DNB Markets om aksjemarkedet 20. mai:

Tenkepause i USA

Investorene i det amerikanske aksjemarkedet var noe forsiktige i går.

FRYKTLØS: En familie går forbi bronsestatuen "Fearless Girl" utenfor børsen i New York. Foto: NTB scanpix
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 20. mai. 2020
Artikkelen er flere år gammel

Dette er en morgenrapport fra DNB Markets (*), skrevet av aksjeanalytiker Ole-Andreas Krohn:

Oppgangen gjennom slutten av forrige og innledningen av denne uken gjorde at investorene i det amerikanske aksjemarkedet i går var noe forsiktige igjen, gjorde en kryssjekk av verdsettelsesnivåene sammenlignet med selskapenes utsikter, revurderte tidshorisonten for en vaksine og samtidig la inn litt margin for dårlig stemning mellom Kina og USA. Konklusjonen var en vending opp i VIX-indeksen med 4.2 % til 30.5 punkter og en vending ned for Dow, S&P500 og Nasdaq på henholdsvis 1.6 %, 1.1 % og 0.5 %. Volumet på de tre hovedindeksene falt til 52-88 % av gjennomsnittet for de siste tre måneder.

I rentemarkedet ser vi samtidig at avkastningskravet for den amerikanske tiåringen i dag er ned med 2 basispunkter til 0.69 % i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går.        

Blandet utvikling

Den avventende pausen har forplantet seg videre til Asia i morgentimene og vi ser så langt i dag en blandet utvikling. I Japan er Nikkei kort før stengetid opp 1.2 %, mens de viktigste kinesiske indeksene samtidig er ned inntil 0.7 %.

I forbindelse med fredagens åpning av den årlige partikongressen i Kina kan det ikke utelukkes at det de neste dagene vil bli annonsert nye økonomiske tiltak og samtidig at det vil kunne komme ytterligere utenrikshandelspolitiske uttalelser rettet mot et innenlandsk publikum.

Gårsdagens tyske forventningsindikator for mai viste seg å ligge høyere enn ventet og spørsmålet er dermed om dagens samlede måling av forbrukertilliten i eurosonen også vil bidra til å beskrive en noe bedre stemning enn fryktet.

Innen det norske markedet åpner igjen på fredag vil de globale markedene også ha blitt påvirket av europeiske og amerikanske innkjøpssjefsindekser for industrien og av de ukentlige amerikanske arbeidsmarkedstallene.         

Sidelengs utvikling

Kombinasjonen av et solid prisløft over relativt kort tid og deretter signaler om et større trekk i de amerikanske råoljebeholdningene enn ventet, har gjort at vi ser en sidelengs utvikling i oljeprisen gjennom det siste halve døgnet. WTI-prisen stengte i går opp USD 0.20 pr. fat i USA og endte på USD 32.42 pr. fat.

Prisen har i morgentimene krøpet videre opp på USD 32.50 pr. fat. Brent-prisen ligger før åpning på USD 34.93 pr. fat, hvilket er ned USD 0.19 pr. fat i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går. Offisielle amerikanske lagertall for forrige uke publiseres rett etter stengetid i det norske markedet i ettermiddag og vil dermed eventuelt ikke kunne påvirke kursutviklingen for de norske selskapene før på fredag morgen.

Frontlines tall

Frontline legger fram Q1-rapporten før åpning i dag og ledelsen vil følge opp med en presentasjon av resultatene kl. 15.00 i ettermiddag. Vi venter på forhånd en EBITDA på USD 225 mill. mot konsensus på USD 246 mill., samt et utbytte på USD 0.65 pr. aksje. Konsensusforventningene til utbyttet ligger på USD 0.72 pr. aksje.

Volatiliteten i oljemarkedet så langt i år har gitt høy volatilitet også for ratene i tankmarkedet og mer visibilitet på utviklingen så langt i Q2 og utsiktene for resten av året vil dermed være i fokus i dag. Dette gjelder da også hvordan dette vil påvirke utbytteforventningene fremover. Kursen stengte i går på NOK 80.05 pr. aksje og vi har før eventuelle endringer på grunnlag av oppdateringen en holdanbefaling med et kursmål på NOK 88 pr. aksje.       

(*) Denne rapporten er utarbeidet av DNB Markets, et forretningsområde i DNB Bank ASA. Rapporten baserer seg på kilder som vurderes som pålitelige, men DNB Markets garanterer ikke at informasjonen er presis eller fullstendig. Uttalelser i rapporten reflekterer DNB Markets’ oppfatning på det tidspunkt rapporten ble utarbeidet, og DNB Markets forbeholder seg retten til å endre oppfatning uten varsel. Rapporten skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som en anbefaling om investeringsstrategi. DNB Markets påtar seg ikke noe ansvar, verken for direkte eller indirekte tap, som følge av at rapporten legges til grunn for investeringsbeslutninger. Her kan du lese den fulle versjonen