#huninvesterer

Barnehageleder sparer fast i tre fond

Kristine Alicia Vik (36) har spart helt siden hun begynte å jobbe. Men fondssparing begynte hun ikke med før tidligere i år.

PÅ JOBB: Som pedagogisk leder er Kristine Alicia Vik opptatt av at alle kjønn skal ha like muligheter helt fra barnsben av. Foto: Privat
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 13. okt 2020
Artikkelen er flere år gammel

Hun har imidlertid gått og tenkt på det siden hun i fjor høst deltok på DNBs #huninvesterer-seminar i Stavanger. Da ble hun obs på at hun kanskje burde ta noen privatøkonomiske grep.

Det er fordi det er et pensjonsgap mellom kvinner og menn. Kvinner får totalt sett 28 prosent mindre i pensjon enn menn. 

Barnehagelederen er fra Syvde på Sunnmøre, men flyttet til Stavanger og fikk seg jobb der etter at hun var ferdig med studiene i Bergen.

Denne appen hjelper deg med sparingen!

Samboeren vil få utbetalt mer enn dobbelt så mye 

Som pedagogisk leder er hun opptatt av at alle kjønn skal ha like muligheter helt fra barnsben av.

- Et viktig grep er at voksne reflekterer rundt og blir bevisst på egne holdninger knyttet til kjønn, mangfold og likestilling. La oss derfor slutte å snakke om jentefarger, benevne barn som prinser og prinsesser og si at gutter skal være tøffe! oppfordrer hun.

Da hun etter #huninvesterer-seminaret satte seg ned sammen med samboeren og så på hvor mye de ville få utbetalt i pensjon, var resultatet oppsiktsvekkende negativt for hennes del. Han vil få utbetalt mer enn dobbelt så mye pensjon som henne de første årene som pensjonist.

Sjekk hva du får i pensjon i appen Spare

- Selv om jeg jobber i det offentlige vil jeg ikke få nok pensjon fra arbeidsgiver og folketrygden til å kunne leve det livet jeg ønsker som pensjonist, fastslår hun.

ELSKER Å REISE: I påskeferien 2019 var Kristine Alicia i Sør-Afrika. Foto: Privat

Derfor har hun nå opprettet sparing i tre fond – for å spre risikoen mest mulig. Og pengene i disse fondene skal hun ikke røre på mange år. 

Start langsiktig sparing til pensjon her

Elsker å reise

I tillegg forsetter hun banksparingen for å ha en buffer og for å kunne reise. En fritidssyssel hun brenner for. 

For å sette sparemål og få oversikt over sparingen din, last ned Spareappen

- I tillegg til å spare fast månedlig for å ha penger i bakhånd, sparer jeg også fast til å reise. Å spise god mat og se på folk, dra på fjellturer og fyre bål liker jeg også godt. Men å reise til utlandet gir meg nye perspektiver, kunnskap og motivasjon.

Liker seg på hjul

I tillegg liker 36-åringen seg på hjul. Hun er med i Stavanger rollerderbyklubb og spiller for laget Oil City rollers. Hun er kaptein og er også med i styret.

LIKER SEG PÅ HJUL: Her spiller Kristine Alicia på et mikset lag mot Oslo Beasts. Hun har overtaket. Foto: Henning Tørnby

- Jeg er en livsnyter og liker å ha det gøy. Derfor kommer jeg fortsatt til å unne meg litt i hverdagen, nye hjul, turutstyr og ikke minst vil jeg ut og reise når det blir mulig igjen.

Alderdom og aksjer

Men hun vil ha økonomisk frihet i alderdommen også. 

- Derfor måtte jeg finne en gyllen middelvei. Det er det jeg håper at det er lagt opp til nå, og det skal jeg klare, sier den fargerike likestillingsforkjemperen, som nå også har kjøpt noen aksjer i bladet Altså, et magasin med aktualitetsstoff sett gjennom kvinnebriller.

- Ikke fordi at jeg tror jeg skal tjene på det, men for at jeg har tro på konseptet og at vi alle oftere bør støtte og oppmuntre hverandre, sier hun.

Slutt på harde pakker

Kristine Alicia ønsker at noen hadde fortalt henne om fondssparing tidligere. Derfor vil hun nå opprette et fond til lillesøsteren på 14, slik at i hvert fall hun kan komme i gang tidlig.

- Heretter kommer hun ikke til å få en eneste pakke fra meg, kun penger inn på fondet, sier Kristine Alicia muntert – med et håp om at det er en gave lillesøsteren vil sette stor pris på en dag.

STOLT: DNBs banksjef i Stavanger, Stina Månestråle Hopsdal, heier på Kristine Alicia, som prøver å få barn til å tenke muligheter uavhengig av kjønn. Foto: Marita Solheim

Stolt av kunder som Kristine Alicia

DNBs banksjef i Stavanger, Stina Månestråle Hopsdal, er stolt over at banken har kunder som Kristine Alicia. Kunder som i sitt daglige virke bidrar til at barn behandles likt uansett kjønn.

- Hvis vi skal få økonomisk likestilling er det helt avgjørende at barn som vokser opp nå får like muligheter og kan velge fritt uavhengig av tradisjoner, mener hun.

Banksjefen vil anbefale alle å få et bevist forhold til egen privatøkonomi. 

Hun gir tre råd til unge kvinner som ennå ikke har begynt å spare til pensjon:

1. Det ene utelukker ikke det andre. Gjør som Kristine Alicia. Selv om du vil bruke penger på reiser og kos, spar også til buffer og pensjon.

2. Dersom du vil være hjemme eller jobbe deltid en periode, sjekk hvilke økonomisk konsekvenseer det har og legg en plan for hvordan du kan unngå å bli pensjonstaper.

3. Tenkt på når du vil gå av med pensjon og hva du vil fylle dagene med. Hvis du vil gå av tidlig og ha økonomisk frihet til å kunne reise og spise ute med venner, må du legge til rette for det nå.

Historisk avkastning på sparing i aksjefond er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.