Derfor faller Oslo Børs
Priskrig i oljemarkedet bidrar til kraftig fall på Oslo Børs. Oljeanalytiker Helge André Martinsen er forberedt på massiv overproduksjon av olje.
Oljeprisen falt rundt 30 prosent i løpet av helgen, og hovedindeksen på Oslo Børs sank som en stein da børsen åpnet mandag 9. mars.
Om formiddagen var hovedindeksen på nivåer man ikke har sett maken til siden børskrakket i 1987. Den falt 12 prosent fra start, men løftet seg noe igjen utover dagen. Midt på dagen var hovedindeksen ned rundt sju prosent.
Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets (*) sier de ser et sammenfall av to faktorer:
- Børsen er preget av koronaviruset, og det kraftige fallet mandag henger også sammen med utviklingen i oljeprisen.
Når oljeprisen stuper rammes Oslo Børs særlig hardt, forklarer DNB Markets oljeanalytiker.
- Oslo er en oljetung børs, og derfor slår endringer i oljeprisen kraftig inn i hovedindeksen, sier Helge André Martinsen.
Det kraftige fallet i oljeprisen henger sammen med et mislykket møte mellom OPEC+-landene før helgen.
Etterspørselen etter olje har allerede falt en del som følge av koronautbruddet, og konsekvensene det har på verdensøkonomien.
For å støtte opp under oljemarkedet har OPEC+-landene diskutert å kutte produksjonen med 1,5 millioner fat per dag i andre kvartal.
Russland har den siste tiden vært negative til å kutte, og har hevdet at kuttene først og fremst gagner amerikanske skiferprodusenter. Skiferoljen har en relativt høy produksjonskostnad, disse produsentene har dermed fått mulighet til å ta en større del av markedet. Det ville ikke Russland være på å støtte opp under lenger.
Hansken er kastet
Dermed ble ikke OPEC+-landene enige om noen avtale, og dermed ligger det ikke an til å være noen restriksjoner på oljeproduksjonen når den nåværende kuttavtalen utløper i slutten av mars.
- Etter møtet varslet Saudi-Arabia både priskutt og en mulig kraftig produksjonsøkning. Dermed er hansken kastet, og det ligger an til å brygge opp til priskrig i oljemarkedet, sier Martinsen.
Martinsen er nå forberedt på rekordhøy overproduksjon av olje fremover, både på grunn av at etterspørselen etter olje er svekket av koronaviruset, og fordi oljeproduksjonen fra landene i OPEC+-gruppen er ventet å øke.
- Vi anslår at det i andre kvartal vil være en overproduksjon på 3,4 millioner fat per dag, noe som vil være den verste overproduksjonen på mer enn 30 år, sier Martinsen.
Hvor alvorlig er det vi nå ser i oljemarkedet, og hvor lenge kommer kollapsen til å vare?
- Det er stor usikkerhet nå. Oljeetterspørselen er en «svart boks», og ingen vet hvordan den kommer til å utvikle seg. Det er også vanskelig å si hvordan priskrigen kommer til å utvikle seg, sier Martinsen.
Oljeanalytikeren kutter nå sine oljepris-estimater. Estimatene for utviklingen i nordsjøoljen Brent Blend kuttes til 43 dollar fatet for 2020 (fra 64 dollar fatet), og til 56 dollar fatet for 2021 (fra 68 dollar).
(*) Denne rapporten er utarbeidet av DNB Markets, et forretningsområde i DNB Bank ASA. Rapporten baserer seg på kilder som vurderes som pålitelige, men DNB Markets garanterer ikke at informasjonen er presis eller fullstendig. Uttalelser i rapporten reflekterer DNB Markets’ oppfatning på det tidspunkt rapporten ble utarbeidet, og DNB Markets forbeholder seg retten til å endre oppfatning uten varsel. Rapporten skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som en anbefaling om investeringsstrategi. DNB Markets påtar seg ikke noe ansvar, verken for direkte eller indirekte tap, som følge av at rapporten legges til grunn for investeringsbeslutninger. Her kan du lese den fulle versjonen.