Statsbudsjettet 2021:

Barnefamiliene blir tilgodesett

Forslagene som kan bidra til at noen familier får litt mer å rutte med.

BARNEFAMILIENE: Noen barnefamilier får litt mer å rutte med i 2021. Foto: NTB Scanpix
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 07. okt 2020
Artikkelen er flere år gammel

DNBs forbrukerøkonom, Silje Sandmæl, mener at dette er et bra budsjett for småbarnsfamilien.  

- Fra 1. september 2021 får barn opptil fylte 6 år 300 kroner mer i måneden i barnetrygd, dvs 3600 i året. Barnetrygden har stått stille siden 1996, og ble først endret i fjor. Da økte den med 3600 kroner i året, det samme som foreslås i årets budsjett.  Dermed har barnetrygden for denne aldersgruppen blitt økt med tilsammen 7200 kroner i året. Det vil komme godt med for mange, sier Sandmæl. 

MER TIL DE MED SMÅ BARN - En økning i barnetrygden har vært etterlengtet av mange. Foto: Stig B. Fiksdal

I tillegg til økt barnetrygd foreslår regjeringen følgende endringer som kan påvirke småbarnsfamilien:

Billigere SFO til lavinntektsfamilier

I statsbudsjettet for 2020 satt regjeringen et tak på SFO-betalingen. Den skulle utgjøre maks seks prosent av den samlede inntekten til en husholdning per barn på 1. og 2. trinn. Samtidig ble det innført gratis SFO for elever på 5.-7. trinn med særskilte behov. 

I statsbudsjettet for 2021 foreslår regjeringen å bevilge 25 millioner kroner for å utvide den eksisterende nasjonale ordningen med inntektsgradert foreldrebetaling til å også gjelde 3 og 4. trinn fra høsten 2021.

- Med disse endringene vil en familie som bor i Oslo, med en samlet husholdningsinntekt på 530 000 kroner, spare i underkant av 300 kroner i måneden per barn som går på SFO/AKS i første til og med fjerde klasse, forklarer Sandmæl.

Fritidskort

Ved forrige statsbudsjett ble det innført en prøveordning for fritidskort i 12 av landets kommuner.

Nå settes det av 120 millioner til, til sammen 180 millioner, til å utvide ordningen. Pengene skal brukes til å øke antall testkommuner med 10-20, slik at myndighetene kan finne gode løsninger for ordningen før den lanseres nasjonalt.

- Idrett bør være for alle, men slik er det dessverre ikke i dag. Mange har rett og slett ikke råd til å sende barna sine på fritidsaktiviteter. I denne ordningen kan du søke om å få tilbakebetalt deltakeravgift på opptil 1.000 kroner i halvåret for barn fra 6-18 år. Det er en god hjelp, men dessverre ikke nok for mange som bor steder der fotballen koster rundt 10 000 kroner i året, ifølge Sandmæl.

Økt engangsstønad

For mødre som ikke har rett på foreldrepenger øker engangsstønaden.

- For en vordende mor som ikke har hatt inntektsgivende arbeid i minst seks av de siste ti månedene før fødsel økes engangsstønaden fra 84.720 til 90.300, sier Sandmæl.

Bostøtten styrkes

Det bevilges 82,4 millioner kroner i 2021 for å styrke bostøtteordningen for enslige og barnefamilier med lav inntekt hvor boligutgiftene er høye. Regjeringen foreslår også at minsteutbetalingen av bostøtte reduseres til 50 kroner.

Helsefrikortordningen endres

Regjeringen foreslår å endre helsefrikortordningen, slik at de to egenandelstypene slås sammen, og det settes et tak på utgifter til 3183 kroner i året, før du kan få frikort.

- Har familien hatt frikort på for eksempel legeutgifter, vil de nå måtte ut med 723 kroner mer, før de kan få et frikort. Har de benyttet seg av begge frikortene, må de ut med færre utgifter før de når frikortgrensen, sier Sandmæl.

Hva blir dyrere?

- Har familien elbil vil de årlige utgiftene øke. Det er fordi årsavgiften økes fra 0 til 2062 kroner i året. Skal familien kjøpe ny bil vil en eksosbil med mye utslipp og en hybridbil med lav rekkevidde bli dyrere enn i dag, ifølge Sandmæl.

Hva blir billigere?

Regjeringen foreslår å kutte lettbrusavgiften med 30 prosent fra og med 1. juli 2021.

- Drikker familien mye lettbrus, vil de spare rundt to kroner på en halvannen liter, sier Sandmæl.