Morgenrapport:
Både Fellesforbundet og Parat brøt i går den frivillige meklingen med Norsk Industri.
Amerikanske aksjer falt i går, med S&P 500 ned 0,7 prosent. Nedgangen fortsatte i Asia i dag, der japanske Nikkei 225 har falt med 0,6 prosent og kinesiske CSI 300 er ned med 0,3 prosent. Lange amerikanske renter steg mandag og har holdt nivåene siden da, mens dollaren falt tilbake mot euro gjennom gårsdagen. EURUSD har steget med 0,4 prosent fra i går morges. Den norske kronen hentet seg inn mot både euro og dollar i går, og EURNOK er ned 0,7 prosent siden i går morges.
Både Fellesforbundet og Parat brøt i går den frivillige meklingen med Norsk Industri. Riksmeklingsmannen har innkalt partene til tvungen mekling med start kl. 10 i dag. Meklingsfristen er satt til kl. 24 lørdag 6. april. Meklingen kan fortsette på overtid dersom partene er enige om det. Det er lite sannsynlig at en streik blir satt i verk på søndag, og partene vil trolig kunne holde på med mekling til mandag morgen. Vi har tidligere hatt eksempelet på at mekling på overtid har holdt på enda lenger.
Det er få opplysninger fra meklingen så langt. Utviklingen med brudd i forhandlinger og deretter brudd i den frivillige meklingen er et ganske normalt forløp. Det er først i meklingens sluttfase at partene reelt søker løsninger. I år burde det være gode muligheter for partene til å finne en felles løsning. Lønnsomheten i industrien har vært svært høy de siste årene, noe som vises i at lønnskostnadenes andel av samlet inntjening (lønnsandelen) har falt til et rekordlavt nivå. Det kan tilsi at evnen til å gi lønnsøkninger er betydelig. Men oppgangen i lønnsomheten skyldes i stor grad økte priser på mange av industriens produkter og en svekket krone, og i liten grad produktivitetsvekst. Prisoppgangen er ikke nødvendigvis varig, og fjerdekvartalstallene fra nasjonalregnskapet viste en nedgang i lønnsomheten. Industribedriftene skjeler dessuten til lønnsveksten hos konkurrentene ute som ligger an til å være i området rundt fire prosent.
Fellesforbundet har lagt fram krav om kjøpekraftforbedring, som innebærer at medlemmene må få en lønnsvekst på over 4,1 prosent. Forventningene ligger nok et stykke over dette. Arbeidstakerne vil legge vekt på at lønnsandelen har falt og ønsker å få den opp til et mer normalt nivå. Spørsmålet er helst hvor raskt det skal skje. Forhandlingslederne i Fellesforbundet må også ta hensyn til at et eventuelt meklingsforslag skal ut til uravstemning blant medlemmene. Vi tror at en lønnsramme på rundt 5 prosent vil kunne bli aksepter av begge parter.
Det forhandles i flere områder parallelt, og det ble i går brudd i forhandlingene for hotell- og restaurantbransjen. Partene her går nå til frivillig mekling. Ren eventuelt anslått ramme fra oppgjøret mellom Fellesforbundet og Norsk Industri vil imidlertid være normgivende for alle de øvrige oppgjørene.
Eurosonens PMI for industrien endte litt bedre enn foreløpige tallene for mars viste, men indeksene er fortsatt lave. Italia overrasket med en oppgang til 50,4. Frankrike og Tyskland svake, sistnevnte på 41,9 vitner om problemene for industrinasjonen. Treårs inflasjonsforventning stabil på 2,5 prosent.
Tyske konsumpriser avtok fra en vekst på 2,5 prosent å/å i februar til 2,2 prosent i mars – som ventet. I dag kommer de foreløpige inflasjonstallene for hele eurosonen. Om de kommer ut litt lavere enn ventet, vil trolig kravene om rentekutt i mai forsterkes.