Dagens morgenrapport:

Tre rentekutt, en avventende

Justeringer i Sverige, Storbritannia og USA, mens Norges Bank holdt stand og lot renten ligge i ro på onsdagens møte.

RENTE: Justeringer i Sverige, Storbritannia og USA, mens Norges Bank holdt stand og lot renten ligge i ro på onsdagens møte. Foto: NTB
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 08. nov 2024
Artikkelen er flere år gammel

Gårsdagen bød på hele fire rentemøter og ett inflasjonstall. Utfallene var i tråd med forventningene, og markedsreaksjonene var begrenset. Et unntak var den norske kronen som styrket seg tydelig mot både dollar, euro og svenske kroner gjennom dagen. EURNOK ble i går ettermiddag notert til sitt laveste nivå på en måned, men har steget noen øre etter det. Styrkingen kan henge sammen med at Norges Bank så tydelig gjentok budskapet om uendrede renter i år, mens andre sentralbanker satte rentene ned. Samtidig har dette vært priset inn i rentemarkedene en stund.

Både europeiske og amerikanske aksjemarkeder steg videre i går. Lange amerikanske renter falt tilbake etter den sterke oppgangen i kjølvannet av valget. I Asia i dag er japanske Nikkei 225 litt opp, mens sentrale kinesiske aksjeindekser har falt. 

I Sverige senket Riksbanken styringsrenten med 50 basispunkter, til 2,75 prosent. Det var godt i tråd med forventningene. Riksbanken varslet også at renten kan bli senket videre på møtet i desember dersom utsiktene for inflasjon og vekst ikke endres vesentlig. Gårsdagen bød også på svenske inflasjonstall for oktober, der kjerneinflasjonen (KPI justert for renteeffekter og energi) steg til 2,1 prosent, opp fra 2,0 prosent i september og noe over Riksbankens anslag på 1,8 prosent. Det kan peke mot at Riksbanken nærmer seg rentebunnen.

I Storbritannia senket Bank of England renten med 25 basispunkter til 4,75 prosent. Også dette var godt i tråd med forventningene og markedsreaksjonene ble avmålt. 8 av komiteens 9 medlemmer stemte for rentekutt, og sentralbanken signaliserte flere rentekutt. 

Også Fed justerte i går ned sitt intervall for styringsrenten med en kvarting, til 4,50-4,75 prosent. Beslutningen var enstemmig, og justeringen var i tråd med våre og markedenes forventninger. Også i USA har inflasjonen kommet godt ned, og det er tegn til at arbeidsmarkedet kjøles ned. Fed justerte imidlertid omtalen av utviklingen i arbeidsmarkedet denne gangen i litt mer positiv retning. På pressekonferansen viste Powell til at amerikansk økonomi er i en god tilstand og at Fed ønsker å understøtte dette. Han mente arbeidsmarkedet har blitt noe avkjølt, men at det ikke er behov for videre nedkjøling for at inflasjonen skal komme tilbake til målet. Det peker mot videre nedgang i rentene, og at rentevurderingene gjøre løpende basert på data som kommer inn. Han avviste å kommentere valget, og mente det var ingen effekter på økonomien på kort sikt. 

Norges Bank holdt stand og lot renten ligge i ro på onsdagens møte. Rentekomiteen gjentok signalet om at renten vil bli holdt i ro ut året, og viste til at beregningene fra møtet i september pekte mot rentekutt i første kvartal neste år. I diskusjonene la komiteen vekt på at «prisveksten det siste året har avtatt raskere enn ventet, og at den også i september var lavere enn anslått». Det er verdt å merke seg at komiteen ikke bare var opptatt av at inflasjonen ble lavere enn anslått i september, men at sentralbanken har bommet på prisveksten nesten hele det siste året. Komiteen la også vekt på at rentene ute hadde steget siden møtet i september og at kronen var svakere enn lagt til grunn. Med en styringsrente på 4,50 prosent er renten fortsatt lavere enn i USA og Storbritannia, men tydelig høyere enn i Sverige og eurosonen (3,25 prosent).