DNB Markets morgenrapport 26. juli:

Tysk økonomi på vei mot resesjon

Det er en en særlig bekymring for mangel på gass og høye energipriser i Tyskland.

BEKYMRET: Tysklands forbundskansler Olaf Schulz. Foto: NTB
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 26. jul 2022
Artikkelen er flere år gammel

Den tyske IFO-indeksen falt med 3,7 poeng til 88,6. Dette var klart lavere enn anslått. Hovedindeksen er nå på sitt laveste nivå siden juni 2020 og er konsistent med en årlig nedgang i BNP. Det var en tydelig nedgang for både nåsituasjonen og forventet utvikling, men det var særlig sistnevnte som trakk ned hovedindeksen. Ifølge IFO-instituttet var der særlig bekymring for mangel på gass og høye energipriser som trakk ned. Svekkelsen av nåsituasjonen kan tyde på at bedriftene tynges allerede, men indeksen var lavere i mars og april i år. Fordelt på sektorer viste undersøkelsen en bred nedgang. For industrien falt indeksen kraftig og til sitt laveste nivå siden april 2020. Svekkelsen for tysk økonomi var ikke bare knyttet til industri. Også indeksene for tjenester, handel og bygg og anlegg falt markert. Optimismen som var til stede i turisme og reisevirksomhet, ble borte i juli.

Trolig var det vekst i tysk økonomi også i andre kvartal, men bildet ser svakt ut for tredje kvartal. Økte renter vil på kort sikt tynge utviklingen ytterligere. Høy prisvekst legger en klar demper på husholdningenes etterspørsel, og utsikter for gassrasjonering truer. Usikkerhet om gassleveranser og mulig rasjonering i EU vil tynge utviklingen i lang tid fremover. Den tyske aksjeindeksen, DAX, falt i går med 0,33 prosent, mens den bredere europeiske indeksen, Stoxx 600, steg med 0,1 prosent.

I forrige uke falt gassprisen i Europa etter meldinger om delvis gjenåpning av gassrørledningen Nord Stream 1. I går steg prisen på ny etter melding om at nok en gassturbin tas ut av drift og at gassleveransene dermed reduseres. Dermed vil leveransene gjennom rørledningene reduseres til 20 prosent av full kapasitet. I dag skal EUs energiministre møtes for å diskutere et forslag fra Kommisjonen om å redusere gassbruken med 15 prosent gjennom vinteren. Flere av EU-landene, særlig fra sør og øst er skeptiske til å innføre et slikt bindende mål. I et forsøk på å oppnå enighet har Tsjekkia, som leder møtet, foreslått justeringer i planene som innebærer noe mer fleksibilitet for medlemslandene, der kuttene blant annet må ses i sammenheng med hvor store lagre landene har. Klimaministeren i Polen, Anna Moskwa, uttalte ifølge Bloomberg at det ikke er akseptabelt å tvinge gjennom forpliktende reduksjoner uten å kjenne til hva vinteren vil bringe. Polen har fylt opp sine egne gasslagre og er forberedt for vinteren uten å måtte kutte i forbruket for husholdninger og industri.

Den nasjonale aktivitetsindikatoren fra Chicago Fed kom ut på -0,19. Det var klart svakere enn ventet, men uendret fra sist måned etter en betydelig nedrevidering for juni. Indeksen for juni og juli peker dermed mot en svekkelse av aktiviteten i USA inn i tredje kvartal. Dallas Feds indikator for industriaktiviteten viste en ytterligere nedgang i juli og understøttet dermed bildet av en økonomi på vei mot resesjon. I går varslet dessuten Wallmart om lavere fortjeneste fremover. Selskapet pekte på at økte priser for mat og drivstoff vil påvirke varehandelen. Det kan gi et positivt bidrag der vridning i etterspørselen kan føre til økt omsetning for butikker som Wallmart, men profittmarginene vil reduseres.

Meldingen fra Wallmart føyer seg inn i rekken av signaler om at den høye inflasjonen nå virker dempende for den økonomiske aktiviteten. Aksjen falt markert etter meldingen, men S&P 500 endte likevel dagen opp med 0,13 prosent. I dag kommer forbrukertilliten fra Conference Board. Indeksen har ligget høyt sammenliknet med tillitsindeksen fra University of Michigan, men har vist en tydelig nedadgående tendens. I juni var indeksen 98,7, noe som indikerer at det var flere som ventet svakere utvikling enn de som ventet en bedring. I lys av renteøkninger og økt inflasjon er det ventet at indeksen faller ytterligere.

I forkant av rentemøtet i USA som starter i dag, var det relativt rolig i rentemarkedene, der renten på 10-års statsobligasjoner steg med et basispunkt. I valutamarkedene har dollaren svekket seg med 0,2 prosent mot euro siden i går morges. Den norske kronen fikk derimot et lite løft og EURNOK har falt med 1,1 prosent fra i går morges. Kronen fikk nok litt hjelp av økende oljepris. Prisen på Brent (1. kontrakt) steg med rundt 2 dollar per fat i går og har løftet seg ytterligere et par dollar i natt.

