DNB Markets morgenrapport 19. januar:
Det kan bli vanskelig for republikanerne å gå med på å øke gjeldstaket uten at det blir gjennomført kutt i offentlige utgifter.
Forrige uke varslet USAs finansminister Janet Yellen Kongressen om at gjeldstaket vil nås i dag. Hun ba derfor politikerne om å enten løfte taket videre fra dagen grense på 31 400 mrd. dollar eller sette det til side for en periode. Som vanlig når slike beskjeder kommer, er ikke faren for mislighold av statsgjelden akutt. Yellen antyder at ekstraordinære reserver, løpende inntekter og likvider vil holde fram til juni. Faren for en dragkamp utover vinteren og våren er likevel stor. Grunnen er at republikanerne nå har flertallet i Representantenes hus («Huset»), og kan sette ned foten for videre gjeldsøkning.
Kevin McCarthy ble nylig valgt til leder («speaker») av Huset, etter hele 15 avstemninger. For å vinne fram måtte han inngå avtaler med opposisjonen i eget parti. Det kan gjøre det vanskelig for republikanerne å gå med på å øke gjeldstaket uten at det samtidig blir gjennomført kutt i offentlige utgifter. President Biden har på sin side avvist at det er aktuelt å forhandle om en løsning som innebærer at taket heves. Faren er dermed stor for at situasjonen kan forbli uavklart, med en usikkerhet som vil kunne gi mye uro i finansmarkedene. En parallell situasjon i 2011 under president Obama endte med nedgradering av statsgjelden og den var svært nær å føre til mislighold.
Vi venter at politikerne også denne gang unngår mislighold, ganske enkelt fordi de negative konsekvensene vil anses å være for store. Etter renteoppgangen det siste året er allerede statsfinansene svekket gjennom økte rentebetalinger. En gjeldskrise på toppen av dette, vil være svært alvorlig for amerikansk økonomi. Kongressen har dermed sterke insentiver til å unngå en krise, men vi kan ikke utelukke at løsningen drøyer til svært nær den endelige fristen.
Markedene har så langt ikke latt seg påvirke i særlig grad av gjeldstaksdiskusjonen. Det ble en ny grønn dag for de europeiske markedene i går og Stoxx50 har løftet seg over 10 prosent hittil i år. I USA falt imidlertid S&P500 med 1,6 prosent, mens Nasdaq endte med et fall på 1,2 prosent. I Den amerikanske tiåringen falt markert (med over 20 punkter) i går og kom helt ned i 3,32 prosent. Også i Europa falt de lange rentene, men mer moderat. Renten på tyske bund var ned 7 punkter til 2,02 prosent, mens den norske tiårsrenten falt 7 punkter til 2,79 prosent.
Amerikansk detaljomsetning viser klare svakhetstegn. Nedgangen i desember ble større enn ventet. Samlet omsetning falt 1,1 prosent, mens nedgangen for kontrollgruppen var 0,7 prosent. I tillegg ble november-tallene revidert ned. Samlet omsetning viser nå en nedgang på 1,0 prosent i november, nedjustert fra et fall på 0,6 prosent. Selv om dette ikke omfatter hele forbruket (som også inkluderer tjenester), er det nå klare tegn på oppbremsing. Det ser ut som renteoppgangen begynner å bite på de varige godene, som er mest rentesensitive. Kjøp av biler falt med nesten 4 prosent i november og desember og møbelsalget falt 4,7 prosent i samme periode.
Beige Book er Feds regionale nettverk, som slippes to uker før hvert rentemøte. Gårsdagens rapport konkluderte med at aktivitetsutviklingen har vært omtrent uendret siden forrige utgave som kom tidlig i desember. Kun en region meldte om et klart fall i aktiviteten. Viktigere var nok informasjonen om at tempoet i prisoppgangen ser ut til å ha avtatt. Det stemmer godt med faktisk inflasjonsutviklingen. På den annen side sier Beige Book at lønnspresset holder seg oppe.
Britisk inflasjon holdt seg høy i desember. Samlet inflasjonstakt avtok kun fra 10,7 prosent til 10,5 prosent, mens kjerneinflasjonen var uendret på 6,3 prosent. Sammen med en fortsatt høy lønnsvekst (publisert tirsdag), tilsier den høye inflasjonen at Bank of England kommer til å heve renten med nye 50bp. på det kommende rentemøtet om du uker.
I dag kl. 10 kommer Norges Banks rentebeskjed. Det er overveldende tro blant de norske analytikerne om at renten holdes uendret på 2,75 prosent denne gang. Markedsaktørene og en del utenlandske analytikere har mer tro på heving allerede i dag. Norges Bank har varslet om heving i «første kvartal». Den kan derfor komme i dag, men vi tror den drøyer til mars-møtet.
