Dagens morgenrapport:

Ytterligere dollarsvekkelse

Ytterligere dollarsvekkelse har ført til at EURUSD handles over 1,11.

SVEKKES: Ytterligere dollarsvekkelse har ført til at EURUSD handles over 1,11. Foto: NTB
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 22. aug 2024
Artikkelen er flere år gammel

Ytterligere dollarsvekkelse har ført til at EURUSD handles over 1,11. Lange amerikanske renter har falt denne uken, noe som fortsetter å drive den oppadgående trenden vi har sett i EURUSD denne måneden. I går handlet kursen over 1,117 for første gang på over et år, men noteres nå nærmere 1,114. EURNOK og USDNOK handles i skrivende stund til henholdsvis 11,72 og 10,51. Totalt har renten på 10-årige amerikanske statsobligasjoner falt med rundt 10 basispunkter siden starten av uken og handles nå rundt 3,79 prosent. 

Lange renter falt noe etter at den årlige revisjonen av amerikansk sysselsettingsvekst utenom jordbruket (nonfarm payrolls) viste nedrevidering på totalt 818 00 jobber. Dette tilsvarer rundt 68 000 jobber per måned i perioden april 2023 til mars 2024, og markerer den største nedrevisjonen siden finanskrisen. Selv om det amerikanske arbeidsmarkedet har vist svakere tendenser de siste ukene, og en vesentlig nedrevidering kan tyde på enda sterkere og tidligere nedkjøling, var ikke markedsbevegelsene særlig utslagsgivende. Bekymringen for at Fed har ventet for lenge med rentekutt økte noe, i form av noen basispunkter fall i lange renter og marginal økning i sannsynligheten for flere og hyppigere rentekutt.

Fremleggelsen av referatet fra Feds siste rentemøte ga heller ikke særlige markedsutslag. Sentralbankens rentekomité valgte enstemmig å holde styringsrenten uendret på rentemøtet i juli. Referatet viste at flere likevel erkjente den nylige nedgangen i inflasjonen, og økning i arbeidsledigheten, som grunner for å kunne kutte renten allerede da. Det presiseres også at dersom dataene fortsetter å inntreffe som forventet, blir det sannsynligvis rentekutt på neste rentemøte. Det er tydelig at arbeidsmarkedet nå vektlegges i stadig større grad i Feds vurderinger, der risikoen knyttet til sysselsettingsmålet sees på som økt relativt til inflasjonsmålet. Det marginale fallet vi observerte i lange renter etter nedreviseringen av sysselsettingsveksten fikk rekyl etter referatet. 

Vi mener den amerikanske økonomien unngår resesjon, og holder derfor vår prognose om et rentekutt på 25 basispunkter på Feds rentemøte i september. En uforventet forverring i arbeidsmarkedet har vært nevnt som en mulig årsak til å kutte renten tidligere og raskere enn anslått. Imidlertid mener vi tilbudssideeffekter ser ut til å være hovedårsaken til det noe svakere arbeidsmarkedet. Vi observerer heller ikke at realøkonomiske indikatorer tilsier et behov for et rentekutt på 50 basispunkter, til tross for at markedet vurderer det som en mulighet. Powell vil trolig ikke gi tydelige signaler på morgendagens Jackson Hole seminar om hvorvidt ytterligere kutt på det kommende rentemøtet er aktuelt. Fed vil avvente viktige nøkkeltall som sysselsettingsveksten for august og PCE-inflasjonen for juli.

På dagens nøkkeltallskalender kan vi trekke fram flere viktige begivenheter. I Norge får vi BNP-tall for andre kvartal, samt Norges Banks forventningsundersøkelse for tredje kvartal. I eurosonen forventer vi oppgang i både industri- og tjeneste-PMI for august, etter svakere tendenser i juli. I tillegg får vi vekst i avtalt lønn for andre kvartal. Den uventede økningen fra 4,5 prosent til 4,7 prosent å/å i første kvartal skyldtes hovedsakelig engangsutbetalinger i den tyske offentlige sektoren, og vi tror dermed lønnsveksten kommer ned igjen til 4,5 prosent for andre kvartal. Antallet førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd i USA er også verdt å følge med på senere i dag.