Økonomiske utsikter 2023

Verdensøkonomien vil bremse i 2023

– Etter en overraskende sterk oppgang i fjor tross en dramatisk pris- og renteoppgang, vil verdensøkonomien bremse.

– Vestlige forbrukere setter tæring etter næring, sier Kjersti Haugland, sjeføkonom, DNB Markets. Rigmor Bråthen, regionbanksjef, DNB Trøndelag. Foto: Therese I. Klungervik
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 14. feb 2023
Artikkelen er flere år gammel

Det sa Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, til næringslivsledere i Trondheim i dag.

Regionbankleder for Trøndelag, Rigmor Bråthen, hadde invitert Haugland for å orientere bedriftsledere om de økonomiske utsiktene for verdensøkonomien og norsk økonomi.

– Med lavere sparebuffere og en fortsatt svak utvikling i kjøpekraften, tror vi at vestlige forbrukere setter tæring etter næring i år, sa Haugland.

Sjeføkonomen forteller at lavere forbruk vil føre med seg økonomisk stagnasjon eller mild nedgang, både her i Europa og i USA.

Gjenstridig inflasjon

Et kraftig oppsving i kinesisk økonomi, utløst av den spektakulære snuoperasjonen i pandemi- og boligpolitikk på tampen av fjoråret, vil bidra til verdifulle vekstimpulser til global økonomi, men også til høyere globale råvarepriser.

– Inflasjonen i industrilandene ventes likevel å avta raskt og mye gjennom 2023, ettersom prisene på varer, som økte usedvanlig kraftig gjennom pandemien, i en periode flater ut eller faller i kjølvannet av oppløste flaskehalser, sa Haugland.

Den gjenstridige inflasjonen vil prege pengepolitikken
Kjersti Haugland

Haugland forklarer at straks denne effekten er uttømt, ventes imidlertid at inflasjonen stiger igjen, og etablerer seg over sentralbankenes mål. Årsaken til det er fortsatt stramme arbeidsmarkeder og uvanlig høy lønnsvekst, i kombinasjon med langsiktige trender knyttet til økt proteksjonisme, deglobalisering og energi- og klimaomstilling.

– Den gjenstridige inflasjonen vil prege pengepolitikken. De vestlige sentralbankene når trolig rentetoppen i løpet av første halvår i år, forteller hun. 

Og legger til: 

– Selv om vi tror at rentene vil avta fra noe fra våren 2024, blir de i våre anslag liggende på et vesentlig høyere nivå enn det som det siste tiåret har blitt omtalt som nøytrale nivåer.

Svakere privat forbruk og investeringer

Veksten i norsk økonomi har vært sterkere enn ventet i 2022, men sjeføkonomen tror starten av 2023 vil by på et omslag i aktiviteten.

– Vi anslår at fastlands-BNP vil falle første halvår, drevet av svakere privat forbruk og investeringer, sa sjeføkonomen.

Arbeidsmarkedet svekkes gradvis og arbeidsledigheten stiger
Kjersti Haugland

Et godt lønnsoppgjør bidrar etter hvert til å snu denne utviklingen, men i årene som kommer venter vi at veksten vil ligge litt under normalen.

– Dermed vil arbeidsmarkedet svekkes gradvis og arbeidsledigheten stiger til et nivå som er litt høyere enn siste ti års gjennomsnitt. 

Høyere renter og inflasjon

Makroteamet i DNB Markets tror inflasjonen vil falle raskt i 2023, men siden stige litt og legge seg over målet. Norges Bank vil dermed møte en vanskelig avveining mellom inflasjon og sysselsetting.

– I sum tror vi resultatet blir at renten holdes høy lengre, før den gradvis senkes.

Norsk økonomi vil tåle et miljø med høyere renter og inflasjon relativt godt
Kjersti Haugland

– Vi mener norsk økonomi vil tåle et miljø med høyere renter og inflasjon relativt godt, og holder på vårt syn om at nedturen i boligmarkedet er midlertidig, avsluttet sjeføkonomen.