Fra nisje til allemannseie?

Boost i antall boliger med solcellepanel

Personlig trener og TV-profil, Yngvar Andersen, er en av stadig flere nordmenn som har lagt solcellepanel på huset sitt.

HAR LAGT SOLCELLEPANEL: TV-profil Yngvar Andersen og barna Karla (10), Franka (9) og Lucia (5) viser hvor de har lagt solcellepanel på hustaket sitt. Foto: Marit E. Giske
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 02. jul. 2020
Artikkelen er flere år gammel

I 2019 var det nesten 8.000 boliger eneboliger med solcellepanel i Norge, det vil si cirka dobbelt så mange som i 2018, ifølge SSB.

ØKNING: - De to årene med kalde vintre og mye sol om sommeren satte fart på etterspørselen etter solcellepanel, mener Fjordkrafts Stig O. Bjørneset. Foto: STINE MARI VELSVIK

- Det kan virke som om disse to årene med kalde vintere og strålende sol om sommeren, virkelig bidro til å sette fart i etterspørselen, sier produktleder Stig O. Bjørneset i Fjordkraft, en av to strømleverandører som DNB tilbyr finansiering av solcellepanel gjennom. Den andre er Solcellekraft.

Merk: DNB Nyheter betaler ikke intervjuobjekter for å stille opp. Yngvar Andersen har altså ikke fått godtgjørelse for å dele sine erfaringer med solcellepanel.

HAR MYE SOL: Yngvar Andersen i skyggen under trærne, her sammen med kona, skribent Liv Loftesnes, som serverer deilig nytrukket kaffe. Foto: Stig B. Fiksdal

Yngvar Andersen, som er kjent fra TV-programmet Puls på NRK, la solcelle på familiens bolig på Tåsen i Oslo i april 2018.

- Det var rett før en av de mest solrike påskene jeg kan huske, så timingen var god, sier treningsguruen.

Vi gjorde det først og fremst fordi det er bra for miljøet
Yngvar Andersen

Investeringen kom på rundt 100.000 kroner etter at Enova-støtten er trukket fra. Da valgte han solcellepanel av beste kvalitet og fikk 30 års garanti på kjøpet.

Hva fikk dere til å gjøre det?

- Vi gjorde det først og fremst fordi det er bra for miljøet. Jeg har tro på nye energibesparende tiltak i både boliger og offentlige bygg. Utbygging av vindkraft må sikkert også til, men ikke nødvendigvis i fin og høyt elsket natur nært der folk bor og ferdes.

Når det gjelder solcelle på boliger ville de gjerne gå foran og vise at dette er alternativ.

- Jeg tror mange i Norge har råd til en slik investering. Den vil jo også betale seg og bli lønnsom etter hvert. 

Andersen fikk forespeilet at investeringen ville gå i pluss etter cirka ti år.

- Slik det ser ut nå vil det ta kortere tid enn det, sier han fornøyd.

MÅLER: - Her ser vi hvor stor produksjonen er. Dette kan vi også se på en app, sier Yngvar Andersen. Foto: Stig B. Fiksdal

Solcellepanelet kommer godt med, for familien på to voksne og tre barn bruker mye strøm.

- Vi er begge selvstendig næringsdrivende og jobber hjemmefra. Med tre barn og to voksne som også trener en del, blir det mye klesvask. Kona mi er også glad i å lage mat, så kjøkkenet er flittig brukt.

Det er en viss produksjon på gråværsdager også
Yngvar Andersen

På solrike dager når de ikke er hjemme, og kjøkkenet og vaskemaskinen får hvile, går familien i pluss. Da produserer de overskuddsstrøm, som de kan selge eller spare til senere.

- Solcellepanelet genererer naturlig nok mest strøm på solrike dager, men det er en viss produksjon på gråværsdager også, merker han.

Vi holdt på å legge solcellepanel på feil steder
Yngvar Andersen

Andersen har et godt råd til andre som vil legge solcellepanel.

- Sjekk referansene på dem som skal legge solcellepanelet og finn ut hvor på huset det bør ligge for å gi mest avkastning. Vi holdt på å legge det på feil steder. I så fall ville investeringen generert kanskje bare 20 prosent av det den gjør nå, sier han til skrekk og advarsel.

SOL GIR ENERGI: Hos familen Andersen/Loftesnes er det lek og trening i skjønn forening. Foto: Stig B. Fiksdal

Mer sol i Norge enn mange tror

DNB merker at stadig flere vurderer å gjøre som Andersen. Det gjør strømleverandørene også. De har hatt en betydelig økning i antall henvendelser om solcellepanel for hvert år som går.

- Fra å være en nisje ser vi at dette er noe som kan utvikle seg til å bli allemannseie. Kombinasjonen av å produsere sin egen strøm og bidra til et grønnere klima er noe som engasjerer. Vi har nå bestillinger fra Kautokeino i nord til Lindenes i sør. Solforholdene i Norge er bedre enn mange tror, sier Fjordkrafts Bjørneset.

Sjekk solforhold, pris og finansiering

Vurderer du å legge solcellepanel, kan du på hjemmesidene til Fjordkraft eller Solcellekraft, sjekke solforholdene der du bor, beregne hvor mye strøm du kan produsere og se hva det koster å få solcellepanel hjemme hos deg. Der kan du også lese hvordan du skal gå fram.

Hvis du trenger finansiering, kan du be om å få tilbud fra DNB, som tilbyr gunstig rente til energiboliger. En rådgiver fra banken vil da kontakte deg, slik at dere kan finne ut hvilket finansieringsalternativ som passer best for deg:

  • Boliger med solcellepanel kvalifiserer til Grønt lån i DNB. Det vil si at du kan få bankens beste rente, som i skrivende stund er 1,65 prosent nominell (1,74 effektivt).
  • Bankens beste rente får du også hvis du har plass til å ta solcelleinvesteringen inn i det eksisterende boliglånet ditt. Da vil du få bankens beste rente på hele lånet.
  • Dersom du ønsker å ta opp forbrukslån til solcellepanel, får du det til halv pris. I skrivende stund vil det si 6 prosent nominell rente (7,72 prosent effektivt) med inntil fem års nedbetaling.

- Strømbesparelsen du kan oppnå ved å legge solcellepanel vil variere med tanke på antall soltimer, paneler og kvaliteten på solcellepanelene, men alle som har en flate med gode solforhold vil få utbytte av å bruke solen som en ren energikilde, erfarer Bjørneset.

Han legger til at du også bør ta med i beregningen at det går an å spare overskuddet av kilowattimer som produseres om sommeren, til vinteren.

- Hos oss kan overskuddsproduksjonen lagres på en "solkonto" i inntil 18 måneder. Kunden kan selv administrere uttak fra denne kontoen via Fjordkraft-appen, og det vil da komme til fratrekk på neste strømregning.

Enova gir fortsatt full støtte til solcellepanel – reduksjon utsatt

Enova har tidligere  varslet at støtten til solcellepanel skal reduseres med 2.500 kroner. Endringene skulle opprinnelig tre i kraft allerede 1. april, men på grunn av koronasituasjonen besluttet Enova tidligere i år å utsette justeringene til 1. juli. Nå har statsforetaket gjort en ny vurdering, og har besluttet å utsette endringene til 1. januar 2021, ifølge en pressemelding utsendt 28. mai i år.