Dagens morgenrapport:
Amerikanske børser fortsatte likevel nedover i går.
Størstedelen av tollsjokket for Canada og Mexico utsettes nok en måned. I går ettermiddag kom beskjeden om at president Trump ikke bare gir unntak for biler og bildeler, men også for andre varer som dekkes av handelsavtalen USMCA. Unntaket gjelder fram til 2. april.
Den endelige skjebnen til 25%-tollsatsen er uklar. Handelsminister Howard Lutnick sa i går at dersom Mexico og Canada lykkes i å slå ned på smuglingen av fentanyl kan straffetollen unngås, slik at USAs administrasjon heller kan konsentrere seg om å innføre den «gjensidige tollsatsen» som er varslet mot alle handelspartnere den 2. april. På et møte med pressen i går advarte Trump bilprodusentene i USA om at dette er en kortsiktig avtale, og at han ikke vil signere flere utsettelser. Han bedyret også at beslutningen ikke var knyttet til det kraftige børsfallet de siste døgnene, og forsikret om at han «ikke engang ser på markedene».
Amerikanske børser fortsatte likevel nedover i går. S&P 500 falt med 1,8 prosent, mens Nasdaq falt med 2,6 prosent. Futures peker mot fall også på europeiske børser ved åpning i dag. Renten på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid har falt med ytterligere tre basispunkter siden i går morges, til 4,25 prosent. EURNOK og USDNOK noteres til 11,76 og 10,88, begge to øre lavere enn torsdag morgen.
Tollfrykt vil trekke BNP-veksten ned i første kvartal. Av gårsdagens handelsstatistikk ser vi at importørene har framskyndet innførselen av varer for å unngå tollavgifter i stort monn. Den økte importen vil isolert sett trekke BNP ned. Det sier imidlertid lite om den underliggende farten i amerikansk økonomi. Vi forventer et fortsatt stramt arbeidsmarked i 2025, noe som sammen med inflasjonsoppgang i kjølvannet av økte tollmurer kan bidra til at Federal Reserve hever renten mot slutten av året. Våre renteprognoser står i sterk kontrast til nåværende markedsprising, som indikerer tre rentekutt innen utgangen av desember.
ECB leverte, som ventet, nok et rentekutt i går, men sentralbanksjef Lagarde ville ikke gjenta sine ord fra januarmøtet om at «retningen videre er klar». Innskuddsrenten er nå nede i 2,50 prosent, og pengepolitikken omtales i pressemeldingen som «meningsfylt mindre restriktiv». Det støtter vår prognose om at ECB kan komme til å ta en kuttpause på neste møte i april, og nøye seg med ett kutt til i år, trolig i juni.
Med annonseringen av en tysk finanspolitisk bazooka i starten av denne uken, var ECBs ferske BNP- og inflasjonsanslag utdaterte allerede ved fremleggelsen. Tysklands påtroppende regjering vil ha forsvarsrelaterte utgifter unntatt fra den grunnlovsfestede gjeldsbremsen, en infrastrukturpakke på 500 milliarder euro (omkring 12 prosent av landets BNP) fordelt over ti år, samt lettelser på delstaters svært strenge budsjettregler. Onsdag gikk dessuten Tyskland i bresjen for å innføre et unntak i EUs budsjettregler for forsvarsrelaterte utgifter, et forslag som fikk stor støtte på gårsdagens ekstraordinære EU-møte. På pressekonferansen vedgikk ECB-sjef Lagarde at dette vil kunne løfte den økonomiske veksten, og dermed også inflasjonen. Hun pekte likevel på at dette er «pågående arbeid» og at man mangler detaljer både om finansiering og timing av pengebruken.
Øverst på dagens nøkkeltallskalender rager arbeidsmarkedsstatistikk fra USA. I likhet med konsensus venter vi en sysselsettingsvekst på solide 160 000 i februar, uendret arbeidsledighet (4,0 prosent) og lavere lønnsvekst (0,3 prosent m/m). I kveld skal Fed-sjef Powell tale før alle FOMC-representanter i morgen går inn i taleforbudsperioden i forkant av rentemøtet 19. mars. Han vil ha nok å snakke om.