Rekordmange vil feriere i bobil:

Bobilbloggeren deler erfaringer og tips

Bobilblogger Per Vie skaffet seg bobil lenge før koronatiltakene drev opp etterspørselen. Siden har han vært lykkelig på veien.

PÅ FROGNERSETEREN: Per Vie ved bybobilen sin. Nå smiler han til livet, og livet smiler til ham. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 05. mar 2021
Artikkelen er flere år gammel

Interessen for bobiler eksploderte allerede i fjor vår da myndighetene innførte koronatiltak og oppfordret nordmenn til å ferie i Norge. 

Nå har etterspørselen eksplodert igjen. Ifølge NRK er utleiere av bobiler i Sør-Norge allerede nå fullbooket i årets åtte sommeruker, og bobilforhandlere forteller at det vil være manko på nye bobiler.

Skal du kjøpe bobil eller campingvogn, søk lån her

Dramatisk «reise»

De var imidlertid mer dyptliggende behov enn ferie som lå til grunn for at Per Vie skaffet seg bobil allerede i 2015, da de fortsatt var reletivt enkle å få tak i.

DNB Nyheter møter bobilbloggeren på Frognerseteren i Oslo i mai 2020. Den hvite bobilen står fint parkert med utsikt til hovedstaden og Oslofjorden. Solen skinner, men forsvinner gradvis bak regntunge skyer mens han forteller om sitt livs viktigste og mest dramatiske «reise».

Jeg er glad jeg kom ut av det med livet i behold
Per Vie

Han var reklamemannen som alltid jobbet. Trebarnsfaren hadde alt, flott hus på Bekkelaget, et bra strøk i Oslo. Og dyr fancy bil. Men så gikk han på en smell, ble utbrent. Det gikk så galt at han mistet alt. Ikke bare det materielle, men også seg selv, selvtilliten og helsa.

SITTER HØYT OG FINT I BOBILEN: Men Per Vie har også vært langt nede. Foto: Stig B. Fiksdal

- Jeg gikk på sosialen og bodde på hospits. Jeg var så langt nede som du kan komme. I dag er jeg glad jeg kom ut av det med livet i behold, sier han.

Fint lite

Bobilbloggeren oppsummerer livet han lever i dag med to ord: fint lite. Han har det fint, og han har lite – til stor kontrast til livet han levde før. 

Der og da innså jeg at jeg likte livet slik det var
Per Vie

Hvem hjalp deg?

- Jeg gikk i terapi, det hjalp meg lite. Men noe som gjorde underverker var tegningene mine. Jeg tegnet meg frisk igjen. Så bare skjedde det noe. Helt plutselig. På en tur i Frognerparken. Der og da innså jeg at jeg likte livet slik det var. Jeg klappet hælene sammen og forsto at jeg fortsatt hadde alt jeg var glad i. Jeg hadde bare mistet det jeg ikke trengte.

FORNØYD: Per Vie er elsker livet på veien og friheten han har nå. Foto: Stig B. Fiksdal

Ny karrierevei i 2015

Nå lever den tidligere reklameillustratøren av å blogge om bobilturene sine, skrive om hjelpemidler for funksjonshemmede og lage morsomme tegninger for et malermesterfirma i Enebakk.

Det nye karrieren hans som bobilblogger begynte i 2015 da han fikk muligheten til å teste bobil for bobilleverandøren Ferda.

Mange som har mye, er misunnelige på livet jeg lever nå
Per Vie

- Jeg reiste først en liten tur til Sverige, så rundt i Norge i tre måneder, blogget om det, og siden har jeg holdt på med det. Da jeg fortalte historien min på reisebloggen for noen måneder siden fikk jeg en vanvittig respons. Det ble da tydelig for meg at mange som har mye er misunnelige på livet jeg lever nå, på friheten min, sier han.

