Morgenrapport:
Inntektene kan komme godt med, nå som «det store, vakre budsjettforslaget» legger ytterligere press på statsfinansene.
Fra klokken 18 norsk tid i dag vil USAs handelspartnere motta brev fra president Trump med informasjon om de fastsatte tollsatsene på landets eksport til USA, samt eventuelle handelsavtaler. Det er budskapet i Trumps innlegg på Truth Social som ble lagt ut i natt. Brevposten ble varslet allerede fredag, med en beskjed om at landene skal begynne å betale den 1. august. Inntektene kan komme godt med, nå som «det store, vakre budsjettforslaget» som legger ytterligere press på statsfinansene, er signert av presidenten.
Presset øker dermed på motpartene, bare to dager før utløpet av den 90 dager lange forhandlingsfristen som ble innført den 9. april. I utgangspunktet skal land som ikke har klart å bli enige om en form for avtale med USA bli tildelt tollsatsen fra Trumps «tavler» fra rosehagen i Det Hvite Hus den 2. april. Den gangen fikk EU 20 prosent, Norge 15 prosent, India og Sør-Korea fikk rundt 25 prosent, mens Vietnam endte opp med hele 46 prosent. I morgentimene i dag advarer Trump, via Truth Social, om at land som stiller seg bak «BRICS’ anti-amerikanske politikk» (Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika m.fl.) uten unntak vil ilegges en ekstra tollsats på 10 prosent.
For Europas del venter vi at tollsatsen ender opp i nærheten av dagens 10 prosent, men blir ikke overrasket over en ny runde med turbulens i forkant. Financial Times melder at Stephen Miran, leder for Trumps økonomiske råd, sier at han har hørt «gode ting» om forhandlingene med Europa og India. Finansminister Scott Bessent har signalisert at det kan bli rom for en tre ukers utvidelse av forhandlingsfristen.
OPEC+ tok markedene på sengen lørdag, ved å jekke opp sine oljeproduksjonsplaner ytterligere. Den opprinnelige planen blant de åtte medlemmene som frivillig har holdt fat tilbake fra markedene, var å gradvis øke produksjonen med 137 000 fat i måneden fra mars 2025 til september 2026. I mai, juni og juli ble månedsøkningen imidlertid tredoblet, og i går ble det kjent at landene går for en firedobling i august, til 548 000. Det indikeres at en tilsvarende økning kan komme i september også.
Den vedtatte produksjonsøkningen støtter opp under DNB Carnegies prognose om et fall i prisen på et fat nordsjøolje til 58 dollar i fjerde kvartal i år. Merk likevel at vår oljeanalytiker, Helge André Martinsen, anslår at den faktiske tilførselen av olje til markedet blir vesentlig mindre enn på papiret, kanskje bare på 65 prosent av den annonserte økningen. Forklaringen på det er at noen land allerede produserer mer enn de skal, andre land har kapasitetsproblemer og at Russlands evne til å øke produksjonen trolig hemmes av sanksjoner.
Oljeprisen noteres nå til 68 dollar fatet, 0,8 prosent lavere enn ved stengetid fredag. Stemningen i markedene har ellers surnet merkbart etter beskjedene fra Trump. Europeiske børser falt fredag, mens amerikanske markeder var stengt i forbindelse med uavhengighetsdagen. I dag har japanske Topix og Hong Kongs Hang Seng falt med henholdsvis 0,6 og 0,4 prosent. Dollaren styrker seg på bred basis, mens krona tynges av både lavere oljepris og ny tolluro. EURNOK og USDNOK noteres i morgentimene til 11,89 og 10,10, begge seks øre høyere enn fredag morgen.
Toll-nyheter dominerer agendaen denne uken, men merk også at vi får svenske og norske inflasjonstall (henholdvis i dag og på torsdag), og FOMC-referat fra junimøtet på onsdag.
Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.
Innholdet i denne artikkelen er ment verken som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.