Oljemarkedet
Oljeprisen har gått fra 20 til 40 dollar fatet siden slutten av april.
Oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets tror at oljeprisen skal ytterligere opp på sikt, men med en pust i bakken i det korte bildet.
Helge André Martinsen følger oljemarkedet tett, og mener det er tre hovedgrunner til at oljeprisen har steget så raskt.
Hvorfor har oljeprisen doblet seg siden slutten av april?
- Det er flere faktorer som ligger bak, men det viktigste er at mobilitetsrestriksjonene i verden er i ferd med å lette. Ser du på et verdenskart finner du at store deler av verden, og særlig de landene med høyt oljekonsum, begynner å lette på reiserestriksjonene. Land som India, Kina, store deler av Europa, og flere delstater i USA åpner opp. Transport er altså en viktig driver for oljeprisen. 60 prosent av oljekonsumet før koronakrisen var relatert til transport, og vi forventer at den sektoren skal øke aktivitetsnivå ytterligere i månedene framover, forklarer Helge André Martinsen.
Mobilitetsrestriksjonene i verden er i ferd med å lette
Hvilke andre viktige faktorer er med på å forklare den ekstreme utviklingen i oljeprisen?
- Punkt to er oljeproduksjonen. OPEC+ vedtok dype kutt i produksjonen i april, og som skulle gjelde fra 1. mai. Så har mai gått og OPEC+ har levert på kuttene i høy grad, og det har vært smertefulle kutt. Russland er en del av det som heter OPEC+-samarbeidet, og Russlands produksjonskutt ble mye mer effektivt enn det markedet så for seg. I tillegg har en betydelig andel av oljeproduksjonen i USA og Canada vært nedstengt. Det betyr at verdens oljeproduksjon falt kraftig i mai. Det skjer altså samtidig med at oljeetterspørselen har begynt å ta seg opp, sier Martinsen.
- Siste punkt er at det var en sterk frykt for at de globale oljelagrene skulle gå fulle. Grunnen til dette var at vi produserte mer enn vi konsumerte i mars og april, og det ville blitt et potensielt kjempeproblem. Men, den frykten er nå lagt til side, og dette har påvirket oljeprisen med positivt fortegn.
Hva tror du vil skje videre framover?
- Vi har nå hatt en vanvittig snuoperasjon, og den har gått ekstremt raskt. Vi tror på at vi når en balanse mellom tilbud og etterspørsel i oljemarkedet i løpet av juni, og at etterspørselen overstiger tilbudet av olje i juli, sier Martinsen.
Hva vil det bety for oljeprisen at etterspørselen øker? Og, har dere sett på hvilke oljepriser vi kommer til å få framover?
- Et tilstrammende oljemarked med normalisert oljeetterspørsel vil gi betydelige høyere oljepriser. Vårt grunnsyn er stigende oljepriser, og vi tror på 50 dollar fatet i 2021, og 65 dollar fatet i 2022. Men i det helt korte bildet er vi mer forsiktig i synet. Vi har trodd på et oljeprisrally, men ikke at vi skulle se 40 dollar fatet allerede i starten av juni, forklarer Martinsen.
Normalisert oljeetterspørsel vil gi betydelige høyere oljepriser
Det er mange usikkerhetsfaktorer som sterkt påvirker oljeprisen. Hvilke faktorer mener du er viktige å ta høyde for?
- Bekymringsfaktorene vi har er at inntektsmarginene for raffineriene er veldig svake, og de blir da mindre interessert i å kjøpe olje for å lage bensin og diesel. Det betyr at kuttene på tilbudssiden har vært hoveddriverne for oljeprisoppgangen så langt, sier Martinsen.
- I tillegg har deler av oljeproduksjonen i USA og Canada ikke vært lønnsom med oljeprisene vi hadde i mars og april, og brønner ble stengt ned. Men med oljeprisen tilbake på 40 dollar fatet, så er disse brønnene plutselig lønnsomme igjen. Vi forventer derfor at Nord-Amerika vil øke produksjonen med 2.5 millioner fat med olje i løpet av kort tid når disse brønnene startes opp igjen, forklarer han.
Når tror du etterspørselen etter olje er tilbake på nivået det var før koronapandemien rammet, og hva vil det bety for oljeprisen?
- Vi tror at etterspørselen av olje vil ligge på 100 millioner fat per dag i 2022, og da er vi tilbake på samme nivå som før koronakrisen. Fortsetter oljeprisen å ligge på 40 dollar fatet vil det ikke kunne produseres nok olje for at verden skal konsumere 100 millioner fat per dag igjen, og da vil oljeprisen stige – det er konsekvensen. Med normalisert oljeetterspørsel vil det bli behov for mer investeringer på nye og eksisterende felt for å få opp produksjonen, og da må oljeprisen opp mot 65 dollar fatet for at oljeselskapene skal ha nok penger til investeringene som kreves, avslutter Martinsen.