Dagens morgenrapport:

Trumps skattepakke ble stemt gjennom

Sagaen om Trumps «One Big Beautiful Bill» fortsatte i går, og nok en gang ble pakken stemt gjennom med minste mulige margin.

IKKE I MÅL ENNÅ: Men Trump er fortsatt ikke helt i mål. Den reviderte pakken må nå godkjennes på nytt i Huset – og kanskje også på nytt i Senatet. Foto: NTB
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 02. jul. 2025
Artikkelen er flere år gammel

Den fikk 51 mot 50 stemmer. 

Tre republikanske senatorer stemte imot pakken, som i tillegg til skattekutt inneholder utgiftskutt til Medicaid (helseforsikring), matkuponger og enkelte utgifter til grønne tiltak. Skattekuttene er mye større enn utgiftskuttene og beleilig nok blir også gjeldstaket løftet.

Trump har presset hardt på for at pakken skal godkjennes før nasjonaldagen på fredag og han anser nok dette som nok en seier og nok et bevis på at han gjennomfører politikken han gikk til valg på i en rasende fart. Men helt i mål er han ikke ennå.

Den reviderte pakken må nå godkjennes på nytt i Huset. Og ikke nok med det, hvis de gjør nye endringer i Huset, må pakken på nytt gjennom Senatet og da kan det bli tøft å bli ferdig til fredag. Flere republikanske representanter i Huset har allerede uttrykt seg kritiske til pakken i sin nåværende form, med noen som krever mer kutt i offentlige utgifter, mens andre uttrykker bekymring for de store kuttene i Medicaid. Gårsdagen var likevel et skritt i Trumps ønskede retning om å signere den endelige pakken før nasjonaldagen om to dager. 

Amerikanske statsrenter steg litt i går og er opp 2 basispunkter siden i går morges til 4,25%, mens statsrentene i Europa falt litt i går. EURUSD fortsatte ferden oppover i går formiddag og nådde sitt høyeste nivå siden 2021 i går. EURUSD handler i morgentimene rett under 1,18, 0,1% høyere enn i går morges. Også EURNOK og USDNOK er lite endret siden i går morges og handler nå til henholdsvis 11,89 og 10,08. Det var en blandet utvikling i de amerikanske aksjeindeksene i går og Nikkei falt etter nye tolltrusler fra Trump om at han ikke vil utsette tollsatser utover fristen 9. juli og kritikk rettet mot Japan for ikke å akseptere riseksport fra USA.

Powell gjorde på sin side lite for å blidgjøre Trump i går. Sentralbanksjefen gjentok at Fed antagelig hadde kuttet rentene videre i år, hvis ikke det hadde vært for presidentens utstrakte bruk av tollsatser. Powell understreket usikkerheten, men sa at Fed inntok en vente og se holdning da de så estimater for hvor mye tollsatsene ville løfte inflasjonen fremover og at de forventer at tolleffektene begynner å dukke opp i inflasjonstallene de kommende månedene. Powell fikk også sagt at utviklingen i amerikansk statsgjeld ikke er bærekraftig og at man bør ta tak i dette – før heller enn senere.

Fortsatt svake signaler fra amerikansk industri. Den amerikanske ISM-indeksen for industrien steg marginalt til 49,0 i juni. Nivået indikerer likevel en fortsatt svak aktivitetsutvikling og juni var den fjerde måneden på rad med en indeks under 50. I dag publiseres statistikk for privat sysselsetting i USA, der konsensus anslår en oppgang i privat sysselsetting i juni. Viktigere for Feds vurderinger, blir utviklingen i den offisielle sysselsettingsstatistikken «nonfarm payrolls» som publiseres i morgen. 

Stabil kjerneinflasjon i eurosonen i juni. Kjerneinflasjonen forble uendret på 2,3 prosent i juni. Totalinflasjonen steg på sin side en tidel til 2,0 prosent. Etter et markant fall i mai, steg tjenesteinflasjonen en tidel til 3,3 prosent i juni. Det er likevel grunn til å tro at Lagarde og co tok gårsdagens tallslipp med stor ro fordi trenden i tjenesteinflasjonen nå endelig ser ut til å være nedadgående. Inflasjonstallene endrer ikke vårt syn om at ECB tar en kuttpause på rentemøtet i juli, etter klare signaler i juni om at de nærmer seg slutten av kuttsykelen.