Dagens morgenrapport:

Teknologikrigen mellom USA og Kina tilspisser seg

Huawei har denne uken lansert «Mate70», en mobil angivelig fullstendig uten amerikanske innsatsvarer.

VEISKILLE: Huawei har denne uken lansert «Mate70», en mobil angivelig fullstendig uten amerikanske innsatsvarer. Foto: NTB
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 29. nov 2024
Artikkelen er flere år gammel

Teknologikrigen mellom USA og Kina tilspisser seg i Bidens siste måneder. Forventninger om nye eksportrestriksjoner mot kinesiske teknologiselskaper innen IC-chips, har tynget denne sektoren. Som CSIS beskriver i denne ferske rapporten, har de amerikanske restriksjonene både hjulpet og forsinket den kinesiske sektoren. Samtidig har Huawei denne uken lansert ‘Mate70’, en mobil angivelig fullstendig uten amerikanske innsatsvarer – en imponerende vending etter sanksjonene som mange, inkludert meg, trodde ville presse selskapet ut av mobilmarkedet. Så feil kan man ta! Jeg ser på det som et tegn på at vi nå er kommet et stykke i veiskillet mellom stormaktene Kina og USA.


Ryktene om mer stimulanser løfter kinesiske børser. Shanghai børsen er opp 1.3 prosent i morgentimene. Et uverifisert skjermbilde på sirkulerer på WeChat og hevder at Central Economic Work Conference, der økonomiske prioriteringer for neste år fastsettes, vil bli avholdt tidligere enn normalt. Det spekuleres også i at Kina vil droppe målet om å holde budsjettunderskuddet under 3 %. Lokale myndigheters gjeld gjør imidlertid at det faktiske underskuddet allerede er langt høyere enn 3 %, så det er uklart om dette signaliserer et mer ekspansivt budsjett eller bare endringer i finansieringen. Med rekordlave nivåer på den kinesiske «tiåringen» er det rom for å kutte rentekostnader dersom myndighetene øker gjeldsutstedelsen sentralt. Fasit får vi ved nasjonalkongressens møte (Two Sessions) til våren.


Inflasjonen i Tyskland avtok mer enn ventet. Det kan tyde på at den samlede inflasjonen i Eurosonen, som slippes senere i dag, blir noe lavere enn ventet også. For ECB, forsterker dette synet om et rentekutt nå i desember. Vi venter at kjerneinflasjonen i eurosonen stiger fra 2.7 prosent å/å til 2.8 prosent å/å, i tråd med konsensus, altså et underliggende prispress som ligger et godt stykke over målet. Markedet priser inn et kutt på 25 bp i desember, men det er usannsynlig at alle de forventede kuttene for 2025 vil bli gjennomført, gitt det fortsatt høye underliggende prispresset og et realøkonomisk bilde som er langt bedre enn det svake PMI skulle tilsi.

For våre svenske naboer, kan ECB-kutt åpne døren mer for Riksbanken, særlig gitt nedturen i svensk økonomi. Imidlertid virker det som økonomien bedrer seg noe. Om litt slippes BNP for 3. kvartal – der vi venter en liten oppgang på 0.1 prosent k/k.

Dramatikken i Frankrike avtar litt. Den franske statsministeren, Michel Barnier, droppet planene om å øke strømavgiftene i 2025-budsjettet etter press fra ytre høyre, men det er flere punkter som opposisjonen steiler på i budsjettet. Spreaden mot for eksempel tyske bunds hadde steget kraftig på onsdag, da markedet så antydninger til en regjeringskrise i Frankrike, men har siden korrigert noe. Den franske «tiåringen» falt med 8 bp til 2.95 prosent, mens den tyske «tiåringen» trakk ned 3bp til 2.13 prosent.

Lite endring i oljeprisen tross utsatt OPEC+ møte. Brent handles rundt 73 dollar per fat, mens WTI ligger nær 69 dollar. Markedet preges av lav aktivitet grunnet Thanksgiving i USA, samt usikkerhet rundt OPEC+ sine planer om å videreføre kuttene eller gjenoppta planlagte økninger i produksjonen sin. Det sistnevnte kan gi mer overskudd i oljemarkedet. I forkant av dagens annonsering av Norges Banks kronekjøp styrket seg med noen få øre, med EURNOK på 11.65. Som Magne har skrevet om i dette notatet, blir det trolig kronepositivt. Om litt får vi nøkkeltallene for detaljhandelen her hjemme, som trolig tar seg noe mer opp.