Lavere kostnadsvekst og noe større fall i detaljhandelsomsetningen enn ventet sendte sammen med Fed-representanter som gjentok behovet for renteøkninger, blandede selskapsrapporter og en svakere oljeprisutviklingen både renter og aksjeindekser ned i det amerikanske markedet i går og bekreftet dermed delvis også at enkelte dårlige nyheter faktisk kan være dårlige nyheter. Dow var ved stengetid ned 1.8 %, S&P500 sluttet ned 1.6 % og Nasdaq endte ned 1.2 %. Volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene holdt seg på 98-101% av gjennomsnittet for de siste tre måneder og VIX steg med 5.1 % til 20.3 punkter. Renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner var i går ned med 22 basispunkter og ligger i morgentimene i dag på 3.33 %. Det er 5 basispunkter under nivået ved stengetid i det norske markedet i går. Futureskontrakten på S&P500 indikerer i morgentimene en åpning ned ytterligere 0.1 % når det handelen i USA kommer i gang i ettermiddag.
I Japan ser vi at renteutviklingen i USA påvirker valutakursene og at markedene så langt i dag dermed reverserer gårsdagens utvikling. En styrket Yenkurs mot USD tynger eksportørene og sender Nikkei-indeksen kort før stengetid ned med 1.4 %. De viktigste kinesiske indeksene er samtidig opp inntil 0.5 %. I det norske markedet vil i dag oppmerksomheten være rettet mot rentemøtet i Norges Bank. Vi venter ingen renteendringer ved dagens møte, men legger til grunn at det både kan komme signaler om en økning på 25 basispunkter i mars og ser samtidig også en stigende sannsynlighet for en tilsvarende økning i juni. Fasiten fra dagens møte får vi kl. 10.00. Det kommer for øvrig begrenset med nøkkeltall fra Europa i dag, mens vi fra USA i ettermiddag får de ukentlige arbeidsmarkedstallene. I tillegg vil det etter at den tilsvarende oppdateringen for New York tirsdag kom inn klart svakere enn forventet og resesjonsbekymringene ser ut til å komme krypende tilbake i markedene kunne bli noe mer oppmerksomhet rundt tallene for industriaktiviteten i Philadelphia-regionen enn vanlig. Gårsdagens kvartalstall fra Alcoa fikk i første omgang en negativ mottakelse og aksjen ble i handel etter børs sendt med rundt 4 %. Procter & Gamble kommer med sin kvartalsrapport i ettermiddag norsk tid, mens Netflix legger fram sin rapport etter stengetid i det amerikanske markedet i kveld.
Selv om IEA samlet sett venter samme oljeforbruk i 2023 som OPEC var inntrykket i går at de spesielt for første halvår så en dempet etterspørselsutviklingen. Samtidig indikerte de foreløpige amerikanske lagertallene lagt fram i går at forrige uke ble ytterligere en uke med en større økning i råoljebeholdningene. Etter at beholdningene steg overraskende mye også uken før bidro dette i går, sammen med den nye resesjonsuroen for USA, til å sende WTI-prisen ned med USD 1.64 pr. fat til USD 79.19 pr. fat. I morgentimene i dag har WTI kommet videre ned på USD 78.26 pr. fat, mens Brent samtidig ligger på USD 83.88 pr. fat. For Brent innebærer det en nedgang på USD 3.72 pr. fat i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går.
DNB Markets har denne uken kommet med en oppdatert gjennomgang av våre syn på noen av de relativt sett mindre aktørene innenfor oljesektoren. Vi venter en positiv kursutvikling for disse aksjene fremover og har derfor kjøpsanbefalinger på både Panoro Energy, BW Energy og DNO. BW Energy annonserte i går oppnådde produksjons- og salgsvolum for Q4, og inkluderte i den foreløpige oppdateringen også de realiserte prisene gjennom kvartalet. I første omgang var investorene åpenbart ikke helt fornøyde og kursen ble sendt ned med 3 % til NOK 28 pr. aksje. Blant annet hvorfor vi likevel fastholder en kjøpsanbefaling på BW Energy med et kursmål på NOK 37 pr. aksje kan du høre i en gjennomgang med vår analytiker her. I sendingen går vi i tillegg gjennom hvorfor Panoro Energy likevel er vår foretrukne aksje blant disse tre, samt hvordan vi mener disponeringen av kontantstrømmen vil kunne løfte DNO i tiden fremover. Panoro Energy stengte i går på NOK 30.04 pr. aksje og her har vi et kursmål på NOK 42 pr. aksje. DNO stengte samtidig på NOK 12.80 pr. aksje og her har vi et kursmål på NOK 16 pr. aksje.
Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.
Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.