DNB om aksjemarkedet 19. juni:

Virus og gjenåpninger

Tautrekking mellom optimisme og pessimisme.

NYSE: Bilde fra børsen i New York i slutten av mai. Foto: NTB scanpix
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 19. jun 2020
Artikkelen er flere år gammel

Dette er en morgenrapport fra DNB Markets (*), skrevet av aksjeanalytiker Ole-Andreas Krohn:

Tautrekkingen mellom på den ene siden optimismen knyttet til en gjenåpning av økonomien og på den andre siden pessimismen knyttet til en ny økning i antallet virustilfeller, har medført høy volatilitet i det amerikanske aksjemarkedet gjennom dagen i går, men til slutt endte indeksene likevel relativt uendret.

Dow var ved stengetid ned 0.2 %, mens S&P500 og Nasdaq på samme tidspunkt var opp henholdsvis 0.1 % og 0.3 %. Volumet på de tre hovedindeksene kom inn på 67-105% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. I rentemarkedet ser vi også en sidelengs utvikling det siste halve døgnet. Avkastningen på tiårige amerikanske statsobligasjoner ligger i øyeblikket uendret fra i går ettermiddag på 0.70 %. VIX-indeksen var i går ned 1.6 % til 32.9 punkter. I forbindelse med feiringen av midtsommer er markedene både i Sverige og Finland i dag stengt.   

Blandet i Asia

Vi ser en blandet utvikling i Asia i morgentimene i dag og i hvert fall så langt ser det ikke ut til at oppdaterte kommentarer fra den amerikanske presidenten vedrørende forholdet til Kina tillegges betydelig vekt. På den annen side er det noe mer positive forventninger til at virussituasjonen i blant annet Kina er under kontroll og at en videre spredning vil kunne begrenses.

De viktigste kinesiske indeksene er i øyeblikket opp inntil 1 %, mens Nikkei-indeksen i Japan kort før stengetid er opp med 0.5 %. Ser vi på utviklingen i handelen etter stengetid i USA i går kveld ser vi at flere av sektorene som har fått den svakeste utviklingen som følge av pandemien var representert på vinnerlisten. Uten store kursutslag for enkeltselskaper trakk både fly-, hotell- og cruisesektorene opp. Det samme gjaldt aksjer innen finans- og energisektorene.

Olje

I oljemarkedet steg WTI-prisen i USA i går med USD 0.90 pr. fat til USD 38.86 pr. fat. Prisen har i morgentimene i dag klatret videre til USD 39.17 pr. fat. Brent-prisen ligger samtidig på USD 41.85 pr. fat, opp USD 0.63 pr. fat i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går. Oppdriften i prisene kommer delvis på grunnlag av rapporter fra råvaremeglerne om økende aktivitet i markedet og delvis på grunnlag av at OPEC+ nå skal ha fått på plass mekanismer som begrenser irakiske eksportørers motivasjon for å levere volum utover de avtalte kvotene.       

Norske Skog

Norske Skog har tidligere denne uken annonsert at selskapet vil konvertere papirmaskiner ved to av selskapets anlegg i Frankrike og Østerrike over fra avispapir til bølgepapp. Beslutningen må sees i lys av hvor etterspørselsveksten, spesielt drevet av e-handel, er ventet å komme i årene fremover. En endelig investeringsbeslutning er ventet i første halvår 2021, mens den etterfølgende investeringsperioden er ventet å være på rundt 18 måneder. Ferdig i drift er målsettingen at denne nye virksomheten skal bidra med en årlig EBITDA på EUR 70–80 mill. Vi mener planen er ambisiøs men realistisk og har en kjøpsanbefaling på Norske Skog med et kursmål på NOK 40 pr. aksje. Kursen stengte i går på NOK 35.50 pr. aksje. For 2020 og 2021 venter vi at utbyttet kommer ned på henholdsvis NOK 3.60 og NOK 2.50 pr. aksje.

(*) Denne rapporten er utarbeidet av DNB Markets, et forretningsområde i DNB Bank ASA. Rapporten baserer seg på kilder som vurderes som pålitelige, men DNB Markets garanterer ikke at informasjonen er presis eller fullstendig. Uttalelser i rapporten reflekterer DNB Markets’ oppfatning på det tidspunkt rapporten ble utarbeidet, og DNB Markets forbeholder seg retten til å endre oppfatning uten varsel. Rapporten skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som en anbefaling om investeringsstrategi. DNB Markets påtar seg ikke noe ansvar, verken for direkte eller indirekte tap, som følge av at rapporten legges til grunn for investeringsbeslutninger. Her kan du lese den fulle versjonen