Er du en av de som hjelper eldre med å betale regninger? Kanskje moren din eller faren din har blitt så gamle at de enten er for svaksynte eller synes teknologien er litt vanskelig? Da er det fint å få hjelp med å for eksempel betale regninger, sjekke skatt eller behandle resepter.
Selv om de aller, aller fleste har gode hensikter, kan det fort være at du går fra å være en «god» hjelper til en som skaper mye trøbbel for personen du skal hjelpe.
For det ikke alle er like klar over, er hvor privat en persons BankID er.
Tenk deg følgende scenario:
Pårørende, familiemedlemmer eller andre gode hjelpere ringer eller chatter inn til banken. Banken ser at det ikke er eier av BankID. Hva skjer da?
– Da har vi strenge rutiner som innebærer at vi må stenge kodebrikken, sperre BankID og reservere kunden for ny opprettelse. I de fleste tilfeller er det eldre kunder som får bistand til nettbank, sjekke skatt, resepter, og så videre. Alle offentlige portaler skal tilby alternativ innlogging for BankID, men BankID er mest utbredt, forteller Gunnar Bråthen, kunderådgiver for Oslo Interaktiv-delen av banken.
Da blir det ofte dårlig stemning i den andre siden av røret.
En korrekt løsning er at kontoeier, si din mor eller far, gjør deg til disponent for sin konto. Gå til «Dagligbank og lån» i menyen oppe og finn «Disponenter» under «Konto».
Dersom kontoeier ikke greier dette selv, kan banken sende disposisjonsskjema per post. Skjemaet skal bevitnes av to myndige personer. Disse kan ikke være ektefelle / samboer, foreldre til eller barn / barnebarn av disponenten.
Ved å være disponent på dine foreldres konti kan du logge deg inn i din egen nettbank med egen BankID og betale regninger fra deres konti som du disponerer. Da unngår du problemet og det vil i ettertid være klart at det er du som har utført betalingen og ikke kontoeier.
Og da unngår du fort den ovennevnte dårlige stemningen.
Din BankID er nettopp det. Kun din.
– Kodebrikke og personlig passord må ikke overlates, eller oppgis til andre, hverken banken, ektefelle, eller andre, da dette er din elektroniske legitimasjon og signatur som kan benyttes til mye mer en å logge inn i nettbanken, forteller kundekonsulenten.
Og minner alle på:
– Skulle du ha behov for hjelp med BankID og passord eller kodebrikke må du selv ta kontakt med oss. Her kan vi dessverre ikke bistå om andre i familien ringer på vegne av deg.
Det er flere ting: Personlig ID, signatur, innloggingsinstrument, og svært sensitiv i forhold til omfang av bruksområder. Husk at BankID er like juridisk bindende som en skriftlig signatur.
Og det kan brukes til en rekke ting utover nettbank og mobilbank, som for eksempel bank, skatt, helseopplysninger, NAV, søknad om lån og kreditter, og så videre.
Så husk: Skal du hjelpe noen: Bruk alternativ innlogging eller bli disponent på et konti som kan for eksempel brukes til å betale regninger.