Utbetalingen av studielånet i januar er større enn for resten av semesteret, men det er likevel lurt å holde igjen på pengebruken.
Her er tipsene som får studielånet til å rekke lengst mulig.
Med et knapt studentbudsjett skal det ikke mange ekstra tusenlapper til for å få følelsen av midlertidig rikdom, men som student er det nettopp det januarutbetalingen fra Lånekassen er: midlertidig rikdom.
For resten av semesteret er utbetalingene langt lavere.
– Siden utbetalingen i januar er mye større enn resten av semesteret, er det lurt å forsøke å spare så mye som mulig når du har kjøpt bøker og betalt semesteravgiften, råder forbrukerøkonom Silje Sandmæl.
Last ned appen «Spare» og kom i gang med sparingen i dag
For øvrig ble det i statsbudsjettet 2017 bestemt at studenter skal få elleve måneders studiestøtte, med en gradvis opptrapping. Det skal skje over fire år, fra 2017 til 2020. For våren 2018 trappes støtten opp med 2 uker.
Les også: Slik overlever du på studentbudsjett
En fulltidsstudent kan få opp til 53.170 kroner i basisstøtte for vårsemesteret i år, opplyser Lånekassen på sine sider. Den første utbetalingen, som finner sted rundt 15. januar, er på over 21.000 kroner.
De neste månedene må du imidlertid belage deg på langt mindre, for da får du utbetalt rett under 8000. Dermed gjelder det å ikke falle for fristelsen til å bruke hele beløpet med en gang.
– Det er ikke mye penger når en tenker på hvor mange utgifter en student har, så her gjelder det å tenke smart der det er mulig, fortsetter Sandmæl.
Selv med et nøkternt forbruk kan det være vanskelig å få pengene til å rekke – særlig i de store byene hvor bo-kostnadene er høyest.
– Jobb gjerne ved siden av studiene og i deler av ferien. Ikke bare sper det på inntekten, men det gir også arbeidserfaring og pensjonssparing, sier hun.
Det er likevel viktig å ikke jobbe så mye at det går ut over studiene. Husk også at for mye i inntekt og lån kan redusere andelen lån som kan gjøres om til stipend. For å beholde maksimalt stipend, må du ikke ha person- og kapitalinntekt på over 177.257 kroner ved støtte hele året i 2018. Grensen på formue er i år på 403 264 kroner for en enslig søker.
TENK PÅ FRAMTIDEN: Selv om det kan være vanskelig nok å få studietiden til å gå rundt økonomisk, er det likevel lurt å tenke på framtiden. Hvis du en dag skal kjøpe bolig, trenger du egenkapital. Derfor er det lurt å spare i BSU når du har skattbar inntekt.