Dagens morgenrapport:
Riksbanken leverte årets femte rentekutt.
Det var som ventet og skapte ingen markedsreaksjoner av betydning. Sentralbanken indikerer et betydelig oppsving for svensk økonomi neste år. Likevel innebærer rentebanen fortsatt at det kan komme et siste rentekutt, ned til 2,25 prosent, i første halvår neste år. Grunnen er at inflasjonen ventes å holde seg svært nær målet i årene som kommer, selv om anslagene er løftet litt siden sist. Vi beholder vår prognose som innebærer et siste kutt i slutten av januar. Les gjerne Ulf kommentar her.
Norges Bank holdt renten uendret og indikerte kutt i mars. Det var også som ventet. Rentebanen ble noe hevet, vesentlig som følge av sterkere innenlandsk etterspørsel, men indikerer fortsatt en samlet rentenedgang på rundt 1,5 prosentpoeng. Sentralbanken indikerte både at første kutt kommer i mars, og at renten vil bli senket med 75bp. i løpet av neste år. Vi holder dermed på vår prognose, som innebærer tre rentekutt a 25bp. neste år (i mars, juni og september) samt ytterligere to kutt i 2026. Denne prognosen har vi hatt siden juni i år. Les gjerne mer i Kjerstis kommentar her.
Bank of England holdt også renten i ro i går. Mens et flertall på seks medlemmer av rentekomiteen (MPC), stemte for uendret rente denne gang, ønsket et mindretall på tre (deriblant visesentralbanksjef Ramsden) å senke renten med nye 25bp. Siden forrige møte har inflasjonen overrasket litt på oppsiden, mens aktiviteten har utviklet seg svakere enn antatt. Mindretallet la vekt på at et svakere arbeidsmarked ville dempe lønnsvekst og inflasjon på sikt. MPC beholdt sin renteguiding, som peker i retning av fortsatte, gradvise rentekutt i 2025. Vi venter nye kutt i februar, mai og august.
Svakere norsk krone i går. Den norske kronen svekket seg en del i løpet av gårsdagen. EURNOK handles nå rundt 11,87, opp fra 11,79 i går morges. Kronen har svekket seg enda noe mer (prosentvis) mot USD, etter at EURUSD trakk litt videre ned i går. Markedsprisingen tilsier nå mindre tro på rentekutt i USA, etter at Fed signaliserte kun to kutt i 2025, og løftet inflasjonsprognosene sine for 2025. Markedet priser nå inn kun rundt 50 prosent sannsynlighet for et kutt fra Fed i mars, men tror fortsatt det kan komme et kutt i løpet av første halvår neste år.
Valutauroen skyldes også budsjett-trøbbel i USA. Det har pågått en dragkamp mellom den utgående Kongressen og den innkommende administrasjonen om offentlig pengebruk i det siste. I går avviste Representantenes hus en finansieringsplan for offentlig sektor som var støttet av Donald Trump. Dermed går det antakelig mot ny nedstengning («shutdown») av offentlig sektor i USA ganske snart, den første siden Trump sist var president.
Amerikansk inflasjon i dag. Det ventes et relativt lavt utfall for PCE-inflasjonen i november. Både samlet inflasjon og kjerneinflasjonen er ventet å øke med 0,2 prosent fra oktober til november. I så fall vil årsveksten antakelig øke til hhv. 2,5 og 2,9 prosent. Oppgangen i årstakten skyldes at inflasjonen var veldig lav i november i fjor, altså base-effekter. Inflasjonen blir uansett høyere i Q4 enn det Fed anslo i september.
Norsk registrert ledighet nå kl. 08:00. Det ventes at den registrerte ledigheten vil holdes seg uendret på 2,1 prosent (sesongjustert) i desember. I sin nye pengepolitiske rapport anslår Norges Bank at ledigheten vil bli liggende på dette nivået i 2025.