Dagens morgenrapport:
Markedene liker ikke usikkerheten toll-poltikken skaper.
I går annonserte president Trump ny opptrapping mot Canada. Han ville doble tollsatsen fra 25 til 50 prosent for stål og aluminium fra nabolandet. Dette som svar på at Ontario ville innføre en avgift på 25 prosent eksport av elektrisitet til USA. Trump truet også med opptrapping 2. april dersom Canada ikke fjernet denne avgiften.
Taktikken lyktes. Ontario fjernet avgiften og dermed trakk Trump tilbake sin annonserte toll-økning. Trump uttalte at han hadde oppnådd en seier for det amerikanske folket. Det viste seg at Ontarios leder, Doug Ford, hadde hatt en samtale med USAs handelsminister Howard Lutnick. De skal også møtes i Washington DC senere.
EU annonserer økt toll mot USA. Som svar på at 25 prosent toll på stål og aluminium trådte i kraft i går, annonserte EU-kommisjonen at det blir toll på amerikanske varer tilsvarende 26 mrd. euro. Denne tollen skal ikke tre i kraft før i april, noe som gir mulighet for forhandlinger før den innføres.
Markedene liker ikke usikkerheten tollpolitikken skaper. Det ble dermed en ny volatil dag på Wall Street i går. S & P500 endte med nedgang på 0,8 prosent, mens Nasdaq bare falt 0,2 prosent. Nedgangen i går ble dermed beskjeden etter det kraftige skrellet på mandag, da Nasdaq falt 4,0 prosent. Bakteppet for det kraftige fallet var at Trump i helgen ikke avviste muligheten for en resesjon i USA. Det tolkes nok av mange som at han er villig til å gjennomføre sin handelspolitiske agenda selv om det skulle føre til økonomisk tilbakeslag.
Gårsdagens amerikanske nøkkeltall var greie. NFIB-undersøkelsen, som måler stemningen i småbedriftene, svekket seg litt. Indeksen ligger imidlertid fortsatt godt over nivået fra i fjor høst, før Trump ble valgt. Ifølge JOLTS-undersøkelsen, som også ble sluppet i går, steg antall ledige stillinger steg i januar, mens det var nedgang i oppsigelsene. Ingen av tallene tyder på noen oppbremsing i økonomien så langt.
Rentemarkedene priser ikke inn resesjon. Prisingen indikerer at Fed vil senke renten gradvis med ytterligere ett prosentpoeng. Dersom frykten var stor, ville nok markedet tatt høyde for flere og raskere rentekutt. Rentekurven har heller ikke invertert. Forskjellen på 10 års og 2 års statsrenter ligger nå rundt 35 basispunkter. Tiåringen steg rundt 10 bp. i løpet av gårsdagen til 4,26 prosent.
TBU hevet inflasjonsprognosen. Etter mandagens høye KPI-tall for februar, justerte TBU i går opp sitt anslag for inflasjonen i 2025 fra 2,5 til 2,7 prosent. Det kan trekke i retning av litt høyere lønnskrav. LOs utgangspunkt er at industrien går svært godt for tiden, er det derfor rom for at solid oppgjør som gir økt kjøpekraft. Den uventet sterke oppgangen i inflasjonen i februar kan ha bidratt til økt usikkerhet om hvor høy inflasjonen faktisk blir. Årets industrioppgjør starter fredag denne uken.
Positiv nyhet fra Ukraina-samtalene i Jeddah. En amerikansk og en ukrainsk delegasjon møttes går og Ukraina skal være villig til å akseptere en 30-dagers våpenhvile. Trump sier at han vil snakke med
Putin for å få han til å akseptere dette.
Viktigste nøkkeltall i dag er amerikansk KPI-inflasjon. Det ventes en oppgang på 0.3 % fra januar til februar, både for samlet inflasjon og utenom mat og energi. Dette gir en årstakt godt over inflasjonsmålet, men PCE inflasjonen (som Fed følger) har i det siste ligget noe lavere. PCE påvirkes også av produsentprisene, som publiseres i morgen.