Podkasten Pengetabu:

Han har gått to år uten grill for å lære samboeren en lekse

- Da er vi på litt feil spor i parforholdet, sier psykologen.

STERKE MENINGER: Silje Sandmæl, programleder, er ivrig inn i diskusjonen av dagens lytterbrev. Foto: Pernille S. Borchgrevink
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 20. mai. 2020
Artikkelen er flere år gammel

- Han irriterer seg så mye over samboeren at selve mennesket er blitt borte, det handler kun om det hun gjør, sier Silje Sandmæl, programleder i podkasten Pengetabu.  

Sandmæl har akkurat lest opp et lytterbrev fra en som kaller seg for «Magnus», som ifølge han selv har en samboer som er så sløsaktig at forholdet er på vei til å rakne.

Hun driter jo i den grillen. Han straffer jo bare seg selv
Silje Sandmæl

Det er ikke bare «Magnus» som sliter med pengekrangel i forholdet. Ulike syn på hva man bør bruke penger på og hvor mye, er en vanlig konflikt i parforholdet. I en tidligere undersøkelse gjennomført for DNB, svarer én av fem par at de ofte krangler om økonomi. Over halvparten krangler om det av og til. 

«Magnus» åpner opp om utfordringene

I panelet i studio ved Akerselva sitter Sandmæl sammen med Carina Dahl, sanger og tidligere reality-TV-deltaker, og Jørgen Flor, psykolog. I dagens episode av podkasten Pengetabu skal de hjelpe to lyttere som trenger deres hjelp.

Første ut er «Magnus» som forteller at samboerens sløsing er i ferd med å ende forholdet deres etter 10 år. 

«Magnus» sitt lytterbrev

Hei Silje

Jeg bor sammen med min samboer og vi har to barn hver fra tidligere forhold. Huset eier jeg, og hun kommer nok ikke til å kjøpe seg inn. Hun har omtrent ingen utgifter til bo, men kun et par-tre tusen til regninger på bil, nedbetaling av forbruksgjeld og studiegjeld. Også betaler hun for mat. Men det er jeg som betaler alt annet.

Problemet er at hun har et ellevilt forbruk. Hun er alltid tom på kortet lenge før neste lønning. Pengene sløser hun bort på klær, interiør, sko, hyller, dekorasjon, dyr mat osv. Hun har skapet fullt av ting som fortsatt har prislappen på. Hun klarer liksom ikke å behandle penger fornuftig. Bare hun skal handle en liten tacomiddag kjøper hun alt det dyreste og dobbelt opp av ting så vi må kaste masse.

Er vi på ferie er det jeg som må betale alt fordi hun hele tiden er blakk. Hun spurte om ny grill for to år siden, og da svarte jeg med at «ja, det er bare å kjøpe en», men det gjorde hun selvsagt ikke. Nå har jeg gått to år uten å grille i håp om å få lært henne en lekse, men det er til ingen nytte.

I hennes øyne er jeg gnien. Og hver gang jeg nevner ordet økonomi så er det piggene ute, og det blir krangel. Jeg har virkelig møtt veggen her nå og dette er i ferd med å ødelegge forholdet etter ti år sammen.

Hva skal jeg gjøre? Hilsen Magnus

Les mer

- Den grillen hang jeg meg opp i

Sandmæl presiserer at dette lytterbrevet egentlig var mye lenger, men at hun måtte korte det ned til essensen. Det var mange episoder «Magnus» irriterte seg over som ikke kom med.

- Han irriterer seg så mye over samboeren at selve mennesket er blitt borte. Det handler kun om hva hun gjør, sier Sandmæl, og ber panelet om deres synspunkter på hva de akkurat fikk høre. 

Jeg ville aldri funnet meg i å kun betale for ting som ikke har noen verdi
Carina Dahl

Her er det mer enn bare penger det handler om, det handler om ulike verdier, påpeker psykologen. Det er tydelig at også Carina brenner inne med en kommentar. 

- Jeg ville aldri funnet meg i å kun betale for ting som ikke har noen verdi. Han sier jo selv at det er han som betaler for boligen og eier denne. Hun betaler jo bare for mat og ned på gjeld. Det høres ut som en veldig dårlig deal for henne, sier Carina.

- Men, dere den grillen hang jeg meg opp i. Hun driter jo i den grillen. Han straffer jo bare seg selv, sier Sandmæl og ler. 

LIKESTILLING: Carina Dahl er veldig opptatt av at parøkonomi skal være rettferdig. Foto: Pernille S. Borchgrevink

På feil spor i parforholdet

Mens «Magnus» på sin side synes samboeren er sløsete, syntes samboeren at han er gnien. Hvem som har «rett» er ikke poenget her, ifølge panelet.

- Dette med at han skal lære samboeren en lekse? Da er vi på feil spor i parforholdet, sier psykologen. 

Ifølge Flor burde «Magnus» hatt en helt annen innfallsvinkel til problemet. 

Han skal være fornuftens stemme og sende inn dette på vegne av henne
Jørgen Flor

- Nå blir det slik at han skal være fornuftens stemme og sende inn dette på vegne av henne. Jeg hører mellom linjene her at han er ute etter å finne ut av hvordan han kan sørge for at hun begynner å være mere fornuftig med penger og økonomi. Jeg tenker at innfallsvinkelen hans burde handlet om hvordan de som par kan bli bedre på å snakke sammen om penger, sier psykologen. 

Finne en felles løsning

Sandmæl er enig med psykologen om at løsningen ikke er at «Magnus» skal få hjelp til å fikse samboeren sin sløsing, men heller til å sette i gang prosessen med å snakke sammen og finnes en fells løsning. 

- Her sitter begge på hver sin tue og irriterer seg. De vil ikke komme noen vei hvis de ikke er villig til å møtes et sted på midten, sier hun. 

Pengene som er igjen kan dere bruke på hva dere vi
Carina Dahl

Carina er også veldig opptatt av at parøkonomi skal være rettferdig. Ifølge henne må samboeren få kjøpe seg inn i boligen og alt annet fordeles på midten eller ut ifra inntekt. 

- Lag også et budsjett der dere bestemmer dere for hvor mye penger som skal brukes på de ulike postene som er felles. Pengene som er igjen kan dere bruke på hva dere vil, uten at den andre kan irritere seg, sier hun. 

Sandmæls tips til en rettferdig parøkonomi:

 

  • Skriv samboeravtale: I avtalen setter dere opp hvem som eier hva og hvordan økonomien skal fordeles ved et eventuelt samlivsbrudd.
  • Lag et budsjett: I budsjettet skriver dere opp husholdningens inntekt og utgifter. På denne måten får dere oversikt over hva pengene deres går til.  
  • Felles konto for felles utgifter: Opprett en felles konto og bestem dere for hvor mye dere skal sette inn i måneden. Kanskje jobber en av dere mer, mens den andre bidrar mer på hjemmefronten? Da kan summen fordeles deretter.
  • Behold friheten: Etter å ha opprettet en felles konto bør dere beholde en konto hver til personlig bruk. Disse pengene kan du bruke med god samvittighet, i tillegg til at du slipper å irritere deg over hva partneren bruker penger på. 
  • Felles sparemål: Opprett en felles konto til felles sparemål. Det kan være sparing til ferie, oppussing eller en økonomisk buffer. Bestem hvor mye dere skal sette inn i måneden.