DNB Markets morgenrapport 4. mai:

Tech-trøbbel og nye gnissninger

Nok en svak ukeavslutning på børsene.

KONSPIRASJON: USAs president sa forrige torsdag at han har sett sterke bevis på at covid-19 er menneskeskapt på laboratorium. Foto: NTB scanpix
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 04. mai 2020
Artikkelen er flere år gammel

Dette er en morgenrapport fra DNB Markets, skrevet av rente- og valutaanalytiker Ingvild Borgen Gjerde:

Mens vi her hjemme og resten av Europa holdt stengt på fredag, var markedene i resten av verden stort sett åpne og sørget for nok en svak ukeavslutning på børsene, og at globale aksjemarkeder endte i negativt territorium for andre uke på rad.

Den teknologitunge Nasdaq-indeksen i USA falt 3,2 prosent, litt mer enn hovedindeksen, S&P500, som falt 2,8 prosent, mens i Japan falt Topix-indeksen 2,2 %, og Australias S&P/ASX 200 var ned så mye som 5 prosent. At Nasdaq-indeksen falt mye understreker at mye av nedgangen i USA var drevet av svak utvikling blant de store teknologiselskapene, som la fram tall for første kvartal forrige uke. De store børsfallene i Australia, hvis økonomi er nært knyttet til Kinas via eksport av råvarer, kan imidlertid tyde på at noe av børsfallene også var relatert til frykt for nye handelsgnisninger mellom USA og Kina.  

Konspirasjonsteorier om Kina

Sistnevnte skyldes uttalelser fra USAs president Donald Trump på torsdag, om at han har sett sterke bevis på at COVID-19 stammer fra virus som er menneskeskapt og fremstilt på laboratorium i Wuhan i Kina. Mens slike teorier har eksistert lenge, mener eksperter at det er lite sannsynlig, og at viruset mest sannsynlig stammer fra dyr.  At Trump likevel omfavner teoriene blir dermed sett på som en opptrapping av USAs kritikk av Kina i forbindelse med spredningen av COVID-19. Det igjen, kan være et taktisk valg fra Trump sin side, ettersom hans harde linje mot Kina de siste årene har falt i god jord hos mange amerikanske velgere.

Sånn sett kan det hende at uttalelsen på torsdag er starten på en mer aggressiv retorikk overfor Kina igjen, i opptakten til presidentvalget i USA i høst. Når det er sagt kom ikke Trump med noen direkte trusler om tariffer eller sanksjoner, og det kan tenkes at markedsreaksjonene også skyldes at investorene er litt mer enn gjennomsnittlig skvetne om dagen, noe de jo for så vidt har all grunn til.

Kina er, sammen med Japan, den største utenlandske kreditoren til USA

For oss som er litt mer enn gjennomsnittlig interessert i renter og valuta var det imidlertid betryggende å høre Trumps kontante svar da han ble spurt om det var aktuelt å kansellere noe av all den amerikanske statsgjelden som kineserne eier, med referanse til en artikkel i Washington Post. Kina er, sammen med Japan, den største utenlandske kreditoren til USA, og sitter med rundt 20 % av all statsgjeld som USA har hos utenlandske investorer, og i underkant av 10 % av all amerikansk statsgjeld totalt.

De største tapene ville imidlertid USA lidd

Dersom USA, som en slags sanksjon mot Kina, skulle kansellere hele eller deler av denne gjelden, ville det med andre ord vært snakk om enorme beløp, og betydelige tap for den kinesiske statskassen. De største tapene ville imidlertid USA lidd, i alle fall på sikt, ettersom noe slikt ville undergrave tilliten til dollaren og amerikansk statsgjeld fullstendig.

Den amerikanske dollarens status som verdens reservevaluta gir USA enorme fordeler overfor andre land, både geopolitisk, i form av muligheten det gir for å utøve økonomiske sanksjoner, og økonomisk, i form av muligheten det gir for å finansiere enorme budsjettunderskudd til stadig lavere renter. Disse fordelene er Trump veldig klar over, og svarte altså at når man begynner å ”spille det spillet”, skader man tilliten til dollaren (”the greatest currency on earth”), og at man heller måtte gå andre veier for å eventuelt straffe Kina, for eksempel via tariffer.

Det de sa om fremtiden og inneværende kvartal skapte likevel bekymring

Når det gjelder den svake utviklingen blant teknologiaksjene må det sees i sammenheng med resultatfremleggelser for første kvartal, der både Apple og Amazon la fram tall på fredag. Apple er det nest største selskapet notert på børs i USA, mens Amazon er det tredje største, og sterk børsutvikling for begge har vært en viktig medvirkende årsak til den gode børsutviklingen i USA den siste tiden. Resultatene for begge var bedre enn ventet, men det de sa om fremtiden og inneværende kvartal skapte likevel bekymring.

Amazon sa at koronarelaterte kostnader, for eksempel knyttet til smittevernstiltak blant de ansatte, kunne føre til at selskapet gikk på et operasjonelt tap i inneværende kvartal, noe som sier litt for et selskap med så enorme inntekter som Amazon. Apple på sin side unnlot å komme med spesifikke uttalelser om hva de ventet for inneværende kvartal, noe som jo understreker den enorme usikkerheten knyttet til økonomiske effektene av koronaviruset. Begge deler, både usikkerheten og utsiktene til koronarelatert kostnadsøkning, gjelder nok for flere enn bare Apple og Amazon, og understreker sånn sett motsetningen mellom inntjeningsutsiktene til selskapene og den høye prisingen av amerikanske aksjer, som er tilbake på samme nivå nå som før virusfrykten sendte børsene nedover i slutten av februar.  
 
På kalenderen denne uka blir høydepunktene tjeneste-ISM-en og arbeidsmarkedstall fra USA, henholdsvis i morgen og fredag, og for oss her hjemme rentemøtet i Norges Bank på torsdag, der det også legges fram oppdaterte prognoser for norsk økonomi.