DEKORERT BIL: Etter dette intervjuet har han også fått dekorert bilen sin, her parkert med utsikt til Holmenkollbakken. Foto: Per Vie

Elsker Nord-Norge

Vie opplever Norge som et fantastisk vakkert ferieland med gjestfrie folk, spesielt i Nord-Norge. 

På Hamarøy opplevde jeg å bli invitert på middag av en fremmed
Per Vie

- I Hammerfest ble jeg venn med ordføreren etter å ha klaget på at byen ikke hadde bobilparkering. Og på Hamarøy opplevde jeg å bli invitert på middag av en fremmed. Helt uventet banket det på bobildøra, og der sto det en som lurte på om jeg like ueren stekt eller kokt. Ja takk, sa jeg, og det ble nydelig middag med utsikt ut over Sagfjorden. Sjøen var blikk stille.

Bobilbloggeren er blitt dypt forelsket i Nord-Norge.

Her gir han tre tips om hvor nye bobilentusiaster bare må dra:

  1. Hamarøy i Nordland
  2. Helgelandskysten, som strekker seg fra Namsos til Bodø
  3. Finnmark og besøk gjerne Hammerfest, som er en fin og trivelig by

Har kjørt gjennom 25 land

Siden Vie begynte å kjøre bobil i 2015 har han også vært på turer nedover Europa. Han har kjørt til sammen 10.000 mil gjennom 25 land. 

STADIG PÅ VEIEN: Per Vie er stadig på veien. Han har kjørt gjennom 25 land. Nå blir det mest Norge, som her i Vega på Helgelandskysten. Foto: Privat

På reise tre måneder i året

Jevnt over er han nå på reise cirka tre måneder i året. Han planlegger turene minst mulig.

Det er reisen som er målet, ikke hvor jeg skal
Per Vie

- Jeg hater å planlegge. Det er reisen som er målet, ikke hvor jeg skal. Tidsplaner ryker som regel uansett. På en tur skulle jeg være borte i seks uker, men det ble ni, forteller han.

Kjører bybobil

Vies bil er en bybobil. Det vil si at den er bare seks meter lang og derfor kan stå parkert natten over på byparkering. En annen fordel er at den kan kjøre på smale skogs- eller grusveier der større bobiler ikke kommer fram. Han kjørte en gang helt ut på en odde langt ute i Haldenvassdraget.

Bilen har alt han trenger for at han skal kunne bo og spise i den. Ifølge Vie koster en slik bil mellom 700.000 og litt over 1 million kroner ny. Brukt ligger den på rundt en halv million.

VISNING: Per Vie viser hvordan bobilen er utstyrt.

- En stor vanntank gir nok vann til daglig drikke, matlaging, dusj og oppvask. Det er spiseplass til fire personer og soveplass til to, pluss mulighet for en ekstraseng ved å senke spisebordet.

Han presiserer at soveplassen passer to som er glad i hverandre, og at ekstraplassen er perfekt til et barnebarn.

GOD SENG: Vie sover godt i bobilen sin. Her tar han seg også ofte en strekk når han har kjørt langt og lenge. Foto: Stig B. Fiksdal

- Det er dobbeltseng med god madrass, så her sover vi bra. Men den som ligger innerst må jo krype over den andre for å komme fram, sier Vie, som reiser alene eller sammen med samboeren, Pia.

Paret bor på Ulvøya i Oslo. Hun kjører til vanlig en Tesla 3, mens han alltid kjører bobil. Også til butikken.

Vie forteller at større bobiler ofte har eget soverom med seng på hver side og separat dusj og toalett.

- Spesielt eldre par som liker å stå parkert over tid på faste campingplasser, foretrekker slike store biler, erfarer han.

Campingplasser han vil tilbake til

Bobilbloggeren liker best å freecampe i Norge, men har også bodd på en del campingplasser. Dette er de tre plassene han husker best og gjerne kommer tilbake til:

  1. Flekkefjord bobilparkering (ligger sentralt med flott utsikt over byen)
  2. Kjørnes camping ved Sognefjorden
  3. Alta Strand Camping ved Alta-elven