- Vær åpen om økonomiske utfordringer

Mange merker de økte prisene på lommeboka.

TØFFE TIDER: Sandmæl understreker at for de som allerede har trang økonomi, kan det nå bli enda tøffere med økte priser. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 31. mar 2022
Artikkelen er flere år gammel

- Dyrere strøm, mat og drivstoff gjør forbrukerne mer bevisste, som igjen er bra for lommeboka og miljøet, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl. 

Men hun understreker at for de som allerede har en trang økonomi, kan det bli tøft. 

- Min oppfordring er å være åpen om økonomiske utfordringer slik at folk får muligheten til å hjelpe, sier hun. 

Planlegg mathandelen og se på prislappen

Matvareprisene steg med 4,5 prosent fra januar til februar, som var en uvanlig kraftig oppgang. Mye kan forklares ved at leverandørene justerer prisene til matvarekjedene i februar og juli.

- Når det kommer til mat har forbrukerne heldigvis flere varer å velge mellom, forklarer Sandmæl.

Det gjør at matvarer som har økt mye i pris kan erstattes med andre rimeligere varer.

- For å spare penger på mat er det viktigste virkemiddelet planlegging. Ofte havner det mye unødvendig i kurven fordi magen velger varene – fremfor handlelisten, sier hun. 

Sjekk strømmen din i appen

- Mens aksjemarkedet ikke kan times, kan du derimot time strømmen din. Flere strømleverandører viser dagens priser på strøm i appen de leverer. På den måten kan du bruke minst strøm når det er dyrest, tipser forbrukerøkonomen. 

For å spare penger på mat er det viktigste virkemiddelet planlegging
Silje Sandmæl

Flere vil velge kollektivt fremfor bil

- Drivstoffprisene har også nådd nye høyder. Jeg tror mange vil velge kollektivt fremfor bilen. Det er verre for de som er helt avhengig av bil, de vil merke det på lommeboka.

Drivstoffprisene øker hver tredje eller fjerde dag

Det er penger å spare om du følger med på drivstoffprisene, og planlegger når du skal fylle. 

- Det er som oftest to prisløft i løpet av en uke, og da økes prisene over hele landet i løpet av samme dag hos alle de store kjedene, forklarer seniorrådgiver Stig Torje Bjugn i Konkurransetilsynet til NTB. 

Her er tipset hans: 

- Prisøkningene ser ut til å skje hver tredje eller fjerde dag. De første løftene på hverdager skjer typisk rundt klokken 10, mens det skjer noe tidligere på morgenen i helgene. Prisene er på sitt laveste rett før denne prisstigningen skjer, men også i timene etterpå, før alle stasjoner har fulgt etter og også økt sine priser. 

Det finnes også flere apper du kan bruke for å følge med på drivstoffprisene.