DNB Markets morgenrapport 5. desember:
I oljemarkedet er det spenning knyttet til hvordan importforbud mot sjøtransportert olje og pristak på russisk olje vil slå ut.
I går vedtok OPEC og deres samarbeidspartnere (OPEC+) å holde produksjonstaket uendret. Det innebærer en videreføring av beslutningen fra oktober om å kutte produksjonen med 2 millioner fat per dag, som var det største produksjonskuttet siden 2020. Oljeprisen falt fredag kveld, steg i dag tidlig, men har på ny avtatt. Den første forwardkontrakten handles nå like under 86 USD/fat, mot 87 USD/fat gjennom mesteparten av fredagen. I dag trer også EUs importforbud mot sjøtransportert olje i verk. Forbudet ble vedtatt i juni i år som en del av en større sanksjonspakke. I tillegg har EU, G-landene og Australia blitt enige om å innføre et pristak for russisk olje og tiltak som gjør det vanskeligere for andre land i å gå ut over pristaket. I oljemarkedet er det derfor spenning knyttet til hvordan alle disse tiltakene vil slå ut.
De amerikanske sysselsettingstallene for november som ble lagt fram på fredag, var langt bedre enn ventet. Vi tror likevel Fed vil dempe størrelsen på økningen til 50 basispunkter på desembermøtet. Høy etterspørsel etter arbeidskraft og høy lønnsvekst kan imidlertid tyde på at Fed vil sikte mot en høyere rentetopp. Lange renter steg umiddelbart etter at sysselsettingstallene ble lagt fram, men trakk siden ned igjen. I aksjemarkedene endte Dow Jones opp med 0,9 prosent, mens S&P 500 steg med 0,1 prosent. DJIA har så langt i år falt med 5,3 prosent, mens S&P 500 er ned med rundt 15 prosent. Dette er den største forskjellen mellom disse to indeksene siden 2000. En årsak til forskjellen er nok at investorene er mer bekymret for teknologibedriftenes evne til å håndtere renteøkningene og teknologibedriftene utgjør en større andel av S&P 500. Dollaren styrket seg umiddelbart mot euro, men bevegelsen ble reversert allerede tidlig på kvelden og handles i dag tidlig 0,5 prosent svakere mot euro sammenliknet med fredag morgen. Norske kroner har svekket seg med om lag det samme mot euro.
I Kina har aksjemarkedene steget markert i dag, der Hang Seng-indeksen er opp med 3,6 prosent i skrivende stund, og CSI 300 har steget med 1,9 prosent. Oppgangen kan for en stor del knyttes til at løsnet på de strenge smittevernreglene i storbyene, blant annet i Shanghai. Myndighetene ser nå ut til å gjennomføre et gradvis skifte vekk fra nulltoleransepolitikken.
Denne uken er regionalt nettverk, inflasjon og boligpriser de norske høydepunktene på kalenderen. Regionalt nettverk, boligmarkedstall og inflasjonstall er viktige størrelser for Norges Bank når den skal danne seg et bilde av den økonomiske utviklingen til rentemøtet neste uke.
De regionale nettverket til Norges Bank viste et tydelig omslag i august med lavere vekst i produksjonen og forventninger om nedgang i produksjonen i løpet av de neste seks månedene. Vår egen MacroScore-indeks for Norge har falt markert de siste månedene til og med november. Konjunkturbarometeret for industrien i tredje kvartal og NHOs medlemsundersøkelse viste det samme. Derimot tyder nasjonalregnskapstallene til og med september på at økonomien styrket seg gjennom tredje kvartal og trolig hadde en tydelig vekst inn i oktober. Vi venter at produksjonsindeksen i Regionalt nettverk vil svekke seg ytterligere, der indeksen for produksjonen siste tre måneder faller til 0,2, mens produksjonsutsiktene for de neste seks månedene avtar til -0,2.
Boligprisene har falt de siste månedene. Antall boliger lagt ut for salg har steget, mens antall solgte boliger har falt. Boligsalget har imidlertid falt fra svært høye nivåer og er nå i store trekk tilbake til nivået før pandemien. Vi venter nedgang i prisene de siste månedene i år og de første til neste år, før markedet stabiliseres.
Konsumprisindeksen steg med 7,5 prosent fra oktober i fjor til oktober i år. I fjor var det en sterk vekst i indeksen for strømpriser fra oktober til november. I år avtok strømprisene markert i første del av november, men økte kraftig i andre halvdel. Det skaper en del usikkerhet om hvordan strømprisindeksen for november har utviklet seg. Vi tror den gikk litt ned, slik at veksten i konsumprisen faller til 6,6 prosent for november. Derimot tror vi utviklingen i strømpriser og husleier vil trekke kjerneinflasjonen, målt ved årstakten i KPI-JAE, opp til 6,0 prosent.