Morgenrapport:
Trump legger press på Russland for snarlig våpenhvile, men finansmarkedene stoler ikke på Trumps utsagn, hvorfor skal Russland?
Trump legger press på Russland for snarlig våpenhvile. På en felles pressekonferanse med Nato-sjef Mark Rutte i Det hvite hus annonserte de to at Ukraina vil få tilgang på amerikanske våpen, at en rekke Nato-land land vil stå for finansieringen og at forsendelsene skal koordineres gjennom Nato. Ifølge Trump handler det om våpen for milliarder av dollar. Samtidig truet Trump Russland med tollsatser opp mot 100 prosent dersom det ikke kommer på plass en avtale mellom Russland og Ukraina som får slutt på krigføringen.
Finansmarkedene stoler ikke på Trumps utsagn, hvorfor skal Russland? Det kan nesten fremstå som et paradoks at Trump øker presset på Russland i en fase der finansmarkedene i begrenset grad tar inn over seg de siste signalene om økte tollsatser mot flere av USAs viktigste handelspartnere. Heldigvis er det noen grunner til at Putin muligens bør tro mer på uttalelsene til Trump enn hva markedet for tiden gjør. For det første viser dette et skifte i tilnærmingen til konflikten, hvor amerikanerne nå legger utøver press i stedet for å gå i dialog med Russland. For det andre er amerikanerne nå for første gang villige til å selge våpen direkte til Ukraina. Og for det tredje viser amerikanerne nå en vilje til å stå samlet med Nato i motsetning til tidligere.
Dessuten varslet Trump også om tiltak rettet mot tredjeparter som handler med Russland. Selv om Trump ikke var veldig spesifikk på dette området, har han tidligere varslet såkalte secondary sanctions mot blant andre de som kjøper olje fra Venezuela. Også dette må sies å være et paradoks. For et helt sentralt punkt i sanksjonsregimet er muligheten amerikanske myndigheter har til å begrense tilgangen personer, bedrifter eller stater har til sine finansielle verdier i amerikanske dollar og til å kunne handle med dollar. Den muligheten hadde ikke amerikanerne hatt om ikke det var for at amerikanske dollar er så tett integrert i hele det finansielle systemet. Hvilket har vært ett av argumentene for at vi ikke har trodd at amerikanske myndigheter ville gjennomføre alle de drastiske tiltakene listet opp i det nå så velkjente notatet til Stephan Miran, sjef for Trumps rådgivende organ for økonomisk politikk.
Det endte slik det startet i går, med moderate markedsbevegelser i kjølvannet av toll-nyhetene. Aksjemarkedet falt på begge sider av Atlanteren, men ikke mye, og flere indekser hentet inn det tapte i løpet av dagen. I morgentimene i dag faller kinesiske børser etter svake BNP-tall. Riktignok var veksttakten på 5,2 prosent årlig vekst i andre kvartal bedre enn forventningene på 5,1 prosent, men innenlandsk etterspørsel er svak, og det er eksporten som holder veksten oppe, og den vil neppe forbli like sterk fremover.
Det er fortsatt tidlig, men vi dagens amerikanske inflasjonstall vil vise ytterligere tegn på tolleffekter. Inflasjonen i USA har overrasket på nedsiden den siste tiden, særlig som følge av noe lavere tjenesteinflasjon og lavere prisvekst på noen varer, sånn som bruktbiler, der prisene har falt 1,7 prosent de tre siste månedene. Samtidig viste tallene for mai noen tidlige tegn til tolleffekter, med solid oppgang i prisene på både audiovisuelt utstyr og hvitevarer. Vi tror på litt mindre negativt drag fra tjenesteinflasjonen og ytterligere tariff-effekter, og venter at månedstakten i kjerneinflasjonen løftes fra 0,1 prosent i mai til 0,3 prosent i juni, noe som vil løfte årstakten fra 2,8 prosent til 3,0 prosent. Selv om det også er i tråd med konsensus-forventningene, tror vi både arbeidsmarkedet og aktivitetsveksten vil bremse mindre enn mange forventer, og dermed bidra til å redusere markedets forventninger til rentekutt fra Fed fremover.
Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.
Innholdet i denne artikkelen er ment verken som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.