Dagens morgenrapport:
Markedene er bekymret for at presidentens «Big, Beautiful Bill» vil svekke statsfinansene for mye.
Det var store bevegelser i markedene i går, med en markert oppgang i lange amerikanske statsrenter. Uroen i det amerikanske statsobligasjonsmarkedet henger dels sammen med at ratingbyrået Moody’s nedjusterte sin vurdering av amerikansk statsgjeld, presidentens budsjettforslag, og økningen i langrentene så langt i mai. Markedene er bekymret for at presidentens «Big, Beautiful Bill» som Knut omtalte i gårsdagens rapport, vil svekke statsfinansene for mye.
Gårsdagens auksjon i en 20-års statsobligasjon viste svak etterspørsel og lange renter trakk markert opp. 20-årspapirene er vanligvis ikke så populære, noe som gjenspeiles i at 20-årsrenten ofte er høyere enn renten for en 30-års statsobligasjon. I går steg begge disse rentene med rundt 10 basispunkter. 30-års statsrente i USA endte på 5,08 prosent, det høyeste nivået siden høsten 2023. Ved utgangen av april var renten 4,66 prosent. Oppgangen i rentene i mai har vært om lag like stor for 10-årsrenten, og det har vært en tydelig renteoppgang både i Japan og Europa.
Mens amerikanske aksjer tidligere i mai i mindre grad har reagert på oppgang i de lange rentene, var reaksjonen i går tydelig og mer i samsvar med et normalt mønster. Det kan henge sammen med at markedene nå i større grad er bekymret for økningen i budsjettunderskuddet og økt inflasjon. Tidligere har renteoppgangen i noen grad vært knyttet til forventninger om økt økonomisk vekst, noe som aksjemarkedene har tolket positivt.
I USA falt S&P 500 med 1,6 prosent i går, mens DJIA var ned hele 1,9 prosent. Dollaren svekket seg mot euro i løpet av natt til i går, men har endret seg lite siden i går morges. Derimot har kronen styrket seg med 0,5 prosent mot både euro og dollar det siste døgnet og 0,3 prosent mot svenske kroner. Prisen på bitcoin har også steget de siste dagene, og satte nye rekord i går mot dollar.
I dag kommer det foreløpige PMI-indekser for eurosonen og de største landene i denne. I april var PMI for industrien 49, noe som tyder på at aktiviteten i sektoren er fallende. Det ventes nå en liten oppgang i indeksen, men ikke noe retningsskift. For tjenestesektoren ble PMI 50,1 i april, noe som tyder på stagnasjon. Ifølge Bloomberg venter konsensus nå en oppgang til 50,5, altså en svak oppgang i aktiviteten i mai.
IFO-indeksen for tysk industri har vært svak lenge, og var i april 86,9. Den ventes å stige til 87,3 i mai, som fortsatt er et lavt nivå. Det ventes en liten oppgang for både nåsituasjonen og forventningene til fremtidig aktivitet.
I USA kommer det ukentlige ledighetstall, der antall nye registrerte ledige ventes å være om lag uendret på 230 000 personer sist uke.
Her hjemme legger Norges Bank fram sin kvartalsvise undersøkelse om forventninger til inflasjon og lønnsvekst. I den grad undersøkelsen tyder på at forventningene til inflasjonen holder seg stabile, bruker markedene i liten grad å reagere på tallene.