Yngvar Andersens investering betaler seg

TV-profil Yngvar Andersen la solcellepanel på huset lenge før strømprisen gikk i taket. Nå vil flere gjøre det samme.

HAR LAGT SOLCELLEPANEL: TV-profil Yngvar Andersen og barna Karla (10), Franka (9) og Lucia (5) viser hvor de har lagt solcellepanel på hustaket sitt. Foto: Marit E. Giske
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 25. aug 2022
Artikkelen er flere år gammel

Merk: DNB Nyheter betaler ikke intervjuobjekter for å stille opp. Yngvar Andersen har altså ikke fått godtgjørelse for å dele sine erfaringer med solcellepanel.

Økningen i antallet norske husstander med solcellepanle har tiltatt de siste årene.

I 2019 var det nesten 8.000 boliger eneboliger med solcellepanel i Norge, det vil si cirka dobbelt så mange som i 2018, ifølge SSB.

Og etter at strømprisene for alvor skjøt i været i fjor høst, har etterspørselen etter private solcelleanlegg i Norge bare fortsatt å øke. Enova, som deler ut pengestøtte til private anlegg, har allerede godkjent flere søknader i år enn de gjorde i hele fjor, ifølge nrk.no

HAR MYE SOL: Yngvar Andersen i skyggen under trærne, her sammen med kona, skribent Liv Loftesnes, som serverer deilig nytrukket kaffe. Foto: Stig B. Fiksdal

Yngvar Andersen, personlig trenger som er kjent fra TV-programmet Puls på NRK, la solcelle på familiens bolig på Tåsen i Oslo allerede i april 2018 – lenge før strømprisen gikk i taket.

- Det var rett før en av de mest solrike påskene jeg kan huske, så timingen var god, sier treningsguruen.

Vi gjorde det først og fremst fordi det er bra for miljøet
Yngvar Andersen

Investeringen kom da på rundt 100.000 kroner etter at Enova-støtten var trukket fra. Da valgte han solcellepanel av beste kvalitet og fikk 30 års garanti på kjøpet.

Enova gir nå opptil 47.500 kroner i støtte til solcellepanel. Du kan få støtte både hjemme og på hytta.

Hva fikk dere til å gjøre det?

- Vi gjorde det først og fremst fordi det er bra for miljøet. Jeg har tro på nye energibesparende tiltak i både boliger og offentlige bygg. Utbygging av vindkraft må sikkert også til, men ikke nødvendigvis i fin og høyt elsket natur nært der folk bor og ferdes.

Når det gjelder solcelle på boliger ville de gjerne gå foran og vise at dette er alternativ.

- Jeg tror mange i Norge har råd til en slik investering. Vi så allerde da at investeringen ville betale seg og bli lønnsom etter hvert. Det var før strømprisen gikk i taket. 

Andersen fikk da forespeilet at investeringen ville gå i pluss etter cirka ti år.

- Med dagens strømpriser tar det sikkert bare halvparten av tiden, sier han fornøyd.

MÅLER: - Her ser vi hvor stor produksjonen er. Dette kan vi også se på en app, sier Yngvar Andersen. Foto: Stig B. Fiksdal

Solcellepanelet kommer godt med. Familien på to voksne og tre barn bruker mye strøm.

- Vi er begge selvstendig næringsdrivende og jobber hjemmefra. Med tre barn og to voksne som også trener en del, blir det mye klesvask. Kona mi er også glad i å lage mat, så kjøkkenet er flittig brukt.

Det er en viss produksjon på gråværsdager også
Yngvar Andersen

På solrike dager når de ikke er hjemme, og kjøkkenet og vaskemaskinen får hvile, går familien i pluss. Da produserer de overskuddsstrøm, som de kan selge eller spare til senere.

- Solcellepanelet genererer naturlig nok mest strøm på solrike dager, men det er en viss produksjon på gråværsdager også, merker han.

Vi holdt på å legge solcellepanel på feil steder
Yngvar Andersen

Godt råd fra Yngvar

Andersen har et godt råd til andre som vil legge solcellepanel.

- Sjekk referansene på dem som skal legge solcellepanelet, og finn ut hvor på huset det bør ligge for å gi mest avkastning. Vi holdt på å legge det på feil steder. I så fall ville investeringen generert kanskje bare 20 prosent av det den gjør nå, sier han til skrekk og advarsel.

SOL GIR ENERGI: Hos familen Andersen/Loftesnes er det lek og trening i skjønn forening. Foto: Stig B. Fiksdal

Sjekk solforhold, pris og finansiering

Vurderer du å legge solcellepanel, kan du på hjemmesidene til strømleverandørene Fjordkraft eller Solcellekraft, sjekke solforholdene der du bor, beregne hvor mye strøm du kan produsere og se hva det koster å få solcellepanel hjemme hos deg. Der kan du også lese hvordan du skal gå fram.

DNB tilbyr gunstig finansiering av solcellepanel gjennom begge de nevnte leverandørene. Forutsetningen er at du må sende dokumentasjon av ENOVA-støtte i etterkant.

Hvis du trenger finansiering, kan du uansett be om å få tilbud fra DNB, som tilbyr gunstig rente til energiboliger. En rådgiver fra banken vil da kontakte deg, slik at dere kan finne ut hvilket finansieringsalternativ som passer best for deg:

  • Boliger med solcellepanel kvalifiserer til Grønt lån i DNB. Det vil si at du kan få bankens beste rente, som i skrivende stund er 2,89 prosent nominell (3,01 effektivt).
  • Bankens beste rente får du også hvis du har plass til å ta solcelleinvesteringen inn i det eksisterende boliglånet ditt. Da vil du få bankens beste rente på hele lånet.
  • Dersom du må eller ønsker å ta opp forbrukslån til solcellepanel får du det til halv pris. I skrivende stund vil det si 6 prosent nominell rente (7,72 prosent effektivt) med inntil fem års nedbetaling.

Søk Grønt lån her