Uro i aksjemarkedet: Hva gjør du?

Hvordan skal du som småsparer oppføre deg ved et børsfall? – Ha is i magen og hold deg til planen, råder forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

IKKE FÅ PANIKK: – Ha is i magen og hold deg til planen, råder forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl. Foto: Thomas Stefan Strzelecki
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 06. des. 2018
Artikkelen er flere år gammel

Det har vært en ganske så urolig høst på børsen. De siste tre månedene har både hovedindeksen på Oslo Børs og den brede amerikanske børsindeksen S&P 500 falt opp mot syv prosent, mens teknologiindeksen Nasdaq er ned nesten 10 prosent.

«Fryktindeksen» VIX, som gir et bilde på hvor store bevegelser investorene tror det vil være i markedene fremover (volatilitet), har også steget kraftig i høst.

Fort gjort å la seg rive med og følge etter

Ifølge Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets, bør man være forberedt på at markedene vil være urolige en stund fremover (ekstern lenke).

Derfor bør du holde hodet kaldt

Så, hva gjør du når du ser at aksjene dine går i rødt?

Hold hodet kaldt

 

– Frykt er veldig smittsomt, så når flere begynner å selge er det fort gjort å la seg rive med og følge etter. Ingen liker jo å se pengene sine minske i verdi. Vi vet at aksjemarkedet aldri beveger seg i en rett linje. Det går opp og ned. Så lenge du ikke er spekulant og har en velfungerende plan for sparepengene dine, bør du holde hodet kaldt, sier Sandmæl

 

 

Tenk langsiktig ved sparing i aksjer

 

Når du sparer i aksjemarkedet bør det være med en lang tidshorisont, ifølge Sandmæl.

 

Ha flere ben å stå på

– Beløpene du sparer i aksjemarkedet skal ikke være penger du trenger for å få hverdagsøkonomien til å gå rundt, sier hun.

– Å spare smart handler om å ha flere ben å stå på. Det betyr at du bør spre investeringene dine. Penger du skal bruke om kort tid, eller en økonomisk buffer, bør stå på bankkonto. Penger du ikke skal bruke på flere år kan settes i aksjemarkedet.

Bør du spare i fond eller enkeltaksjer?

Når du har en spareavtale i aksjefond tar du mindre risiko enn når du sparer i enkeltaksjer. Dette er et godt alternativ for deg som ikke vil gå «all in», mener Sandmæl.

Mindre risiko når du kjøper i all salgs vær

– Med en slik spareavtale kommer du til å kjøpe aksjer både når det går opp og ned. På den måten blir det mindre risiko for tap, sier hun.

Det ligger mye psykologi i aksjemarkedet, og det er fort gjort å la seg rive med når andre får panikk. Ifølge Sandmæl kan man komme godt ut av å gå mot strømmen når det er et børsfall.

– Husk at når prisene går ned så betyr det også at det er «salg», sier hun.

Har du flyttet aksjene dine inn i aksjesparekonto? Da kan du nemlig kjøpe og selge aksjer skattefritt

NERVØSITET: – Aksjemarkedet blir mindre attraktivt når rentene øker, sier Paul Harper, aksjestrateg i DNB Markets. Foto: Stig B. Fiksdal

Skyldes økte renter

Grunnen til at børsene falt i USA og Asia skyldes at rentene har økt, forteller Paul Harper, aksjestrateg i DNB Markets.

Oppgangen i rentene har skapt nervøsitet

– Aksjemarkedet blir mindre attraktivt når rentene øker. Den siste oppgangen i rentene har skapt nervøsitet og flere har solgt aksjene sine i forsøk på å sikre seg gevinst, sier Harper.

Vil aksjemarkedet fortsette å falle?

– Så lenge det bare er renter som er hovedgrunnen til fallet tror vi det blir en forbigående faktor. Dette skyldes at når aksjemarkedet faller blir det gjerne en rotasjon inn i rentemarkedet, som trekker rentene ned igjen. Det blir en form for selvkorrigering. Det jeg ville vært med bekymret over er hvis rentene ikke kommer ned i takt med aksjemarkedet, for eksempel på grunn av høy inflasjon, eller en situasjon der det er tvil rundt den økonomiske veksten, forteller Harper.

Vanskelig å kjøpe på bunn og selge på topp

Harper er enig med Sandmæl at man bør holde hodet kaldt når børsene faller.

Den samlede avkastningen blir dårligere

– Det er vanskelig å beregne topper og bunner. Det som gjerne skjer hvis man prøver å treffe akkurat når markedet går opp eller ned er at man enten kommer for sent ut eller for sent inn. Dette fører da til at den samlede avkastningen blir dårligere enn om man bare hadde sittet stille, avslutter Harper.