Bank ASA. Rapporten baserer seg på kilder som vurderes som pålitelige, men DNB Markets garanterer ikke at informasjonen er presis eller fullstendig. Uttalelser i rapporten reflekterer DNB Markets’ oppfatning på det tidspunkt rapporten ble utarbeidet, og DNB Markets forbeholder seg retten til å endre oppfatning uten varsel. Rapporten skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som en anbefaling om investeringsstrategi. DNB Markets påtar seg ikke noe ansvar, verken for direkte eller indirekte tap, som følge av at rapporten legges til grunn for investeringsbeslutninger. Her kan du lese den fulle versjonen