Aksjemarkedet i dag ved Ole-Andreas Krohn

Investorene tråkket litt forsiktig ut i det amerikanske aksjemarkedet ved åpningen av ukens handel i går. Både onsdagens rentemøte og de neste dagenes Q2-rapporter fra flere av de største teknologiselskapene motiverte noe tilbakeholdenhet. Hjulpet av råvareprisene utgjorde imidlertid aksjer innen energi og gjødsel et positivt unntak med en oppgang på 3-6%. Ved stengetid var Dow, S&P500 og Nasdaq henholdsvis opp 0.3 %, opp 0.1 % og ned 0.4 %. Volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene endte på 65-73% av gjennomsnittet for de siste tre måneder, mens VIX-indeksen var opp med 1.4 % til 23.4 punkter. Renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner ligger i morgentimene på 2.79 %. Futureskontrakten på S&P500 indikerer i øyeblikket en åpning på -0.3% for det amerikanske markedet i ettermiddag. 

De asiatiske markedene viser også en forsiktig utvikling så langt i dag og i Japan er Nikkei-indeksen kort før stengetid tilnærmet uendret.  De viktigste kinesiske indeksene er samtidig opp inntil 1.5 %. Inntjeningen for kinesiske industriselskaper har for mai tidligere blitt rapportert å være ned med 6.5 % sammenlignet med i mai 2021 og før de europeiske markedene åpner i morgen tidlig vil ha fått svar på om denne negative utviklingen fortsatte også gjennom juni. Mens vi venter på onsdagens rentemøte i USA får vi i dag også oppdaterte tall for utviklingen i det amerikanske boligmarkedet i juni og for forbrukertilliten i juli. I Europa vil oppmerksomheten før åpning i dag også være rettet mot kvartalsrapportene fra blant annet Unilever, UBS og LVMH. Fra USA får vi før åpning i dag kvartalstall fra blant UPS, Coca-Cola og McDonalds, mens vi etter stengetid i kveld får de tilsvarende oppdateringene fra Google og Visa. Spesielt hva Alphabet (Google) sier om temperaturen i annonsemarkedene vil muligens kunne påvirke stemningen i markedene det neste døgnet. Walmart kan bidra negativt til stemningen i markedene i dag. Etter at selskapet nedjusterte egne forventninger for hele inneværende år var aksjen etter stengetid i går ned med rundt 9 %. Meldingen bidro i tillegg til å sende Amazon og Target ned med henholdsvis rundt 4 % og 6 % i handel etter børs.

Svekkelse av USD-kursen og meldinger om økt kjøpsinteresse fra asiatiske kunder var tilstrekkelig til å gi oljeprisene noe oppdrift ved innledningen av uken. Energiprisene har i tillegg også fått ytterligere støtte av en gassprisutvikling drevet av begrensende forventningene til russiske eksportvolumer til Europa. I USA var WTI-prisen i går opp USD 1.79 pr. fat til USD 96.58 pr. fat og har i morgentimene i dag kommet opp på USD 97.91 pr. fat. Brent ligger samtidig før åpning i dag på USD 106.39 pr. fat og er med det opp USD 2.19 pr. fat i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går.

Vår Energi og Scatec innleder i dag ukens Q2-rapportering i det norske markedet. Når det gjelder førstnevnte har selskapet allerede annonsert produksjonstall og realiserte priser for kvartalet og usikkerheten gjelder i første rekke kostnadsutviklingen gjennom perioden og forventningene til de samme fremover. I tillegg kan eventuelle nyheter rundt utbyttet gi bevegelser i kursen ved åpning. Vi venter et resultat etter skatt på USD 408 mill. og et utbytte på USD 0.09 pr. aksje, begge deler på linje med konsensus. Vår Energi stengte i går på NOK 37.13 pr. aksje og vi har før eventuelle endringer på grunnlag av dagens rapport en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 51 pr. aksje.

Forventningene til kursutviklingen for Scatec er ikke like positive og her har vi før dagens rapport en salgsanbefaling med et kursmål på NOK 86 pr. aksje. Vi venter at en nettoproduksjon på 914 GWh vil ha gitt en EBITDA for kvartalet på NOK 522 mill. Selskapet har flere prosjekter som står foran en utbygging og det har den siste tiden vært en kostnadsinflasjon i forbindelse med etableringen av nye solenergianlegg. Med en stor del av inntektene på avtalte faste priser vil et økt investeringsbehov kunne legge press på marginene fremover. Så langt er det meldt om høyere investeringsbehov enn opprinnelig ventet på et av de planlagte prosjektene. Status og inntjeningsutsikter både for dette prosjektet og de øvrig planlagte prosjektene vil kunne få oppmerksomhet av investorene i dag. Scatec stengte i går på NOK 105.60 pr. aksje.